Dacă te-ai trezit cu un cuib de viespi în jurul casei sau poate chiar mai rău în propria locuință, iată cele mai simple trucuri pentru a scăpa de ele și pentru a le ține la distanță.
Cuiburile de viespi sunt unele dintre cele mai neplăcute lucruri pe care le poți găsi în jurul casei tale, mai ales pentru că sunt unele dintre cele mai agresive insecte. Acestea nu se dau în lături să atace pe oricine consideră inamicul lor. Problema este că înțepăturile de viespe sunt deosebit de dureroase, ele pot fi și fatale pentru cei care sunt alergici la veninul lor.
Cum să scapi de cuibul de viespi din casa ta
Dacă își construiesc cuibul lângă casa ta, viespile sunt extrem de periculoase fiind o specie teritorială care nu se feresc să te atace dacă se simt amenințate de prezența ta. Pot ataca oricând, de asemenea atacă și copiii mici, fiind o pradă mai ales dacă mănâncă ceva dulce. Viespile fiind atrase de mirosurile dulci, parfumurile florale dar și de hainele colorate, precum galben, albastru sau portocaliu.
Majoritatea viespilor își fac cuibul primăvara, atunci când viespea regină își depune ouăle, ea putând să depună sute de ouă în fiecare zi. Astfel, în lunile august și septembrie, casa ei este plină de viespi lucrătoare, care devin agitate și în căutare de mâncare, în special când vremea este una călduroasă. Atunci de obicei ele ies și sunt cele mai agresive.
Cel mai important este să cumperi un costum de protecție. Nu ataca sub nici o formă un cuib de viespi dacă nu ai echipamentul necesar, acul lor putând să treacă foarte ușor și prin hainele mai groase, fulare sau mănuși. Cu toate că în general este de preferat să apelezi la serviciile unei firme care poate distruge cuibul, câteodată acest lucru nu este posibil, așa că ai grijă să îți iei toate măsurile de precauție, să nu fii înțepat.
Pentru a scăpa de viespi, o soluție simplă, concentrată de apă și săpun lichid sau săpun de vase ar trebui să își facă treaba.
ATENȚIE! Să nu uiți să închizi toate ferestrele și ușile cât mai ermetic posibil, de asemenea este recomandat ca copiii sau membrii familiei să nu fie afară chiar dacă sunt la distanță, astfel încât insectele furioase să nu ajungă la ei.
După ce ai pulverizat extrem de bine tot cuibul și viespile au fost alungate, poți desprinde cuibul de pe perete. Este indicat să îl arunci direct în foc, pentru că insectele cu siguranță vor încerca să se întoarcă să își recâștige cuibul. De asemenea, după distrugerea cuibului, spală locul cu apă și săpun și pulverizează cu insecticid sau o soluție puternic mentolată sau piperată, astfel viespile să nu mai fie tentate să se întoarcă.
Apă clocotită și fum
Dacă viespile au reușit să își facă cuib într-un copac sau plantă sensibilă din grădina ta, pe care nu ai vrea să o distrugi cu insecticid sau alte substanțe chimice, atunci poți folosi apă clocotită ca să scapi de această specie de insecte atât de teritorială. Dacă ele au cuibul într-un copac sau gard viu, atunci poți să iei fie o oală sau un alt recipient în care să torni apă clocotită și toarnă-l direct peste cuib. Pentru a mai putea opri din agresivitatea lor este recomandat, la fel ca la albine, să folosești fumul. Acesta având un efect amețitor asupra lor. La fel, nu uita de costumul etanș și de măsurile de precauție pentru a putea face acest lucru în siguranță. După ce insectele s-au risipit, scoate cuibul și aruncă-l sau dă-i foc.
De asemenea, fumul se mai poate folosi pentru a scoate viespile dintre crăpături sau locuri mai greu accesibile. Este recomandat să faci aceste proceduri dimineața, când majoritatea viespilor sunt plecate din cuib. Ai grijă să te protejezi și să nu dai foc la obiectele din jurul tău! De asemenea, recomandăm să chemați o persoană specializată pentru eliminarea viespilor, astfel dumneavoastră protejându-vă de orice risc.
Cuiburile de viespi sunt unele dintre cele mai urâte surprize care pot apărea în grădina ta, de aceea este cel mai bine să scăpăm de ele cât mai repede.