Constipația la bebeluși reprezintă o mare problemă pentru părinți și apare în momentul în care scaunele devin tari și greu de evacuat, fiind o tulburare a sistemului digestiv și intestinului gros.
Bebelușii care sunt hrăniți cu lapte pot avea un tranzit intestinal normal cu un scaun la 2-3 zile. În cazul bebelușilor hrăniți la sân au scaune mai frecvente, acestea fiind aproximativ egale cu numărul supturilor.
După vârsta de un an și jumătate, numărul scaunelor se poate modifica. La vârsta de 3-4 ani, copiii pot avea în mod normal de la 3 scaune zilnic până la 3 scaune pe săptămână.
Constipația la bebeluși: Care sunt principalele simptome
În cazul în care bebelușul nu are scaun câteva zile, iar apoi face tare, atunci există psoibilitatea ca acesta să fie constipat. Asta deoarece constipația este definită nu doar de frecvența, ci și de consistența scaunelor.
Trebuie avut în vedere și faptul că scaunele neregulate nu înseamnă automat că are constipație.
În situația în care bebelușul se screme în timp ce are scaun, acesta ar putea fi un simptom al unei constipații. Bebelușii constipați adesea scot un scaun foarte tare, cleios care este greu de eliberat, motiv pentru care ei împing cu putere și se screm mai tare ca de obicei. Există situații când din cauza durerii bebelușii să plângă și să devină agitat atunci când trebuie să aibă scaun.
Dacă în fecalele bebelușului tău se văd firișoare de sânge se poate ca acestea să apară de la efortul de a împinge atunci când scaunul este foarte tare și poate fi considerat un alt simptom al constipației.
O burtică tare poate fi semnul constipației. Balonarea și presiunea cauzate de balonare ar putea face ca stomacul copilului să se simtă tare la atingere.
În cazul în care bebelușul este constipat, bebelușul se poate simți sătul foarte repede, motiv pentru care va refuza să mănânce deoarece îi cauzează disconfort.
Constipație copii: Cauze
În cazul copiilor, constipația paote fi cauzată în principal de alimentație. Un consum sărac de fibre și lichide, excesul de diuretice sau suplimente alimentare, excesul de carne, pizza, prajeli, cafea, orez sau condimente poate face dificilă eliminarea scaunului.
Constipația la copii poate fi cauzată de încetinirea activității musculaturii intestinale ce apare în urma unor tratamente medicamentoase, a unor afecțiuni neurologice, probleme endocrine sau metabolice.
Constipația la copii poate să mai apară din cauza îngustării colonului sau pe fond nervos.
Constipația cronică poate să apară în urma unor boli precum diabetul, hipotiroidismul, boala Parkinson, demență, depresia, sau in urma unor tratamente medicamentoase.
Remedii constipație bebeluși: Medicamente și tratamente naturiste
În cazul constipației bebelușilor, aceasta poate fi tratată foarte ușor chiar de părinți, acasă. În asemenea situații se recomandă medicație laxativă, adaptată pentru fiecare caz în parte. De asemenea, pot fi administrate și produse naturiste din miere, aloe sau nalbă.
Dacă este vorba despre copii cu vârsta mai mare de 6 ani se poate recomanda și supozitoare cu glicerina.
Medicii recoamndă ca părinții să aibă 2-3 variante de tratament laxativ pentru copil. Dacă se constată că simptomele au dispărut, tratamentul trebuie redus treptat, nu oprit brusc.
Pentru a scăpa rapid de constipație sunt mai multe exerciții fizice care sunt recomandate.