Eveniment-Social

Criza de profesori la Iași, un pericol major pentru mii de elevi! O serie de catedre, la discipline importante, riscă să rămână neocupate din lipsă de candidați

Publicat: 18 aug. 2020
Stare de fapt periculoasă în învățământul preuniversitar din Iași deoarece, la o serie de posturi pe discipline nu sunt candidați la catedră, iar mii de elevi nu vor avea dascăli bine pregătiți
Lipsa de profesori în Iași la o unele posturi unde nu sunt candidați riscă să lase neocupate o serie de catedre la discipline importante pentru elevi

Situație de criză la Iași! La o serie de discipline din învățământul preuniversitar, mii de elevi riscă să nu aibă parte de profesori bine pregătiți! Astfel, faptul că un debutant care a obținut o notă mare la examenul de Titularizare 2020 are o leafă de puțin peste 2.200 lei lunară, iar postul liber este în mediul rural sau netitularizabil face ca tinerii să nu aleagă o asemenea carieră. Astfel, la discipline precum Fizica, Matematica, Chimia, Biologia sau Informatica, absolvenții de facultate nu se înghesuie să participare la ședințele publice de repartizare

Stare de fapt periculoasă în învățământul preuniversitar din Iași! Mii de elevi riscă să nu aibă parte de profesori bine pregătiți deoarece, la o serie de discipline fundamentale, absolvenții de facultate nu se înghesuie să participe la ședințele publice de repartizare. Asta deoarece un debutant are o leafă de aproximativ 2.200-2.300 lei lunar, posturile nu sunt titularizabile, iar multe dintre ele sunt în zona rurală. Materiile în cauză sunt Fizica, Matematica, Chimia, Biologia sau Informatica, dar și Istoria, Economia, Logica, Limbi străine sau Geografia. Faptul că pot alege un drum pe segmentul cercetării la Științele exacte, pot lucra în IT, call-center-uri unde primesc salarii de peste 3.000 lei și au posibilități pentru dezvoltarea în carieră îi determină să aleagă un asemena drum.

La polul opus, cele mai căutate posturi sunt la: educator, învățător, respectiv Limba și literatura română

La Titularizare 2020, în județul Iași au fost scoase la concurs 1.776 posturi, dintre care 144 posturi titularizabile (78 urban și 66 rural). De precizat că 1.624 posturi sunt netitularizabile (423 urban și 571 rural) și 8 posturi de angajare doar pe durata de viabilitate a postului. În detaliu, posturi tituarizabile în urban sunt: 1 aeromodele, 1 arhitectură, 1 artă vocală, 3 corepetiție, 2 dans clasic, 2 dans popular, 1 Educație fizică și sport, 1 Educație tehnologică, 1 educatori pentru învățămant special, 30 educatoare, 1 estetică și igiena corpului omenesc, 1 fanfară, 2 Fizică. Urmează 1 la Geografie, 1 Informatică și TIC, 8 învățători, 2 Medicină generală, 7 muzică instrumentală, 1 orchestră populară, 4 alimentație publică ca maiștri instructori, 2 asistență medicală ca maiștri instructori, 2 estetică și igiena corpului omenesc – maiștri instructori, 1 transporturi ca maiștri instructori și 1 la șah.

La posturi titularizabile rural sunt 7 pe Educație fizică și sport, 1 educatoare (rommani), 11 educatoare, 2 electronică și automatizări și 1 la Fizică. De asemenea, la Iași ca posturi complete (cu 18 ore și mai mult) sunt 782 dintre care: 352 urban și 430 rural. Pe de altă parte, posturi incomplete (cu mai puțin de 18 ore) sunt 994 dintre care: 423 urban și 571 rural. Per total, cea mai mare concurență s-a înregistrat la: educator cu 275 candidați, învățător cu 217, Educație fizică și sport cu 193 candidați, respectiv Limba și literatura română cu 119.

Noi etape de repartizare a candidaților pe posturi în școli și licee din Iași

Deja, după etapele de repartizare a candidaților pe posturi în școli și licee din Iași, organizate săptămâna trecută, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a publicat lista reactualizată a catedrelor libere la data de 14 august 2020. Aceasta poate fi consultată AICI:
http://www.isjiasi.ro/index.php/managementul-resurselor-umane/ocuparea-prin-concurs-national-a-posturilor-didactice-catedrelor-declarate-vacante-rezervate-in-invatamantul-preuniversitar/1299-lista-posturilor-didactice-14-08-2020. De reamintit că, pentru angajarea pe perioada nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioada determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci). Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice sau on-line, organizate de către Inspectoratul Școlar Județean Iași până la începutul lunii septembrie.

Comentarii
  • Un sistem menit sa alunge profesionistii si sa puna la dispozitia politicului locurile de munca, incepand de la inspector pana la ultimul ingrijitor din scoala. Viabilitatea posturilor este decisa strict de catre director ( numit politic, bineinteles) iar acesta din urma va face tot posibilul ca respectivele posturi sa fie puse la dispozitia partidului politic ( indiferent de culoare). Orele sunt impartite in asa fel incat nimeni sa nu fie dornic sa le ocupe urmand ca la inceperea anului scolar ele sa fie distribuite catre necalificati ( atat din scoala cat si din afara ei). Iar posturile bune sunt tranzactionate pe parcursul anului , in circuit inchis , tot catre cei din sistem „in interesul invatamantului” ( nicidecum al elevului). Degeaba muncesti sa obtii o nota mare la titularizare ca nu ai unde sa te angajezi…Amuzant e ca , in prag de incepere de an scolar , mai iese un inspector cu un articol platit la gazeta sa-si ascunda incompetenta, plangand-se ca inconsitentii asta de tineri merg catre locuri de munca bine platite in loc sa cotizeze Marelui Partid.

    Noapte buna, Romania!

Adauga un comentariu