Titlurile zilei

Combinație ratată pe un teren extrem de vânat în municipiu! Miză uriașă cu implicații peste Prut, detonată abia după 3 ani! Toată afacerea a plecat de la Aeroportul Iași – FOTO, SCHIȚE

Publicat: 12 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Combinație ratată pe un teren extrem de vânat în municipiu Miză uriașă cu implicații peste Prut detonată abia după 3 ani Toată afacerea a plecat de la Aeroportul Iași - FOTO SCHIȚE
Clădirea de la Aviația Utilitară Iași, de lângă Aeroportul Internațional Iași, și terenul, vedere din satelit

Consiliul Județean vrea să anuleze un contract de concesiune încheiat la Aeroportul Iași. La mijloc este o societate din comuna Miroslava, cu legături peste Prut, și care a luat un teren pentru mentenanța elicopterelor. Pe terenul rămas în paragină ar urma să fie construit al patrulea terminal de la aerogară. Concesiunea pune în pericol proiectul derulat cu fonduri europene

O combinație ratată la Aeroportul Iași poate duce la blocarea celui mai important proiect de modernizare pentru regia aeroportuară. Un teren concesionat către o societate din comuna Miroslava, Heli Avia Service SRL, cu ramificații în Republica Moldova, a dus la o acțiune în instanță a Consiliului Județean. Terenul a fost concesionat în mandatul anterior al CJ, de fosta conducere a regiei, pentru a se ridica un hangar de mentenanță a elicopterelor. Pentru că nu s-a pus nici măcar o cărămidă pe terenul respectiv, actuala conducere a județului vrea să rezilieze contractul. Miza este una uriașă, investiția girată de CJ fiind de 75 de milioane de euro.

Poveste cu scandal la Aeroportul Iași. Respins în CJ, reluat de aerogară

Firma Heli Avia Service SRL a trimis o adresă în toamna lui 2018 prin care solicită concesionarea unui teren de lângă Aviația Utilitară pentru a deschide un hangar destinat mentenanței elicopterelor. Contractul nu a trecut însă prin consiliul de administrație de la Aeroportul Iași, ci direct în plenul Consiliului Județean, condus la acea vreme de Maricel Popa. Cine sunt cei de la Heli Avia Service SRL? Era vorba despre o firmă nou-înființată, societate care reprezenta interesele Companiei Aeriene Aim Air SRL Republica Moldova și Organizației de deservire tehnică JAR-145 Aim Helicopter Plant SRL. Culmea, firma care a depus cererea a fost înființată de cele două companii din Republica Moldova cu doar trei zile înainte de a depune solicitarea la Aeroportul Iași.

Cerere suspectă depusă la CJ Iași

Cererea Heli Avia Service SRL a venit la CJ Iași cu aviz de la Aeroportul Iași.

„(..) în vederea identificării unui aeroport menit să servească în calitate de loc de dislocare pentru aeronavele companiei aeriene, precum și loc de implementare a activității de producere în domeniul întreținerii și deservirii de aeronave, este interesată de oportunitățile investiționale în Aeroportul Internațional Iași. Preconizăm a utiliza imobilul dat în activitatea de producere din domeniul aviației civile: stație/organizație de deservire tehnică pentru elicoptere și avioane”, se arăta în adresa semnată de Sergiu Ciobanu, directorul firmei respective.

Solicitarea Heli Avia a fost făcută pe 25 august 2018. Proiectul nu a trecut în plenul CJ la ședința respectivă, pentru o hotărâre de patrimoniu fiind nevoie de votul a 2/3 dintre consilieri.

Combinație orchestrată de Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași

Solicitarea ajunsă la CJ Iași în mandatul lui Maricel Popa a fost reluată de aeroport în cursul lui 2020. Terenul de 12.907 mp și construcții de 3.435 mp au fost concesionate către firma Heli Avia Service SRL în baza unei licitații care a ridicat semne de întrebare. Firma a avut o cifră de afaceri infimă în acești ani, cu toate acestea fiind favorizată la licitație. Doar că de anul trecut și până în prezent, această societate controlată de persoane din Republica Moldova nu a făcut nimic cu terenul de la Aviația Utilitară.

Între timp, Aeroportul Iași și Consiliul Județean au decis să demareze proiectul de modernizare de la aerogară pe partea de vest, proiect ce include și terenul respectiv. Valoarea investiției ajunge la 75 de milioane de euro și cuprinde, printre altele, construcția unui terminal T4 chiar pe terenul de lângă Aviația Utilitară. Pentru a putea demara proiectul, CJ a acționat în instanță, la Tribunalul Iași, firma Heli Ava Service SRL, prin care solicită rezilierea contractului de concesiune.

„A fost solicitată rezilierea pentru că terenul concesionat este necesar în vederea construirii noului terminal de la aerogară. Dacă nu se câștigă în instanță, proiectul de dezvoltare a aeroportului ar putea fi blocat”, au transmis cei de la CJ Iași.

Adauga un comentariu