Eveniment-Social

Celebrul cosmonaut Dumitru Prunariu, laureat într-o manieră specială la Iași

Publicat: 22 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Celebrul cosmonaut Dumitru Prunariu laureat într-o manieră specială la Iași
Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu, personalitate de excepție a mediului științific în domeniul aeronautic și spațial, de largă recunoaștere națională și internațional

Dumitru Prunariu, celebrul cosmonaut, laureat într-o manieră specială la Iași! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa pentru dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu, personalitate de excepție a mediului științific în domeniul aeronautic și spațial, de largă recunoaștere națională și internațională

Românul Dumitru Prunariu, celebrul cosmonaut, laureat într-o manieră specială la Iași! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași organizează ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa (DHC) pentru dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu, personalitate de excepție a mediului științific în domeniul aeronautic și spațial, de largă recunoaștere națională și internațională. Aceasta va avea loc luni, 22 mai 2023, la ora 11:00, în Sala Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Celebrul cosmonaut Dumitru Prunariu, laureat într-o manieră specială la Iași

Tot luni, 22 mai, începând cu ora 10:15, va avea loc o ceremonie de dezvelire a unei plăci bilingve care atestă statutul de „sit istoric” ce a fost acordat de Societatea Europeană de Fizică (European Physical Society – EPS) Facultății de Fizică a UAIC, în semn de recunoaștere pentru rolul jucat în modelarea lumii fizicii moderne. Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Brașov, România) este singurul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în spațiu. Este de profesie inginer aeronautic.

A fost, pe rând, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

Prunariu a devenit primul român din istorie care a zburat în spațiu

Astfel, Dumitru Prunariu a fost primul român din istorie care a zburat în spațiu, dar și al 103-lea om din lume. Conform planificării zborurilor „Intercosmos”, zborul avea să dureze aproape 8 zile, între 14 mai – 22 mai 1981. În anul 1981 a fost ales membru al Federației Aeronautice Române, precum și al Comisiei de Astronautică a Academiei Române. În anul următor a devenit membru al Federației Aeronautice Internaționale, care avea să-i confere Medalia „Iuri Gagarin”.

În anul 1984 a fost decorat cu Medalia de aur „Hermann Oberth” a Societății germane de rachete „Hermann Oberth – Wernher von Braun”. În anul 1985 a fost unul dintre membrii fondatori ai Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE) din care fac parte în momentul de față peste 270 de astronauți și cosmonauți din 30 de țări. Ca o recunoaștere a activității sale de pionierat în domeniul cosmonauticii românești, președintele României i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.

Prunariu mai este decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn pentru militari (2010) și Emblema „Onoarea Armatei Române”, acordată de ministrul Apărării (2011). La 12 aprilie 2011, la aniversarea a 50 de ani de la primul zbor spațial uman al lui Iuri Gagarin, Dumitru Prunariu a primit, împreună cu alți cosmonauți, din partea președintelui rus Dmitri Medvedev nou instituita decorație Medalia de Merit pentru Explorare Spațială.

Din mai 2002, Dumitru Prunariu este membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte și Științe, înregistrată în California (SUA).

Adauga un comentariu