Lifestyle

Cum putem scadea nivelul colesterolului din sânge

Publicat: 20 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum putem scadea nivelul colesterolului din sânge

Colesterolul este o substanță asemănătoare cu cea a grăsimii, care se găsește în toate celulele din corpul nostru. Colesterolul în sine nu este dăunător. Mai mult: organismul însuși îl produce pentru a crește puterea celulelor, sinteza bilei și formarea hormonilor steroizi. Dar pe lângă colesterol, care este produs de ficat, consumăm colesterolul din carne, păsări de curte și produse lactate.

Proteinele transportă colesterolul în tot corpul și, atunci când se combină, se formează lipoproteine. Aceste noi proteine complexe sunt clasificate în două tipuri.

Colesterol „bun”

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sunt numite „bune”. Ei transportă colesterolul din celule înapoi în ficat, unde este fie descompus, fie eliminat din corp. Nivelurile ridicate ale acestui colesterol nu sunt dăunătoare sănătății și contribuie doar la întărirea acestuia.

Colesterol „rău”

Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sunt numite „rele” – transportă colesterolul către celulele dorite, dar se pot acumula pe pereții arterelor. Acest lucru duce la dezvoltarea bolilor arteriale.

Trigliceride

La fel ca colesterolul „rău”, trigliceridele sunt dăunătoare sănătății. Acesta este un alt tip de substanță grasă pe care o obținem din carne, produse lactate și uleiuri. Spre deosebire de colesterol, acestea se pot forma în cantități mult mai mici în corpul propriu-zis și sunt consumate mai des împreună cu alimente.

Ce duce la niveluri ridicate de colesterol

Este dificil să menționăm un motiv pentru formarea colesterolului „în exces” – cel mai probabil există mai mulți dintre ei. În primul rând, acesta este consumul de alimente bogate în grăsimi saturate (în principal carne grasă și lapte). Fumatul, alcoolul și inactivitatea fizică cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta boli arteriale. Dacă suferiți de boli de ficat sau rinichi, acesta vă afectează și nivelul de colesterol.

Când să faceți un test de sânge

Chiar dacă riscul de boli de inimă este foarte scăzut, trebuie să începeți monitorizarea nivelului de colesterol de la vârsta de cel puțin 35 de ani. Dar, în prezența anumitor boli (diabet, ateroscleroză timpurie ereditară), este mai bine să faceți regulat analize de sânge de la vârsta de 20 de ani. În medie, trebuie să vă verificați nivelul de colesterol la fiecare cinci ani dacă nu există amenințări speciale și, mai des, dacă există.

De ce nivelurile ridicate de colesterol din sânge sunt periculoase

Nivelurile de colesterol sunt măsurate în unități speciale – milimoli pe litru de sânge (mmol / L). Această valoare nu trebuie să depășească 4 mmol / L, mai ales dacă există deja un risc de boli de inimă. În acest caz, nivelul LDL nu trebuie să fie mai mare de 2 mmol / L, HDL – nu mai mic de 1 mmol / L și trigliceride – nu mai mult de 1,7 mmol / L.

O creștere a nivelului de colesterol este periculoasă, deoarece nu are simptome externe, așa că mulți nu sunt conștienți de această problemă. De fapt, nivelurile ridicate de colesterol pot duce la multe boli, cum ar fi îngustarea arterelor (ateroscleroza) și boala arterială periferică. Riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral crește, de asemenea. Placa de colesterol este de fapt foarte fragilă și se poate rupe de stres sau hipertensiune arterială. În acest moment, se formează un cheag de sânge, fluxul sanguin se oprește complet și apare un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Pe măsură ce nivelul colesterolului crește, este mai probabil să dezvoltați boli coronariene, care pot provoca angină (durere în centrul pieptului) în timpul stresului și al activității fizice.

Ce trebuie să faceți dacă nivelul colesterolului este ridicat

  1. Mai presus de toate, sunt necesare modificări ale stilului de viață și ale dietei: reduceți grăsimea, țineți evidența greutății, începeți să vă exercitați, cumpărați alimente cu conținut scăzut de grăsimi și mâncați mai multe fructe și legume. Grăsimile nu trebuie să depășească 30% din dietă, în timp ce grăsimile saturate nu trebuie să depășească 10%. Principalul lucru este să înțelegeți că schimbarea dietei nu ar trebui să fie de scurtă durată: pentru a vă proteja, trebuie să vă schimbați complet obiceiurile alimentare. Efectul nu va apărea imediat. În medie, aceasta durează șase până la doisprezece luni.
  2. Există diferite medicamente disponibile pentru tratarea bolilor legate de colesterol. Mai mult, există mult mai multe medicamente care scad nivelul colesterolului „rău” și al trigliceridelor decât cele care măresc cantitatea de „bun”. În funcție de rezultatele testelor și de factorii individuali, medicii pot prescrie diferite medicamente.
  3. Cele mai puternice medicamente pentru scăderea colesterolului sunt statinele. Acestea includ atorvastatina (liprimar), rosuvastatina (crestor) și simvastatina (zocor). Acestea reduc cantitatea de colesterol „rău” produs de organism, în același timp cresc ușor nivelul de „bun”. Este important să ne amintim că doar 20% din colesterolul din sânge provine din alimente; restul de 80% se formează în organism, de aceea este necesar să luați medicamente. Satinele previn, de asemenea, ruperea plăcilor de colesterol în artere, ceea ce înseamnă că previn atacurile de cord. Este foarte important să urmați cu strictețe instrucțiunile și recomandările medicului: unele dintre aceste medicamente sunt eficiente de luat înainte de culcare, altele în timpul meselor.
  4. Peștii grași (cum ar fi hamsia și tonul) conțin acizi grași esențiali (omega-3 și omega-6) care scad nivelul trigliceridelor. Consumul acestor tipuri de pești o dată sau de două ori pe săptămână vă poate reduce riscul de boli coronariene. Uleiul de pește poate fi folosit și ca agent de combatere a trigliceridelor dacă nu mănânci suficient pește.
  5. O dietă bogată în proteine din soia poate reduce ușor colesterolul total și trigliceridele și poate crește colesterolul bun. Alimentele din soia (tofu, ulei de soia, edamame) vor avea probabil acest efect datorită conținutului redus de grăsimi saturate, dar alte surse de proteine nu ar trebui excluse în totalitate.
Tags:
Adauga un comentariu