Culinar

Cum se face ciorba de burtă: Rețeta tradițională a unui gust desăvârțit!

Publicat: 06 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se face ciorba de burtă Rețeta tradițională a unui gust desăvârțit
Gustul și aroma ciorbei de burtă vin la final de la usturoi și de la amestecul de gălbenușuri cu smântână

Fiecare dintre noi a încercat măcar o dată această ciorbă senzațională, însă puțini sunt cei care știu cum se face ciorba de burtă, după rețeta tradițională.

Deși sunt înnebuniți după acest preparat extraordinar de gustos, mulți nu știu exact dacă să folosească burtă proaspată sau prefiartă, congelată, cât se fierbe burta sau cum se curăță această.

Foarte important la această rețetă este să știi ce legume să pui, cum dregi ciorba de burtă cu gălbenușuri și smântână sau de ce se pun și oase de vită și în ce cantitate. Unul dintre marele secrete ale ciorbei de burtă este să fie făcută folosind oase și cartilaje de vită deoarece acestea dau gustul și consistența cremoasă. De aceea, se recomandă capetele de oase cu tot cu capsula articulară și cu sita aferentă.

La fel de important este să știi că gustul și aroma ciorbei de burtă vin la final de la usturoi și de la amestecul de gălbenușuri cu smântână.

farfurie cu ciorba de burta

Cum se face ciorba de burtă: Ingredinetele unu igust senzațional

Pentru o cantitate de aproxiamtiv 5 l de ciorbă de burtă, adică aproximativ 10-12 porții, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg oase de vită, 2 kg burtă, 3 foi de dafin, 1 lingură de boabe de piper negru, 4 l apă rece, 4 linguri de sare, 1 morcov mare ras fin călit cu 1 lingură de ulei, 15 căței de usturoi zdrobiți, 6 gălbenușuri, 400 ml smântână de 30% grăsime și oțet.

Mai întâi, oasele de vită se pun într-o oală mare cu apă și se adaugă 4 lingi de sare, foile de dafin și boabe de piper. Când oasele fierb, se culege spuma de la suprafață și se reduce focul spre minim și se lasă la fiert aproximativ 2 ore.

farfurie cu ciorba de burta

La final, se scot oasele din oală și se strecoară supa, mutând-o într-o altă oală. Cât fierbe supa, burta se taie în fâșii mici.

Când supa de oase începe să fiarbă, se pun fâșiile de burtă in ea.

Separat se dă morcovul pe răzătoarea finp și se pune la călit într-o tigaie timp de 10 minute, având grijă să amestecați mereu. Pe urmă, se adaugă în supă morcovul ras și călit și se lasă să mai fiarbă 15 minute.

farfurie cu ciorba de burta

Cum se drege ciorba de burtă

Dregerea ciorbei de burtă cu smântănă și gălbenușuri este recoamndat să se facă strict pentru porțiile care se servesc imediat. Altfel, va fi greu să reîncălziți a doua zi toată oala cu ciorbă fără să se coaguleze gălbenușurile din ea.

În momentul în care fâșiile de burtă sunt moi înseamnă că ciorba este gata. Atunci se curăță cățeii de usturoi și se zdrobesc după care se toarnă în oala cu ciorbă și se amestecă bine.

Pe urmă, se separă 6 gălbenușuri și se pun într-un castron împreună cu smântâna. Cu ajutorul unui tel se amestecă bine ș ise pune puțină sare. Se pune în castron niște ciorbă și se diluează, după care se amestecă având în vedere câte porții vrem. După fiecare porție adaăugată se amestecă bine pentru a se omogeniza.

La final se toarnă tot în oală, având grijă să nu se coaguleaze gălbenulurile de la șocul termic.

Ciorba de burtă trebuie servită imediat, fierbinte, având grijă să se pună puțin oțet în farfurie. Se mănâncă cu pâine proaspătă și cu ardei iute.

farfurie cu ciorba de burta

Adauga un comentariu