Coronavirus

COVID-19 lovește puternic Austria. S-au depăşit 100 de decese într-o singură zi, în plin lockdown

Publicat: 19 nov. 2020
Infografică Austria COVID-19
Infografică Austria COVID-19

COVID-19 lovește puternic Austria, țară care a înregistrat 109 decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Aceasta este cea mai ridicată cifră de la începerea pandemiei, în condiţiile în care au fost impuse noi restricţii, precum închiderea restaurantelor şi a centrelor de agrement, iar în urmă cu două zile au fost închise şcolile şi centrele comerciale, relatează EFE.

Numărul contagierilor zilnice a crescut cu 16% de marţi, ajungând la 7.091, o cifră totuşi mai mică decât cele 9.586 de cazuri raportate la sfârşitul săptămânii trecute.

A crescut de asemenea şi numărul spitalizărilor la unităţile de terapie intensivă, unde aproape o treime dintre paturi sunt deja ocupate, deși în unele regiuni, precum Tirol sau Austria Superioară, rata de ocupare la ATI este de aproape 90%, potrivit datelor oficiale.

Lockdown de pe 17 noiembrie până pe 6 decembrie

Explozia contagierilor în cel de-al doilea val al pandemiei a determinat autorităţile să decreteze în urmă cu două săptămâni închiderea restaurantelor, cinematografelor şi teatrelor şi să impună interdicţia de circulaţie între orele 20:00 şi 06:00.

Austria a intrat în carantină la nivel naţional începând de marţi, 17 noiembrie, pentru aproape trei săptămâni, măsură luată pentru stoparea propagării coronavirusului, a anunţat cancelarul Sebastian Kurz. În perioada de carantină, magazinele care vând bunuri neesenţiale vor fi închise şi oamenii vor trebui să stea în locuinţe tot timpul, cu excepţia ieşirilor pentru a cumpăra bunuri esenţiale sau pentru a face sport, notează Reuters.

În plus, oamenii ar trebui să muncească de acasă dacă este posibil. Perioada de carantină ar urma să dureze până la 6 decembrie, inclusiv această dată.

„Solicitarea mea urgentă: nu vă întâlniţi cu nimeni! Orice contact social este prea mult. Petreceţi timpul liber exclusiv alături de oamenii împreună cu care locuiţi. Dacă locuiţi singuri, definiţi o persoană de contact”, a scris Kurz pe Twitter.

„Aceste măsuri sunt extrem de radicale, dar vrem să ne asigurăm că este o carantină suficient de dură astfel încât numărul infecţiilor să scadă rapid. Acesta este singurul mod în care putem evita ca sistemul nostru sanitar să fie excedat. Scopul nostru: La 7 decembrie, şcolile şi magazinele ar trebui să fie primele care se redeschid după carantină. Un lucru este clar: Nimeni nu vrea ca şcolile, restaurantele, magazinele, etc. să fie închise. Dar trebuie să facem împreună acest pas. Să ajutăm împreună!”, a mai notat Sebastian Kurz.

Autorităţile speră ca prin noile măsuri activitatea economică să poată fi reluată în preajma Crăciunului.

Testare în masă a populației

Cancelarul Sebastian Kurz anunță că Austria va testa în masă populația după încheierea perioadei de carantină ce va începe marţi, 17 noiembrie, şi va dura până pe 6 decembrie inclusiv.

„Am decis aici, în Austria, să urmăm aceeaşi cale. Guvernul va oferi săptămâna viitoare mai multe detalii cu privire la acest proiect, care va fi o provocare logistică”, a declarat pentru postul public de radio ORF cancelarul Sebastian Kurz referindu-se la testele pe scară largă efectuate în Slovacia vecină.

Sebastian Kurz a fost criticat pentru întârzierea acţiunilor mai radicale în această toamnă, când epidemia a început să se extindă din nou. Izolarea parţială a fost instituită acum două săptămâni, dar nu a reuşit să încetinească propagarea virusului.

Peste 4.000 de persoane sunt în prezent internate în Austria pentru complicaţii din cauza COVID-19, dintre care aproximativ 560 în terapie intensivă, aproape de nivelul maxim pe care şi-l poate permite sistemul de sănătate. În total, 1.829 de oameni au murit în această ţară din cauza infecţiei, potrivit bilanţului oficial. Austria are o populaţie de 8,9 milioane de locuitori.

Adauga un comentariu