Vinetele coapte sunt printre cele mai apreciate legume, necesare pentru prepararea conservelor de iarnă. Sunt gustoase și sunt foarte consistente. Nu ai nevoie de foarte multe vinete pentru un anumit preparat, mai ales dacă adaugi și alte ingrediente. Dintr-o vânătă mai mare poți face un bol de salată clasică, cu ceapă și maioneză.
Vinetele sunt printre cele mai populare legume în România. Sunt mulți cei care adoră salata de vinete sau zacusca și există și o mulțime de rețete în care acestea pot fi folosite.
Cum poți decoji mai ușor vinetele coapte?
Prima modalitate este înainte de coacere, fiind o metodă ideală mai ales când coci vinetele la cuptor. Înainte să le pui la copt, crestează coaja lor cu un cuțit bine ascuțit pe toată lungimea, începând de la codiță. Pentru vinetele mai subțiri, sunt în regulă trei sau patru crestături. Cu cât e vânata mai groasă în diametru, cu atât e nevoie de mai multe crestături.
După ce ai crestat coaja vinetelor, pune-le la copt. După ce s-au copt, scoate-le pe o farfurie întinsă sau un platou și apucă bucățile de coajă de la capătul inferior și trage-le spre codiță. Se vor dezlipi foarte rapid și fără să rămână reziduuri pe pulpa vinetelor.
Poți încerca și varianta cu cu folie de plastic. După ce ai copt vânăta, înfășoar-p în folie din plastic sau celofan și răsucește capetele. Taie apoi capătul cu codiță și stoarce pulpa de vânătă într-un bol curat. Coaja va rămâne în folie, iar tu vei avea vânăta gata pregătită pentru salată sau alte rețete.
Metoda de curățare a vinetelor coapte în apă este ideală dacă nu te deranjează aroma puternic afumată a vinetelor coapte pe grătar sau plită, ba chiar asta îți place. Prin metoda asta de curățare, aroma afumată se păstrează în pulpa vinetelor și este potențată.
După ce coci vinetele, pune-le într-u bol cu apă rece și curăță-le de coaja arsă sub apă. Coaja se va dezlipi cu ușurință. După ce ai curățat vinetele, pune-le într-o sită ca să se scurgă bine de apă. Folosește-le apoi la rețetele preferate sau congelează-le pentru iarnă.
Cum se pot coace la cuptor
Vinetele care vor fi coapte nu trebuie să prezinte lovituri, mucegai sau alte defecte vizibile. Acestea se spală bine în apă rece. După ce au fost șterse cu un prosop de hârtie se înțeapă de câteva ori cu ajutorul unei furculițe. Astfel, nu există riscul de a exploda în cuptor.
Se ia o tavă în care s-a pus hârtie de copt. În aceasta se pun vinetele și se bagă în cuptorul încălzit la 200-220 de grade C. Nu uita, după 20 de minute se întorc. Astfel se vor coace uniform. Vinetele se coc aproximativ 50 de minute, în funcție de mărimea lor. Sunt gata atunci când coaja este neagră, iar ele sunt moi.
Vor fi lăsate să se răcească puțin, apoi se taie codița, iar ele se taie în jumătate pe lung. Miezul se scoate cu o lingură. Întotdeauna vinetele se lasă la scurs aproximativ 2-3 ore, altfel vor deveni amărui.
Trebuie să fii atent la cantitatea de vinete pe care o coci. Dintr-un kg de vinete crude vor rămâne cu aproximativ 600 gr după coacere și scurgere. Indiferent de metoda folosită, pentru a decoji mai ușor vinetele coapte, aplică un strat de sare peste ele și acoperă-le.