Stiri medicale

Covid-19: copiii produc anticorpi diferiți de cei ai adulților

Publicat: 09 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 copiii produc anticorpi diferiți de cei ai adulților
Copiii și adulții produc diferite tipuri și cantități de anticorpi ca răspuns la infecția cu noul tip de coronavirus

Copiii și adulții produc diferite tipuri și cantități de anticorpi ca răspuns la infecția cu noul tip de coronavirus, SARS-CoV-2, a descoperit un nou studiu realizat de cercetătorii de la Irving Medical Center de la Universitatea Columbia. Diferențele de anticorpi sugerează evoluția infecției și răspunsul imunitar care este distinct la copii, iar majoritatea copiilor elimină cu ușurință virusul din corp.

„Studiul nostru oferă o examinare aprofundată a anticorpilor SARS-CoV-2 la copii, dezvăluind un contrast puternic cu adulții”, spune imunologul Universității Columbia, Donna Farber, potrivit Medical Xpress.

„La copii, cursul infecțios este mult mai scurt și probabil că nu este la fel de răspândit ca la adulți”, adaugă dr. Matteo Porotto, profesor asociat de patogenie moleculară virală în Departamentul de Pediatrie. Copiii pot elimina acest virus mai eficient decât adulții și este posibil să nu aibă nevoie de un răspuns imun puternic la anticorpi pentru a scăpa de el.

Copiii, mai puțin afectați de SARS-CoV-2

Una dintre manifestările izbitoare ale pandemiei COVID-19 este că majoritatea copiilor se descurcă bine in fata virusului, în timp ce persoanele în vârstă se luptă, unele dintre ele, sa ramana in viata.

„Aceasta este o nouă infecție pentru toată lumea, dar copiii sunt adaptați în mod unic: au o mulțime de celule T naive care sunt capabile să recunoască tot felul de agenți patogeni noi, în timp ce persoanele în vârstă depind mai mult de amintirile noastre imunologice. Nu suntem la fel de capabili să răspundem la un agent patogen nou, așa cum pot copiii”, mai spune imunologul Universității Columbia, Donna Farber.

Copiii produc anticorpi diferiți de cei ai adulților

Dintre cei 47 de copii din studiu, 16 au fost tratați la Centrul Medical Irving al Universității Columbia pentru MIS-C și 31 de copii de vârste similare au dat rezultate pozitive pentru virus după ce au vizitat centrul medical pentru tratamentul altor afecțiuni. Jumătate dintre copiii fără MIS-C nu prezentau simptome COVID-19. Cei 32 de adulți din studiu au variat de la pacienți grav afectați la cei cu forme mai ușoare, care și-au revenit acasă.

Ambele grupuri de copii au produs același profil de anticorpi, a constatat studiul, care diferă de cel al adulților.

În comparație cu adulții, copiii au produs mai puțini anticorpi împotriva proteinei spike a virusului – pe care coronavirusul îl folosește pentru a infecta celulele umane. Anticorpiii copiilor au avut cea mai mică activitate neutralizantă, în timp ce toți adulții, inclusiv adulții tineri de 20 de ani, au produs anticorpi neutralizanți. Cei mai bolnavi adulți au avut cea mai neutralizantă activitate.

Deși poate părea contraintuitiv că cei mai bolnavi pacienți produc anticorpi cu cea mai mare activitate neutralizantă, Farber spune că probabil reflectă perioada de timp în care virusul este prezent la cei mai bolnavi pacienți.

„Există o legătură între amploarea răspunsului imunitar și amploarea infecției: cu cât infecția este mai severă, cu atât răspunsul imun este mai robust, deoarece trebuie să aveți mai multe celule imune și reacții imune pentru a elimina o doză mai mare de patogen.”

Copiii elimină rapid virusul

Spre deosebire de adulți, copiii au produs, de asemenea, foarte puțini anticorpi împotriva unei proteine ​​virale care este vizibilă in sistemul imunitar doar după ce virusul infectează celulele umane.

„Asta sugerează că la copii infecția nu se răspândește foarte mult și nu le ucide o mulțime de celule”, spune Farber, potrivit Medical Xpress.

„Deoarece copiii elimină rapid virusul, nu au o infecție răspândită și nu au nevoie de un răspuns puternic de anticorpi”, spune Porotto.

Cursul redus de infecție la copii poate însemna că sunt infecțioși pentru o perioadă mai scurtă de timp comparativ cu adulții și, prin urmare, mai puțin probabil să răspândească virusul generator de Covid-19, deși cercetătorii nu au măsurat încărcătura virală la copii.

„Studiile actuale din alte țări indică faptul că copiii de vârstă școlară mai mici nu sunt vectori pentru noul coronavirus, astfel încât datele noastre sunt în concordanță cu aceste constatări”, spune Farber.

Copiii trebuie să răspundă bine la vaccin

Răspunsurile la anticorpi găsite la copii nu sugerează că copiii vor avea un răspuns mai slab la un vaccin, spun cercetătorii.

Vaccinurile în curs de dezvoltare pentru SARS-CoV-2 conțin bucăți de virus și nu imită calea normală de infecție.

Chiar daca copiii nu produc anticorpi neutralizanti ca raspuns la o infectie cu SARS-CoV-2, vaccinurile sunt concepute pentru a genera un raspuns imun protector in absenta unei infectii, spune Farber.

„Copiii răspund foarte bine la vaccinuri și cred că vor dezvolta răspunsuri bune de anticorpi neutralizanți la un vaccin SARS-CoV-2 și vor fi probabil mai bine protejați decât adulții.

Adauga un comentariu