O ciorbă de pui cu legume ardelenească este una dintre cele mai iubite rețete tradiționale, apreciată pentru gustul său foarte bogat și hrănitor.
Aceasta poate fi preparată în mai multe variante, fie mai simplă, fie mai consistentă, toate variantele aducând în farfurie o savoare autentică, ce trebuie încercată.
Rețeta ardelenească de ciorbă de pui cu legume
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 pui de țară de aproximativ 1,2 kg, pe care îl porționezi și speli bine, 2 morcovi tăiați rondele, 1 păstârnac și 1 rădăcină mică de țelină cubulețe, de 1 ceapă întreagă pe care o vei scoate la final, de 1 ardei gras roșu și 1 verde tăiați cubulețe, de 2 cartofi medii și de 200 grame de roșii tocate sau o cană de bulion de casă.
Pune bucățile de carne într-o oală încăpătoare cu 3 litri de apă rece și o linguriță de sare și lasă-le să fiarbă la foc mic, spumând de câte ori este nevoie pentru a obține o zeamă limpede. Când carnea începe să fie aproape fiartă, adaugă și toate legumele menționate.
Lasă totul să fiarbă până când legumele sunt moi, apoi adaugă 200 grame de roșii tocate sau de bulion. Pentru gustul specific ardelenesc, acrește ciorba cu 500 ml de borș fiert separat, adaugându-l treptat după ce fierberea și leguumelor este completă.
La final, bate 2 gălbenușuri cu 200 ml de smântână grasă și temperează cu câteva polonice de zeamă fierbinte, apoi toarnă amestecul în oală, amestecând continuu. La final, presară leuștean și pătrunjel proaspăt tocat.
Dacă vrei un gust intens, este important să folosești un pui crescut la curte, iar legumele să le călești ușor în puțin ulei înainte de a fi adăugate în zeamă pentru a scoate în evidență aroma lor. Află cum poți să faci și o ciorbă de vită cu legume.
Rețetă cu tăiței de casă
O altă variantă la fel de gustoasă este cea cu tăiței de casă, care adaugă consistență preparatului, dar și un gust aparte.
Pentru aceasta vei avea nevoie de 1 kg de carne de pui (aripi, pulpe sau spate) pe care o fierbi în 2,5 litri de apă cu puțină sare, la foc mic. Spumează de mai multe ori, apoi adaugă 2 morcovi tăiați mărunt, 1 țelină mică, 1 păstârnac, 1 ceapă întreagă și 1 ardei galben.
Lasă totul să fiarbă bine, iar spre final adaugă 2 cartofi tăiați cubulețe și 150 grame de roșii tocate sau bulion.
Separat, prepară tăițeii: frământă un aluat din 1 ou și aproximativ 100 grame de făină, întinde-l într-o foaie subțire, lasă-l puțin să se usuce și taie-l în fâșii subțiri. Fierbe tăițeii în ciorbă cu 10 minute înainte de a stinge focul.
Pentru a acri ciorba, poți folosi 300 ml de zeamă de varză fiartă separat, pe care o adaugi în oală spre final. La servire, pune pătrunjel verde tocat, iar pentru cei care preferă un gust mai bogat, cu un amestec de smântână și gălbenuș.
Este important să lași tăițeii 10-15 minute să se usuce pe masă înainte de a-i pune în oală, astfel încât să nu se lipească. Află cum poți face și o ciorbă de văcuță cu borș.
Rețeta ardelenească de ciorbă de pui cu legume este un adevărat deliciu, atât în varianta clasică, cât și cu tăiței de casă, ce merită cu siguranță încercată.