Titlurile zilei

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a dat lovitura în Copou! Un teren de aproape 5.000 mp a fost tranzacționat. O pasarelă va fi construită pe strada Sărărie – FOTO

Publicat: 05 ian. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Universitatea Alexandru Ioan Cuza a dat lovitura în Copou Un teren de aproape 5.000 mp a fost tranzacționat. O pasarelă va fi construită pe strada Sărărie  FOTO
Aproape 5.000 de metri pătrați din Copou au ajuns în administrarea Universității ”Alexandru Ioan Cuza”

Un teren de aproape 5.000 mp a fost dat în folosință gratuită Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Consiliul Județean a aprobat transferul la finalul anului trecut. Tudorel Toader, rectorul universității, intenționează să construiască un complex pentru desfășurarea activităților didactice de nivel preuniversitar. Ar urma să fie construită și o pasarelă pe strada Sărărie, care va uni două investiții importante

Tranzacție importantă în zona Copou din municipiul Iași. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a primit în folosință gratuită un teren de aproape 5.000 metri pătrați, amplasat pe strada Codrescu, nr. 6, cu acces din strada Sărărie, unde există numeroase corpuri de clădire ce au fost închiriate mai multor operatori economici. Amplasamentul este identificat vizavi de proprietatea universității, de 10.000 mp, unde există un proiect pentru construirea unui complex sportiv.

Noua suprafață ar urma să fie folosită pentru construirea unor spații pentru desfășurarea activităților didactice de nivel preuniversitar – grădiniță, școală primară, gimnaziu și liceu. Tudorel Toader, rectorul universității, a precizat că ia în calcul ca cele două proiecte să fie unite printr-o pasarelă care va traversa strada Sărărie.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a dat lovitura în Copou cu ajutorul Consiliului Județean Iași

Universitatea din Iași a solicitat suprafața de 5.000 mp, aflată în proprietatea Consiliului Județean (CJ) Iași, la începutul lunii august 2022. Abia la finalul lunii decembrie, în plenul CJ s-a votat predarea amplasamentului către universitate, pe o perioadă de 49 de ani. Inițial, pe suprafața respectivă, Curtea de Apel Iași avea drept de folosință, însă a renunțat la o bucată de teren pentru că nu a primit finanțare pentru construirea unei arhive.

„Curtea de Apel Iași a clarificat, prin adresa nr. 3790/A/2022/07.10.2022, înregistrată la Consiliul Județean Iași, sub nr. 42032/11.10.2022, imposibilitatea efectuării lucrărilor de construire a unui centru zonal/regional de arhivare și de pregătire profesională pentru magistrați și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor de judecată, din cauza imposibilității obținerii fondurilor pentru o nouă construcție, emițând un acord pentru trecerea acestui imobil în administrarea Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, cu asumarea, din partea universității, de a asigura un spațiu de arhivă corespunzător tuturor cerințelor Curții de Apel Iași, care să integreze întreaga arhivă”, se arată în hotărârea adoptată în plenul CJ.

De menționat că cele trei contracte de închiriere parafate cu agenții economici vor expira în luna aprilie 2023. Ulterior, imobilele vor intra efectiv în administrarea universității.

Un nou sediu pentru procurori lângă obiectivele universității

Nu departe de terenul dat în administrare universității există un proiect pentru construirea unui nou sediu al Parchetelor. Construcția va fi edificată pe strada Codrescu, nr. 6, pe o suprafață de teren de 5.925 mp. Recent, licitația pentru realizarea lucrărilor a fost finalizată. Contractul a fost semnat cu societatea Iasicon SA, controlată de afaceristul Titel Sinescu. Valoarea totală a lucrărilor este de 59.026.355 de lei, fără TVA, aproape 12 milioane de euro.

De menționat că Iasicon SA a obținut contractul de lucrări în asociere cu societățile Cubicon Invest SRL și Inkshape SRL. Terenul de pe strada Codrescu era folosit pentru parcarea mașinilor. Acum se realizează organizarea de șantier. Sediul Parchetelor din Iași va fi compus din patru tronsoane cu trei etaje. În trecut, pe teren se aflau ruinele fostelor grajduri regale.

Construcția va avea un regim de înălțime S+P+3E. Asocierea din care face parte firma lui Titel Sinescu trebuie să se ocupe și de realizarea lucrărilor de proiectare, cu o durată estimată de patru luni. Lucrările de execuție vor dura trei ani. Finanțarea este asigurată cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) SA. Deocamdată, activitatea Parchetelor se desfășoară în imobilul de pe strada Vasile Conta.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a dat lovitura în Copou, dar mai sunt câțiva pași până la implementarea unui proiect important pe terenul primit de la CJ.

Comentarii
  • Faceti un articol-ancheta despre actualul gimnaziu al Universitatii Cuza, ca sa vada lumea ce standarde sunt acolo acum: fara profesori titulari, fara clase propice studiului, laboratoare sau teren si sala de sport. De fapt tot ce urmareste insitutia asta e sa construiasca imobile ca sa mai poata unii castiga un ban la licitatii. Vai de capul n

Adauga un comentariu