Titlurile zilei

Construcția dezvoltatorului Cătălin Drăgan din zona Curții de Apel Iași a fost blocată! Hotărârea Consiliului Local nu este legală. Vecinii au depus zeci de reclamații

Publicat: 20 nov. 2020
Prefectura Iași a constatat că hotărârea prin care a fost aprobat PUZ-ul afaceristului Cătălin Drăgan nu este legală. Lipsea avizul Consiliului Județean Iași. Afaceristul dorea să construiască în spatele Curții de Apel Iași un imobil cu două etaje. Vecinii au contestat proiectul pentru că imobilul se afla prea aproape de blocul 331
Afaceristul Cătălin Drăgan vrea să construiască o vilă care poate fi transformată într-un bloc

Prefectura Iași a constatat că hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobat PUZ-ul afaceristului Cătălin Drăgan este nelegală. Dezvoltatorul a vrut să tragă un tun imobiliar chiar în spatele Curții de Apel Iași. Dacă hotărârea nu va fi revocată, dosarul va ajunge în instanță

Lovitură în plin pentru afaceristul ieșean Cătălin Drăgan. Dezvoltatorul a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) privind construirea unui imobil cu destinația locuință individuală pe strada Eremia Popescu, nr.33-35, în zona Curții de Apel Iași. La câțiva metri de terenul dezvoltatorului se află blocul 331. Proprietarii din bloc au făcut zeci de reclamații și au participat la toate dezbaterile publice organizate de către Primăria Iași. Nu s-a ținut cont de argumentele invocate, iar proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de la sfârșitul lunii septembrie 2020. Bineînțeles, proiectul a trecut, urmând să intre în etapa de autorizare. Numai că, de data asta, a intervenit Prefectura Iași. Juriștii instituției au analizat proiectul și au constatat că hotărârea Consiliului Local este nelegală. Mai precis, PUZ-ul a fost aprobat fără să aibă avizul prealabil al Consiliului Județean (CJ) Iași. Au mai fost situații în care unele proiecte au fost aprobate de Consiliul Local fără să aibă avizul CJ. Dar, ulterior, chiar beneficiarii au retras inițiativele.

Hotărârea trebuie revocată în termen de 30 de zile

Prefectura Iași a transmis că în cazul în care hotărârea nu va fi revocată, se va ajunge în instanță.

„Actul administrativ a fost verificat sub aspectul legalității, în conformitate cu dispozițiile art. 255 din Codul administrativ aprobat prin OUG nr.57/2019 și s-a constatat că a fost adoptat cu încălcarea prevederilor Anexei 1 din Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare. În acest context, s-a solicitat autorității publice să comunice Instituției Prefectului Județului Iași, în termen de 30 de zile, actul administrativ de revocare a Hotărârii nr.363/2020, în caz contrar, potrivit prevederilor art.3, alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004 cu modificările și completările ulterioare, Prefectul Județului Iași va promova acțiunea la instanța de contencios administrativ în vederea anulării actului administrativ adoptat cu nerespectarea prevederilor legale „, se arată în hotărârea Prefecturii Iași.

Locuința cu două etaje poate fi transformată oricând în locuințe colective

Proprietarii din blocul 331 au prezentat mai multe argumente. În primul rând, proiectul prevedea construirea unei locuințe individuale D+P+1E+M pe o suprafață de doar 337 de metri pătrați. Fără nicio explicație, indicatorii urbanistici au ajuns la D+P+2E. Mai mult, este contestat și studiul de însorire. Diferența de nivel al terenului conduce la situația în care imobilul cu 2 etaje să obtureze blocul învecinat cu 4 etaje. Temerea cea mai mare este că, după obținerea autorizației de construire, Cătălin Drăgan va transforma locuința individuală în locuințe colective, după care să ceară aprobări și pentru supraînălțare.

În 2018, terenul de 337 de metri pătrați a fost cumpărat de Cătălin Drăgan de la vechii proprietari, Nicolae și Ioana Gherman. Tranzacția a fost finalizată prin intermediul Teomalis SRL, unde Cătălin Drăgan este acționar. Proprietatea a costat 65.378 euro, adică 194 euro/metru pătrat. Cristina, soția Aafceristului, este angajată în Primăria Iași. Reamintim că au fost situații în care proiectele imobiliare au fost anulate de către instanță. Este vorba despre blocul din bd. Carol I, nr. 40-42.

Comentarii
  • Este o schema „clasică” de aburire a prostimii ! Obține autorizație pentru ceva ( cu șpăgile de rigoare ) , apoi modifică proiectul astfel încât obține în final ceea ce a vrut de la bun început . Schema este verificată și răsverificată de nenumărate ori în mai tot orașul . ( vezi ce face Tov. Cheșcu prin Tătărași ). Dacă nu reușește să obțină intabularea pe întraga construcție …..no problems , pentru închiriat !

  • E plina Romania de blocuri construite aiurea. Cat timp poti obtine orice fel de aviz de la primarie pe spaga mafiotii imobiliari nu au nici o problema sa construiasca ce vor ei , cand vor ei , unde vor ei. E Romania, tara de 2 bani. Cei care au dat astfel de autorizatii pe spagi ar trebui anchetati si ar trebui sa isi petreaca urmatorii ani la puscarie. Politia si Procuratura doarme in Iasi, sunt degeaba, niste carpe de sters pe jos.

  • Daca ai un teren si ceri o autorizatie, primaria este oblgiata sa-ti emita actul. Nu e ceva care e la discretia unui functionar – desi poate ar trebui sa fie.

  • Teapa imobiliara data cu ajutorul Arhitectului sef si primar , totul Legal in acte, daca dai in judecata piezi garantat, atata timp cat functionarii primarului emit actul de reglementare. Unde mai exista in centru Iasului , locuinta individuala cu suprafata desfasuta de peste 1200 mp.( la imobil cu 3 nivele). Faceti un calcul – media unui apartament nou construit in Iasi este de 50- 60 mp. In final dezvoltatorul va veni cu o solicitare ” Legala ” de Autorizatie de construite de Recompartimentare imobil – unde va face in final 20 de apartamente. Schema clasica verificata – sunt multe exemple in Iasi – cu acest model de casa construite intre case si transformate in blocuri cu 15- 20 de apartamente. Si la toate „casele” la receptia lucrarilor de catre primarie sunt in regula.

Adauga un comentariu