Stiri medicale

Consumatorii de alimente ecologice au un risc scazut de diabet de tip 2

Publicat: 13 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consumatorii de alimente ecologice au un risc scazut de diabet de tip 2
O reducere clară a riscului de diabet de tip 2 a fost observată în rândul consumatorilor de alimente ecologice

O reducere clară a riscului de diabet de tip 2 a fost observată în rândul consumatorilor de alimente ecologice, în comparație cu persoanele care consumă mai rar produse organice. Aceasta este ceea ce relevă un recent studiu epidemiologic realizat in Franta. Femeile ar fi deosebit de afectate.

Piața alimentelor cultivate organic a crescut semnificativ în ultimii ani. Dincolo de aspectul ecologic, una dintre principalele motivații este faptul că aceste produse provin din metode de producție fără produse fitosanitare și, prin urmare, ar putea fi însoțite de beneficii pentru sănătate. Dar datele epidemiologice disponibile nu sunt suficiente în prezent pentru a concluziona că alimentele organice au un efect protector asupra sănătății. Astfel, în timp ce studiile sugerează că pesticidele pot fi asociate cu diabetul de tip 2, niciunul nu a studiat asocierea potențială între consumul de produse organice și riscul acestei boli.

Acesta a fost scopul unei echipe franco-americane al cărei studiu a fost publicat în Jurnalul Internațional de Nutriție Comportamentală și Activitate Fizică. Acest lucru se bazează pe date de la 33.256 de participanți (76% femei cu o vârstă medie de 53 de ani). Acesta este prezentat ca un studiu de cohortă (care implică un grup de subiecți urmăriți timp de câțiva ani) efectuat pe o populație numeroasă de voluntari adulți, al cărui obiectiv este studierea relațiilor nutriție-sănătate.

Un risc redus cu 35% în rândul consumatorilor de produse organice

Pentru această lucrare specifică, voluntarii au trebuit să răspundă la chestionare periodice cu privire la frecvența consumului de alimente organice pe o perioadă din 2014 până în 2019.

„Acest lucru ne-a permis să avem o estimare foarte bună a cantității fiecăruia, tipul de produs consumat: produse vegetale, animale, organice sau nu etc”, explică epidemiologului Emmanuelle Kesse-Guyot de la INRAE, primul autor al studiului, potrivit Sante Magazine.

Pe baza proporției de alimente organice pe care participanții au raportat că le consumă, acestia au fost clasificati în cinci categorii: niciodată, rar, jumătate din timp, deseori și întotdeauna. În timpul urmăririi, au fost identificate 293 de cazuri de diabet de tip 2.

Cercetătorii au descoperit că, după ajustarea pentru factori de confuzie precum stilul de viață (activitate fizică, fumat, consumul de alcool) și calitatea nutrițională generală a dietei evaluate conform recomandărilor franceze, consumul de alimente etichetat „AB” a fost bine asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Participanții au avut un risc cu 35% mai mic de diabet tip 2. Și fiecare creștere de 5% a consumului acestor alimente în dieta totală a fost asociată cu o scădere de 3% a riscului.

Prezența reziduurilor de pesticide sintetice

Oamenii de știință spun că rezultatul a fost altfel diferit, în funcție de sexul participanților.

„Vedem un efect deosebit de marcat la femei, cu o reducere a riscului de 65% la cele mai mari consumatoare de produse ecologice, dar fără un efect semnificativ la bărbați, care reprezintă 24% din cohortă”, explică Emmanuelle Kesse-Guyot.

Prin urmare, echipa consideră că „aceste rezultate sugerează că beneficiile potențiale ale consumului de alimente organice pot contribui la prevenirea diabetului. În ceea ce privește mecanismul din spatele acestei asociații benefice, acestea indică posibilul rol al pesticidelor în alimentele convenționale.

Într-adevăr, studiul subliniază că anumite studii epidemiologice sau experimentale la animale susțin plauzibilitatea biologică conform căreia expunerea la mai multe clase de pesticide poate afecta riscul de obezitate sau diabet. Anumite molecule specifice (piretroizi, organofosfați și organocloruri) sunt potențiali perturbatori endocrini, responsabili de posibile tulburări metabolice. Un alt element menționat: alimentele organice pe bază de plante au concentrații mai mari de anumiți antioxidanți, cum ar fi carotenoizii, în timp ce alimentele organice de origine animală au concentrații mai mari de acizi grași n-3.

Adauga un comentariu