Eveniment-Social

O tanara din Iasi a vrut sa-si ucida cel de-al optulea copil, dupa ce sotul ei a parasit-o! A fost oprita de preotul care i-a promis ca-i va fi alaturi neconditionat! FOTO, VIDEO

Publicat: 14 aug. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ O tanara mamica a ajuns la maternitate cu cerinta de a fi ajutata sa avorteze @ Acasa o mai asteptau alti sapte copii @ Sotul ei o parasise inainte de a afla ca asteapta un alt copil @ S-a mutat in cele din urma la parinti @ Acestia i-au spus ca nu o vor mai primi acasa, daca nu va scapa de copilul nenascut @ Cum au convins-o medicii sa renunte la aceasta idee?

Elena are 28 de ani. Poate a devenit mama pentru prima data mult prea devreme. Avea numai 18 ani cand a ramas insarcinata cu cel caruia i-a jurat iubire eterna. Fiindca iubeste copiii si a mers dupa principiul ca unde se hraneste unul, se pot hrani si altii, Elena a mai dat nastere la alti sase copii. In luna iunie a acestui an, a aflat ca are sa fie mamica din nou si asta dupa ce sotul acesteia a parasit-o, lasandu-i in grija intreaga familie. De cand sotul ei Cosmin a plecat de acasa, Elena s-a mutat impreuna cu toti copiii acasa la parinti. Nu stia atunci ca asteapta un alt copil cu cel care a plecat fara urma. Dupa ce a dat vestea mamei ei, aceasta a avertizat-o ca in cazul in care va mai da nastere celui de-al optulea copil, va trebui sa-i ia pe toti si sa se mute in alta parte. Elena a plecat plangand spre spital. Nu stia ce avea sa o astepte. Se simtea singura, fara ajutor, izbita parca de pamant. Iubea copiii si nu era vina ei ca lucrurile s-au asezat astfel.

"Ultima linie a frontului"

Elena a ajuns la Maternitatea "Elena Doamna". "Ce coincidenta de nume", s-a gandit ea. A intrat in maternitate sfioasa, cu o frica greu de descris. Era, asa cum isi aminteste, frica de necunoscut, frica de pacat, frica de Dumnezeu, sentimentul de vina fata de un suflet care nu v-a apuca sa o mai strige "mama". Trecand spre salonul in care a fost chemata, Elena si-a zarit silueta intr-o oglinda de pe holul spitalului. Si-a mangaiat atunci burta si a izbucnit in plans. Vizibil afectata, aceasta a fost intampinata de medici, carora le-a explicat ce are de gand sa faca. Dupa ce a terminat de vorbit cu medicii, in salon a intrat o femeie cu chip bland, impreuna cu preotul maternitatii. Acestia au consiliat-o pe Elena, au ascultat-o si, mai mult decat atat, au incercat sa-i panseze suferinta.

"Le oferim un confort spiritual, dar si asistenta religioasa, femeilor care vin sa nasca aici. Desigur, si eu mi-am pus intrebarea legata de rolul meu aici. In spital, activitatea de parohie este cu mult diferita de activitatea de o parohie obisnuita. Este posibil sa ajuti sau sa faci rau, de aceea este necesar sa utilizez o atentie deosebita, iar locul pe care l-am descoperit aici in spital este de a ajuta. Trebuie sa fiu langa mamici, langa copilasi. Aici vin mamici cu probleme financiare sau sociale, vin sa asiste la o rugaciune, vin sa se reculeaga, bieserica fiind deschisa tot timpul. Am initiat un proiect de sustinere a mamicilor aflate la nevoie. M-a motivat sa initiez acest proiect numarul mare de avorturi care se petrec in spital. Discutand cu domnul manager, am gasit o solutie. Din pacate, foarte multe mamici nu se informeaza inainte de a apela la noi pentru avort.  Lucrul acesta este documentat prin faptul ca foarte multe mamici care vin aici nu se prezinta niciodata la control. Ceea ce facem noi, ne aflam deja in ultima linie a frontului, cu greu mai putem schimba ceva. Cand ele ajung la spital, ele sunt deja hotarate, decizia este luata si ajung constranse de sot, de copii, de prieteni, de diversi factori. Greu reusim sa mai convingem o mamica sa nu mai renunte. De aceea, este necesar acest cabinet, dar trebuie sa dezvoltam o strategie prin care sa ajungem mai din timp la mamicile care ajung la noi in ultimul stadiu", spune Florin Gherasa, duhovicul Maternitatii "Elena Doamna" din Iasi. In urma consilierii, Elena a constientizat ca a pastra copilul este o idee mult mai buna. Drept urmare, a primit tot ajutorul necesar pentru a intretine intreaga familie.

Numarul real al avorturilor: "Aici este o mica pacaleala"

Duhovnicul de la capela din incinta Maternitatii "Elena Doamna" sustine ca discutiile cu mamicile care se afla intr-o situatie dificila sunt confidentiale. Cele care se adreseaza cabinetului din cadrul spitalului primesc ingrijiri pe perioada sarcinii, alimente, hainute pentru copii, lapte praf atat pentru mama si pentru cel nenascut, cat si pentru ceilalti copii ai femeii. Sprijinul este diversificat, se ofera cazare intr-un centru sau intr-un apartament, daca este cazul, se ofera chiar si o bursa financiara si dupa nasterea copilului. Ajutorul nu se rezuma, astfel, doar la perioada internarii aici, ci si dupa. Duhovnicul spune ca sunt in prezent sute de mamici care au apelat deja la serviciile de consiliere a spitalului, iar acestia au deschis bratele pentru orice femeie aflata in impas.
"Problema pruncuciderii este una destul de grava. Conform statisticilor oficiale, nu ar fi una foarte grava, pentru ca asa cum am citit eu intr-o revista recent, se inregistreaza un fel de scadere a numarului de avorturi. Aici este o mica pacaleala. Statisticile sunt reprezentate de avorturile declarate de catre spitalele de stat. Tot ce se intampla la clinicile private nu este raportat, pentru ca nu au obligatia. Sunt cu siguranta cel putin 100 de avorturi care se fac pe zi. Am mers si pe linia duhovniceasca, amintind cat de grava este efectuarea avortului, dar vazand ca nu mai asculta nimeni de acest indemn, am inceputa sa aratam si problema demografica, care este corelata si cu imigratia. Din pacate, avem femei de toate categoriile de varsta, incepand cu 14-15 ani si pana la 50 de ani. Cele mai dureroase sunt ale minorelor, care vin cu mamele de mana, ele fiind de cele mai multe ori victimele unui abuz. Cinci sau sase mamici au ales, in urma discutiilor cu noi, sa renunte la gandul de a avorta. Discutii am avut cu mult mai multe mamici, dar din pacate nu am reusit sa stabilim o conexiune cu ele, sa stim ce au decis spre final", mai spune duhovnicul Florin Gherasa.

Vezi si: Trebuie sa ai pile mari ca sa ocupi acest post la Maternitatea Elena Doamna din Iasi. Batalia se va da peste cateva zile

Mamicile primesc ajutor!

Proiectul initiat de catre preotul Florin reprezinta o modalitate de informare a acelora care nu primesc sprijin pentru a pastra copilul. Motivele existente sunt cele financiare si sociale, de aceea, sustinatorii proiectului, prin initiativa lor, au grija ca femeilor sa nu le lipseasca nimic, astfel, primesc atat consiliere, cat si bunuri materiale si financiare.

"Este un proiect in parteneriat cu Provitali si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin care s-a angajat un consilier, un psihoterapeut, iar cu ajutorul acestei persoane, incercam sa stam, in primul rand, de vorba cu mamicile care vor sa faca avort si incercam sa le oferim solutii, atat din punct de vedere material, cat si sufletesc. Cea mai mare problema a mamelor care vor sa avorteze nu este neaparat starea financiara, ci este lipsa suportului, lipsa sprijinului din partea cuiva, lipsa intelegerii ca trec printr-o schimbare, se schimba ceva in viata lor. De aceea, acest consilier le ajuta sa inteleaga mai bine rolul sarcinii, rolul nasterii, cat de benefic este pentru ea si pentru lume, sa aduca pe lume un prunc. Cu ajutorul lui Dumnezeu, ne dorim sa avem cat mai multe mamici care sa renunte la aceasta idee. Nu este nimic constrans, totul este la libera alegere, consilierea este gratuita si oricine poate sa renunte sau sa plece. Noi doar facem o informare si venim in sprijinul mamicii. Ii oferim un sprijin moral si material", incheie duhovnicul Florin Gherasa.

Adauga un comentariu