Dat fiind faptul că este unul dintre cele mai pregătite preparate din bucătăria românească, multe gospodine se pot întreba cum se face ciorba de burtă. Deloc complicat de făcut, aceasta are un gust delicios, iar pregătirea ei are la bază câteva secrete.
Unul dintre secretele rețetei de ciorbă de burtă este pregătirea burții, ingredientul principal. Burta trebuie foarte bine curățată, spălată în mai multe ape, rasă cu sare și fiartă. Este recomandat ca burta pentru ciorbă să fie pusă în prealabil într-un vas în care s-a dizolvat o lingură de bicarbonat de sodiu și lăsată acolo pentru 2-3 ore. Ulterior, carnea trebuie foarte bine limpezită și pusă la fiert timp de 3 ore.
Cum se face ciorba de burtă?
Există multe variante de rețete răspândite în România. După unii specificul ei este acrirea cu lămâie şi adăugarea de mult usturoi, dar până în prezent s-a menținut în foarte multe rețete adăugarea de oțet în loc de lămâie. Un lucru este cert însă: este un fel de mâncare pentru care trebuie să îţi rezervi foarte mult timp.
Ciorba de burtă a apărut pe filieră turcească, în raiaua Brăilei, undeva prin secolul al-XVII-lea, iar ulterior bucureștenii au pregătit o mâncare denumită „pacea”, făcută din picioare de oaie sau vițel, dreasă cu ou și oțet, similară ciorbei de burtă.
Dacă preferi să cumperi burta nepregătită anterior, trebuie să știi că această operațiune îți va lua ceva timp. Așadar, burta trebuie foarte bine curățată, spălată în mai multe ape, presărată cu sare și fiartă.
Este recomandat ca burta pentru ciorbă să fie pusă în prealabil într-un vas în care s-a dizolvat o lingură de bicarbonat de sodiu și lăsată acolo pentru 2-3 ore. Ulterior, carnea trebuie foarte bine limpezită și pusă la fiert timp de 3 ore. O oală sub presiune va scădea însă mult timpul de fierbere. Iată cum se face și o ciorbă cu urzici și ou.
Așadar, pentru rețetă vei avea nevoie de 3 cepe; 3 morcovi; 1 usturoi; 2 kg burtă prefiartă; 1 țelină; 1 kg oase de vită; 4 ouă; 2 rădăcini de pătrunjel; Sare și piper după gust; 500 g smântână; Foi de dafin; Oțet după gust.
Mod de preparare
Într-un vas mare se pun 4.5 litri de apă la fiert. Se lasă apa până ajunge în punctul de fierbere, după care se adaugă oasele de vită și se spumează supa de câte ori este nevoie. Totul trebuie lăsat la fiert pentru aproximativ o oră, la foc mic.
Între timp se spală și se curăță legumele, se taie în sferturi și se adaugă în supă să fiarbă împreună cu oasele. Când legumele încep să fiarbă se adaugă și burta tăiată fideluță, care a fost în prealabil fiartă.
Acum se adaugă și câteva frunze de dafin și boabe de piper și se lasă totul să fiarbă, la foc mic, pentru încă o oră ori până când burta este foarte bine fiartă. Acum, când carnea este bine fiartă, se oprește focul, se scot oasele de vită din supă, iar cu o strecurătoare se scoate burta și legumele fierte.
Supa rămasă se trece de câteva ori printr-o sită pentru a te asigura că rămâne perfect limpede. Acum, se aleg câteva bucățele din legumele fierte și se adaugă din nou în supă împreună cu burta tăiată fideluțe. Carnea de pe oasele fierte se curăță și ea de pe os, se taie cubulețe și se adaugă în ciorbă. Restul de legume fierte se pasează într-un blender, iar piureul obținut se pune în ciorbă.
Acum, ciorba de burtă se pune din nou la fiert, până ce dă în clocot. Usturoiul se curăță și se pisează bine, se pune într-un bol peste care se adaugă câteva polonice din zeama fierbinte de pe foc. Când usturoiul este bine încorporat, se adaugă mujdeiul obținut în ciorbă.
Urmează și ultimul pas din rețeta de ciorbă de burtă. Se sparg cele patru ouă și se amestecă cu smântâna. Peste ele se adaugă zeamă fierbinte, dar se amestecă în tot acest timp pentru a nu se forma cocoloașe. Când amestecul a obținut consistența dorită, totul se toarnă în vasul cu ciorbă de burtă și se amestecă repede cu polonicul. Astfel că, acum știi cum se face ciorba de burtă.