Local

Cum a fost păgubit bugetul de stat de către patru ieșeni! „Gaură” de sute de mii de lei, înregistrată de autorități! Modalitatea în care cetățenii de etnie rromă ajung să aibă palate!

Publicat: 17 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum a fost păgubit bugetul de stat de către patru ieșeni Gaură de sute de mii de lei înregistrată de autorități Modalitatea în care cetățenii de etnie rromă ajung să aibă palate
Judecătorii ieșeni au condamnat patru persoane acuzate de evaziune fiscală: magistrații le-au obligat să achite despăgubiri de sute de mii de lei către bugetul consolidat al statului

Patru indivizi din județul Iași s-au ales cu pedepse din partea magistraților, după ce au fost acuzați că au încercat să „fenteze” bugetul consolidat al Statului Român. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași i-au condamnat pe Ion Stănescu, Duca Stănescu, Lăcrămioara Stănescu și Portocala Mihai. În plus, cei patru au fost obligați să achite despăgubiri de sute de mii de lei

Iată cum a fost păgubit bugetul consolidat al statului de patru ieșeni! Autoritățile au înregistrat un prejudiciu în valoare de sute de mii de lei. În urma sesizării făcute de finanțiști, cei patru s-au ales cu pedepse din partea magistraților.
Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Ion Stănescu la 1 an de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală. În același dosar, Duca Stănescu a primit o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare, tot cu suspendare, sub aceeași acuzație. Mai mult, Lăcrămioara Stănescu a fost condamnată la 2 ani de închisoare, cu suspendare, în vreme ce Portocala Mihai a primit o pedeapsă de 1 an și 10 luni de închisoare, cu suspendare. Aceasta din urmă este acuzată de evaziune fiscală în formă continuată (12 acte materiale).

Ion Stănescu, Duca Stănescu, Lăcrămioara Stănescu și Portocala Mihai, obligați să achite despăgubiri de sute de mii de lei

Pe lângă pedepsele primite, Ion Stănescu, Duca Stănescu, Lăcrămioara Stănescu și Portocala Mihai au fost obligați să achite despăgubiri în valoare de sute de mii de lei. Astfel, judecătorii l-au obligat pe Ion Stănescu să plătească suma de 47.104 lei către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). De asemenea, Duca Stănescu trebuie să plătească suma de 155.586 de lei către Fisc. Mai mult, Portocala Mihai a fost obligată să achite daune de 159.027 de lei către autorități.

„Instanța admite acțiunea formulată de partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași. O obligă pe inculpata Lăcrămioara Stănescu să îi plătească părții civile suma de 241.209 lei”, au menționat magistrații din cadrul Tribunalului Iași.

Totodată, judecătorii au precizat că iau măsuri asiguratorii în ceea ce privește bunurile deținute de cei patru.

Ce au spus procurorii ieșeni despre cei patru indivizi

Procesul lui Ion Stănescu, Duca Stănescu, Lăcrămioara Stănescu și Portocala Mihai a început pe data de 12 aprilie 2019. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași i-au trimis în judecată pe cei patru. Acuzația adusă de oamenii legii: evaziune fiscală. Conform procurorilor ieșeni, în urmă cu aproximativ un deceniu, cei patru ar fi „fentat” bugetul consolidat al statului. Anchetatorii au mai susținut faptul că aceștia ar fi folosit acte falsificate pentru a păcăli autoritățile.

De altfel, judecătorii au dispus și desființarea parțială a unor documente, respectiv a celor în care au fost trecute operațiuni comerciale fictive cu societatea comercială Madisar SRL Gorj. Totodată, magistrații ieșeni au dispus anularea unor declarații depuse la Fisc în urmă cu 10 ani. De remarcat este faptul că sentința emisă în cazul celor patru, care locuiesc în zonele Hârlău și Ciurea, nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Anchetatorii spun că unii cetățeni de etnie rromă ajung să ridice palate în diverse zone din județul Iași prin aceste metode, de fentare a bugetului consolidat al statului. De multe ori, prejudiciul înregistrat de stat este de sute de mii de euro.

Adauga un comentariu