Prima pagină » Culinar » Cum să faci cataif turcesc în propria bucătărie. Care este secretul rețetei orientale

Cum să faci cataif turcesc în propria bucătărie. Care este secretul rețetei orientale

14 apr. 2025, 15:30,
în Culinar

Rețeta de cataif turcesc este o delicatesă tradițională care îmbină rafinamentul cu gustul aparte al bucătăriei otomane. Acest desert unic, preparat din fire subțiri de aluat, combinate cu nuci măcinate, este o adevărată artă culinară care a cucerit inimile gurmanzilor. În restaurantele turcești, și nu numai, cataiful este foarte căutat pentru textura crocantă, aroma intensă și dulceața subtilă.

Cum să faci cataif turcesc acasă

Pentru a face cataiful tradițional, ai nevoie de un aluat special, format din făină, apă, sare și puțină drojdie pentru a obține o textură pufoasă. De asemenea, vei avea nevoie de unt sau untură pentru uns, nuci măcinate pentru umplutură, zahăr și eventual sirop de zahăr sau miere pentru servire. Deși există mixuri comerciale pentru cataif, dacă faci aluatul de la zero, vei putea să controlezi calitatea și să te bucuri de un gust autentic. De asemenea, poți încerca și alte rețete pentru felul al doilea, pentru momentele în care rămâi fără idei.

Amestecă făina cu apa caldă și un praf de sare într-un bol mare, până obții un aluat neted și omogen. Dacă dorești ca aluatul să fie puțin mai puțin dens, poți adăuga o linguriță de drojdie activă, lăsând aluatul să dospească timp de 30 de minute, la temperatura camerei. După ce aluatul a crescut, îl poți lăsa să se odihnească pentru a se lega bine ingredientele. Aluatul se răstoarnă pe o suprafață curată, presărată ușor cu făină. Folosind un sucitor, întinde-l foarte subțire, până când obții o foaie fină, asemănătoare unei foi de hârtie. Această foaie subțire este apoi tăiată în fâșii lungi, care vor deveni firele caracteristice de cataif. Este important să lucrezi repede, pentru a nu lăsa aluatul să se usuce. Dacă observi că se usucă, poți stropi cu puțină apă pentru a redobândi flexibilitatea necesară.

Pentru umplutura de nuci, măcină nucile până obții o pastă grosieră și amestec-o cu zahăr. Fiecare fâșie de aluat se poate umple cu această compoziție, rulându-se ușor, astfel încât să obții mici rulouri de cataif. Alternativ, poți lăsa fâșiile separate și poți să le topești cu unt, apoi să le adaugi peste umplutură, într-un model de straturi, așa cum se face și în variantele comerciale. Cataiful se coace de obicei în cuptor, la o temperatură medie, de circa 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 25-30 de minute, până când aluatul devine auriu și crocant. Pentru a obține un plus de savoare, după coacere, cataiful se stropește cu sirop de zahăr sau miere, care se va infuza în aluat, dându-i o dulceață subtilă și un luciu atrăgător.

Rețetă simplă de baclava

Iată o rețetă simplă și delicioasă pentru un desert cu cataif turcesc, perfect pentru a impresiona la orice ocazie, fie că este vorba despre o cină festivă sau doar o gustare specială. Pentru baclava ai nevoie de 500 de grame de cataif, 200 de grame de nuci măcinate, 150 de grame de zahăr, 150 de grame de unt topit, 1 linguriță de scorțișoară, sirop de zahăr și apă. Un alt desert sănătos și gustos pe care îl poți pregăti este pasca fără zahăr și fără aluat.

Dacă ai preparat cataiful acasă, urmează pașii de mai sus pentru a obține fire subțiri de aluat. Alternativ, poți folosi cataif cumpărat, care se găsește în magazinele specializate din zona cu produse orientale. Într-un bol, amestecă nucile măcinate cu zahărul și scorțișoara. Această combinație va forma umplutura delicioasă care va da gustul inconfundabil desertului. Împarte cataiful în două părți egale. Întinde o parte într-o tavă unsă cu unt, asigurându-te că stratul este uniform. Presară amestecul de nuci și zahăr peste primul strat, întinzându-l uniform. Apoi, acoperă cu celălalt strat de cataif, presând ușor pentru a uni cele două straturi.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și coace desertul timp de 25-30 de minute, până când cataiful devine auriu și crocant. Mirosul aromat al scorțișoarei și nucilor se va împrăștia în întreaga bucătărie, pregătindu-te pentru o experiență gastronomică de neuitat. După ce scoți desertul din cuptor, lasă-l să se răcească timp de aproximativ 10 minute, apoi stropește-l generos cu sirop de zahăr cald sau miere. Siropul se va infuza în cataif, transformând fiecare mușcătură într-o explozie de arome și texturi. Taie desertul în pătrate sau romburi, așa cum preferi, și servește-l cald sau la temperatura camerei. Poți decora fiecare porție cu fulgi de migdale sau cu puțină scorțișoară pudră. Această rețetă de desert cu cataif turcesc este perfectă pentru a aduce un strop de magie orientală în orice masă.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Cine este pompierul înecat în lacul Siriu. Familia nu-şi poate explica tragedia, mai ales că tânărul fusese salvamar pentru o scurtă perioadă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. A murit un actor foarte popular
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Ce se face cu anafura primită de Paște și cum trebuie păstrată corect în casă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
TRAGEDIE înainte de Paște! A murit Dragoș Cristescu! Mare om a fost!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Minivacanţă Paşte 2025. Compensaţii financiare pentru cei care lucrează de marea sărbătoare, amenzi uriaşe pentru angajatori
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...
Comentarii
  • Foarte „profi” articolul! Titlul este : „Cum sa faci cataif turcesc în propria bucătărie”. Mai jos ati pus subtitlul: „Rețetă simplă de baclava”, iar in continut reveniti cu descrierea retetei de cataif!!! Pe bune? Chiar nu cititi varianta finala a textului inainte sa il publicati?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025