Colesterolul este o substanță asemănătoare cu cea a grăsimii, care se găsește în toate celulele din corpul nostru. Colesterolul în sine nu este dăunător. Mai mult: organismul însuși îl produce pentru a crește puterea celulelor, sinteza bilei și formarea hormonilor steroizi. Dar pe lângă colesterol, care este produs de ficat, consumăm colesterolul din carne, păsări de curte și produse lactate.
Proteinele transportă colesterolul în tot corpul și, atunci când se combină, se formează lipoproteine. Aceste noi proteine complexe sunt clasificate în două tipuri.
Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sunt numite „bune”. Ei transportă colesterolul din celule înapoi în ficat, unde este fie descompus, fie eliminat din corp. Nivelurile ridicate ale acestui colesterol nu sunt dăunătoare sănătății și contribuie doar la întărirea acestuia.
Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sunt numite „rele” – transportă colesterolul către celulele dorite, dar se pot acumula pe pereții arterelor. Acest lucru duce la dezvoltarea bolilor arteriale.
La fel ca colesterolul „rău”, trigliceridele sunt dăunătoare sănătății. Acesta este un alt tip de substanță grasă pe care o obținem din carne, produse lactate și uleiuri. Spre deosebire de colesterol, acestea se pot forma în cantități mult mai mici în corpul propriu-zis și sunt consumate mai des împreună cu alimente.
Este dificil să menționăm un motiv pentru formarea colesterolului „în exces” – cel mai probabil există mai mulți dintre ei. În primul rând, acesta este consumul de alimente bogate în grăsimi saturate (în principal carne grasă și lapte). Fumatul, alcoolul și inactivitatea fizică cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta boli arteriale. Dacă suferiți de boli de ficat sau rinichi, acesta vă afectează și nivelul de colesterol.
Chiar dacă riscul de boli de inimă este foarte scăzut, trebuie să începeți monitorizarea nivelului de colesterol de la vârsta de cel puțin 35 de ani. Dar, în prezența anumitor boli (diabet, ateroscleroză timpurie ereditară), este mai bine să faceți regulat analize de sânge de la vârsta de 20 de ani. În medie, trebuie să vă verificați nivelul de colesterol la fiecare cinci ani dacă nu există amenințări speciale și, mai des, dacă există.
De ce nivelurile ridicate de colesterol din sânge sunt periculoase
Nivelurile de colesterol sunt măsurate în unități speciale – milimoli pe litru de sânge (mmol / L). Această valoare nu trebuie să depășească 4 mmol / L, mai ales dacă există deja un risc de boli de inimă. În acest caz, nivelul LDL nu trebuie să fie mai mare de 2 mmol / L, HDL – nu mai mic de 1 mmol / L și trigliceride – nu mai mult de 1,7 mmol / L.
O creștere a nivelului de colesterol este periculoasă, deoarece nu are simptome externe, așa că mulți nu sunt conștienți de această problemă. De fapt, nivelurile ridicate de colesterol pot duce la multe boli, cum ar fi îngustarea arterelor (ateroscleroza) și boala arterială periferică. Riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral crește, de asemenea. Placa de colesterol este de fapt foarte fragilă și se poate rupe de stres sau hipertensiune arterială. În acest moment, se formează un cheag de sânge, fluxul sanguin se oprește complet și apare un accident vascular cerebral sau un atac de cord.
Pe măsură ce nivelul colesterolului crește, este mai probabil să dezvoltați boli coronariene, care pot provoca angină (durere în centrul pieptului) în timpul stresului și al activității fizice.
Ce trebuie să faceți dacă nivelul colesterolului este ridicat