Sfatul medicului

Cum se trateaza acasa forma usoara de COVID-19: sfaturile medicilor italieni

Publicat: 17 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se trateaza acasa forma usoara de COVID-19 sfaturile medicilor italieni
Paracetamol pentru cei cu puține simptome, antibiotice numai dacă febra persistă peste 72 de ore. Fără hidroxiclorochină.

Paracetamol pentru cei cu puține simptome, antibiotice numai dacă febra persistă peste 72 de ore. Fără hidroxiclorochină. Acesta este protocolul pentru îngrijirea la domiciliu in Italia. Iata care sunt sfaturile medicilor italieni pentru cei care sufera de forme usoare de Covid-19 si care pot fi tratati acasa.

Medicii din Italia au realizat un protocol care stabileste modul in care pacientii cu forme usoare de COVID-19 pot fi tratati acasa. Potrivit Il Giornale, documentul „Managementul ingrijirii la domiciliu al pacienților cu infecție SarsCov2”, la elaborarea căruia a contribuit si președintele Consiliului Superior al Sănătății, Franco Locatelli, urmeaza sa fie finalizat si sa fie aplicat in perioada urmatoare.

Cum se trateaza acasa forma usoara de COVID-19: sfaturile medicilor italieni

Cine poate fi tratat acasă?

Liniile directoare pentru îngrijirea la domiciliu se aplică numai cazurilor ușoare de Covid-19. Acestea se aplică atât cazurilor confirmate (cu confirmare de laborator, indiferent de simptomele clinice), cât și celor probabile (cu simptome compatibile sau contact probabil sau confirmat cu un anumit caz). Cazurile ușoare se referim la: prezența simptomelor precum febră (mai mică de 37,5°C), stare generală de rău, tuse, faringodinie, congestie nazală, cefalee, mialgie, diaree, în absența dispneei, deshidratare, stare de conștiință modificată. O atenție deosebită trebuie acordată subiecților vârstnici și imunosupresați care pot prezenta simptome atipice.

Ar trebui sau nu utilizata hidroxiclorochina?

Nu. Aifa a suspendat autorizația de utilizare a hidroxiclorochinei pe baza studiilor științifice și în conformitate cu recomandările liniilor directoare internaționale. Potrivit agenției italiene pentru medicamente, absența oricărui beneficiu clinic asociat tratamentului a fost dovedită. Dimpotrivă, efecte secundare grave și potențial letale pentru pacient au fost identificate în cadrul clinic.

Ce medicamente ar trebui să administrați cuiva care nu prezintă niciun simptom sau care are puține simptome?

Pentru pacienții asimptomatici sau putin simptomatici, medicamentul la alegere rămâne paracetamolul, pentru simptomele febrile. Se poate trece la antiinflamatoare numai dacă tabloul clinic al pacientului cu Covid începe să se înrăutățească.

Când trebuie folosite heparina și cortizonul?

Cortizonul trebuie administrat numai în caz de urgență pentru a evita atacul sistemului imunitar al pacientului. Fără antireumatice, fără antibiotice. Este recomandabil să se mențină o hidratare și o nutriție adecvate și să nu se modifice terapiile cronice pentru alte patologii (de exemplu, terapiile antihipertensive sau anticoagulante), deoarece acest lucru ar risca să provoace agravarea afecțiunilor preexistente. Corticosteroizii trebuie utilizați la pacienții a căror imagine clinică nu se îmbunătățește în 72 de ore, mai ales dacă există o agravare a parametrilor de oxigen. Heparina trebuie utilizată numai la subiecții imobilizați.

Sunt eficiente antibioticele, vitaminele și suplimentele?

Antibioticele, de regulă, trebuie evitate, cu excepția prezenței unei persistențe a febrei timp de peste 72 de ore sau când este suspectată și prezența unei infecții bacteriene. Administrarea medicamentului prin aerosoli este exclusă, având în vedere riscul de contagiune. În ceea ce privește vitaminele și suplimentele alimentare (vitamina D, lactoferină, quercetină), nu există dovezi științifice ale eficacității acestora. Prin urmare, utilizarea sa nu este recomandată.

Cum sunt clasificate diferitele etape ale Covid în funcție de simptome?

Infecția este considerată ușoară dacă pacientul are febră, dar fără dispnee și modificări radiologice. Moderată dacă pacientul are pneumonie evidentă radiologic și oxigenare a sângelui aproape de valorile prag. Severă dacă oxigenarea este sub prag, frecvența respiratorie este mare și se găsesc infiltrații pulmonare. Critică dacă există insuficiență respiratorie, șoc septic sau insuficiență a mai multor organe.

Cine decide dacă pacientul trebuie internat?

Medicul generalist trebuie să stabilească întotdeauna când pacientul nu mai poate fi tratat acasă, ci trebuie dus la spital. Dar indicațiile terapeutice conținute în proiect nu îi conving pe medicii de familie, care sunt iritați de faptul că nu au fost implicați în elaborarea protocolului.

Adauga un comentariu