Diete si regimuri

Consumul de multa apa poate fi daunator pentru sanatate

Publicat: 11 mai 2021
pahar cu apa de la robinet
Ce se poate întâmpla dacă consumați mai mulți litri de apă pe zi?

În timp ce este recomandat să beți 1,5 L de apă pe zi pentru a vă hidrata suficient corpul, Tamara Hew-Butler, un om de știință american, ne avertizează cu privire la pericolele consumului excesiv.

Probabil ați auzit-o de multe ori: corpul dumneavoastră are nevoie de cel puțin 1,5 L de apă pe zi pentru a fi suficient de hidratat. Această cifră pare minimă, având în vedere cantitățile de apă eliberate în fiecare zi de corpul nostru: de la 2 litri la 2,5 litri evacuați prin transpirație și urină. Suprahidratarea poate prezenta un risc pentru sănătate.

Apa nu trebuie consumată în exces

Există diferiți factori de luat în considerare privind cantitatea de apă necesară organismului. Sex, construcție, vârstă, activități fizice. Nevoile variază în funcție de fiecare persoană. Cei 1,5 litri de apă necesari în fiecare zi ar trebui luați ca o medie.

Pentru Tamara Hew-Butler, profesor de științe fizice și sportive la Wayne State University din Detroit, Michigan (SUA), este necesar să punem capăt miturilor din jurul consumului de apă. Autoritățile sanitare din SUA recomandă să beți 2 L de apă pe zi pentru a rămâne sănătoși. Cu toate acestea, Tamara Hew-Butler solicită să nu consume exces de apa. Nevoile variază în funcție de trei factori: dimensiunea corpului, temperatura ambiantă (căldura va crește nevoia de apă) și activitatea fizică.

„Prin urmare, este irelevant să recomandăm opt pahare de apă pe zi, sau 2 L pentru toată lumea”, spune specialistul.

Cum te poate otrăvi apa

Ce se poate întâmpla dacă consumați mai mulți litri de apă pe zi? Se pot simți efecte adverse asupra sănătății dumneavoastră. Acest lucru poate duce la hiponatremie, datorită nivelului scăzut de sodiu din sânge, care poate provoca probleme neurologice, somnolență și un risc de căderi. Această boală afectează în special persoanele în vârstă.

Este posibil să vă intoxicați. Simptomele sunt greață, vărsături, crampe musculare și chiar umflături ale mâinilor și picioarelor. Acest lucru se poate întâmpla la otrăvirea cu apă pe care corpul nu o poate absorbi. În unele cazuri, acest lucru se poate agrava și poate duce la convulsii, sau chiar la coma, uneori fatală.

Mulți oameni care doresc să slăbească rapid au mers atât de departe încât au băut excesiv. Au plecat de la principiul că apa îi va ajuta să reducă foamea. În timp ce se recomandă consumul de alcool pentru a induce sațietatea, consumul de apă în exces poate duce la potomanie. Acest fenomen determină o concentrație excesivă de sare în sânge. Ca rezultat, apa se infiltrează în celulele sistemului nervos anormal și provoacă formarea edemului creierului care poate fi fatal.

Comentarii
Adauga un comentariu