Coronavirus

Comisia Europeană cumpără încă 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer

Publicat: 08 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Comisia Europeană cumpără încă 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer
În Israel, între decembrie 2020 şi mai 2021 au fost raportate 275 de cazuri de miocardită la mai mult de 5 milioane de persoane vaccinate, a declarat ministerul prezentând rezultatele unui studiu care a examinat problema.

Comisia Europeană cumpără încă 300 de milioane de doze de vaccin. Anunţul a fost făcut vineri, 8 ianuarie, de Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, care a precizat că s-a ajuns, după discuţii purtate în ultimele zile, la un acord cu Pfizer – BioNTech pentru suplimentarea cantităţii de vaccin de care urmează să beneficieze statele din Uniune.

„Am convenit astăzi să achiziţionăm încă 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. 75 de milioane de doze urmează să fie livrate în trimestrul 2 din 2021. Nu precupeţim niciun efort pentru a garanta tuturor accesul la vaccinuri sigure şi eficiente”, a Stella Kyriakides pe Twitter.

Alte 300 de milioane de doze luate de la Pfizer

Produsul Pfizer este vaccinul din care UE a comandat cea mai mare cantitate: la cele 300 de milioane de doze contractate anterior cu această asociere germano-americană se adaugă cele 300 de milioane de doze anunţate vineri de comisarul pentru Sănătate şi Siguranţă alimentară.

De asemenea, Comisia a încheiat o înţelegere cu compania americană Moderna pentru livrarea a 160 de milioane de doze din vaccinul care a primit, recent, autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă.

Atât vaccinul Pfizer cât şi cel de la Moderna presupun administrarea unei doze iniţiale şi a unei a doua doze (rapel) la un anumit interval de timp.

Cantităţile convenite cu cele 2 companii ar ajunge, teoretic, pentru imunizarea a peste 80% din populaţia de 450 de milioane de persoane a ţărilor din Uniunea Europeană.

17.550 doze de vaccin ajung la Iași

Dintre cele 150.000 de doze de vaccin care au ajuns miercuri, 6 ianuarie, în România, la Centrul Regional de Distribuţie Iaşi vor fi trimise 17.550 doze.

Dozele de vaccin venite miercuri vor fi transportate la centrele regionale de distribuție, de unde vor pleca mai departe către centrele de vaccinare. Ele vor începe să fie administrate în paralel cu vaccinurile sosite în tranșa a doua, anunță Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea.

Cea de-a treia tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech, constând în 150.150 doze, a sosit miercuri în România pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Transportul a fost asigurat de firma producătoare, inclusiv în momentul transportului la sol, potrivit unui comunicat de presă CNCAV. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, se mai arată în comunicat.

Cum vor fi distribuite cele 150.000 de doze

Cele 150.000 de doze sunt distribuite astfel:

Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti – 39.975 doze

Centrul Regional de Distribuţie Braşov – 26.325 doze

Centrul Regional de Distribuţie Cluj – 20.475 doze

Centrul Regional de Distribuţie Constanţa – 20.475 doze

Centrul Regional de Distribuţie Craiova – 13.650 doze

Centrul Regional de Distribuţie Iaşi – 17.550 doze

Centrul Regional de Distribuţie Timişoara – 11.700 doze

Peste 80.000 de doze de vaccin, distribuite deja

„Din cea de-a doua tranşă de vaccinuri, sosită în România la 29 decembrie 2020 (de 140.400 doze), s-au distribuit 80.935 doze, din care numai astăzi, 6 ianuarie, 13.925 doze, către direcţiile de sănătate publică judeţene şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, după cum urmează: DSPM Bucureşti, DSP Alba, DSP Arad, DSP Argeş, DSP Botoşani, DSP Bihor, DSP Caraş-Severin, DSP Cluj, DSP Covasna; DSP Galaţi; DSP Ilfov; DSP Sălaj; DSP Suceava, DSP Timiş, DSP Vâlcea”, au precizat reprezentanții Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea.

Potrivit CNCAV, în centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze din cea de-a doua tranşă, cât şi cele venite în a treia tranşă, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi Centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Adauga un comentariu