Culinar

Cum se vopsesc ouăle de Paşti – Sfaturi și trucuri la îndemână

Publicat: 17 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se vopsesc ouăle de Paşti - Sfaturi și trucuri la îndemână
Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se vor strica absolut deloc pe parcursul anului

Hai să învăţăm astăzi despre cum se vopsesc ouăle de Paşti. Găseşti în acest material cele mai interesante trucuri, care te vor ajuta, cu siguranţă. Ca să fie roşii, frumoase, strălucitoare, cu o culoare uniformă, trebuie să respecţi câteva lucruri.

Cum se vopsesc ouăle de Paşti? În primul rând, am spune că trebuie atenţie, grijă şi răbdare. În al doilea rând, în afară de ouăle proaspete, avem nevoie de o vopsea de calitate, pe care să ne bazăm. Bunicile noastre însă mai ştiau şi nişte trucuri. Hai să le redescoperim, cu atât mai mult cu cât am intrat deja în Postul Paștelui.

Cum se vopsesc ouăle de Paşti

Prima dată, înainte de a vorbi despre aplicarea vopselei, trebuie să ne ocupăm de ouă. Cum le pregătim? Le spălăm sau nu? Le uscăm sau nu? Apoi vom aborda subiectul privind nuanțarea lor și momentul în care e bine să le vopsim.

Pregătirea ouălor pentru vopsire

Asigură-te că ai ouă proaspete. Prospeţimea ouălor e uşor de verificat. Cufundă ouăle în apă călduţă, în care ai pus puţin detergent de vase. Freacă-le uşor cu buretele. Astfel se îndepărtează orice urmă de mizerie sau de grăsime. Clăteşte ouăle spălate, ca să îndepărtezi tot detergentul. Nu trebuie să fie nici un pic de grăsime pe coajă, pentru ca vopseaua să se prindă uniform de ea.

Urmează apoi să fierbi ouăle. Pune-le într-o oală cu apă, la foc mic. Din momentul în care apa începe să clocotească, lasă-le la fiert 10-12 minute. Scoate-le apoi din lichid.

Interesant este că nuanţa în care le vei vopsi depinde de culoarea cojii. Spre exemplu, dacă vrei ouă verzi, bleu sau lila, alege ouăle care au coajă albă. În schimb, dacă le vrei roşii, albastre, maro, atunci optează pentru ouă a căror coajă e maronie.

Alte trucuri:

  • ca să se cojească uşor, alege din magazin ouăle cu un termen de garanţie între 7 şi 14 zile;
  • când pui ouăle la fiert, ai grijă ca vasul să fie suficient de mare;
  • pune ouăle la fiert abia după ce au ajuns la temperatura camerei (ele se țin, de obicei, în frigider). Datorită acestui truc, ouăle nu vor crăpa în timpul fierberii;
  • pune în apă o linguriţă de sare şi o linguriţă de oţet. Acestea întăresc coaja;
  • după ce opreşti focul, ține ouăle fierte în apă încă vreo 15 minute. Astfel, coaja se va desprinde mai uşor de albuş.

Vopsirea ouălor de Paşti – Metode

Dacă eşti adeptul vopselei din comerţ, respectă instrucţiunile de pe ambalaj. După ce le scoţi din apa colorată, pune-le pe prosopele absorbante de bucătărie, ca să îndepărtezi excesul de vopsea. La final, când s-au uscat, unge-le cu o bucăţică de slănină, ca să fie cât mai lucioase.
Dacă eşti adeptul culorilor naturale, atunci le poţi vopsi utilizând: coji de ceapă, sfeclă roşie, turmeric şi nu numai. Oricum, baza pentru o culoare obţinută în mod natural e formată din coji de ceapă şi sfeclă roşie. Nu uita că în apa în care se colorează să adaugi şi 2-3 linguri de oţet. Rolul acestuia este de a fixa culoarea în coaja oului.

Când se vopsesc ouăle de Paşti

Conform tradiţiei, ouăle trebuie vopsite în Joia Mare. De ce tocmai în această zi? Se spune că Fecioara Maria a pus un coş cu ouă la picioarele lui Iisus Hristos când era răstignit. Iar ele s-au colorat datorită sângelui scurs. Se mai crede, de asemenea, că ouăle vopsite în Joia Mare nu se vor strica pe parcursul anului.
Multe gospodine preferă să înroşească ouăle în Sâmbăta Mare, pentru ca ouăle să fie cât mai proaspete atunci când vor fi mâncate. În nici un caz nu se înroşesc ouăle în Vinerea Mare.

Rugăciunea care se citeşte când se vopsesc ouăle de Paşti

Iată rugăciunea care e bine să fie rostită atunci când ouăle sunt înroşite, pentru a fi duse la biserică.

„Tatăl nostru,
Care eşti în ceruri,
Sfinţească-se numele Tău,
Vie împărăţia Ta,
Facă-se voia Ta,
Precum în cer aşa şi pre Pământ.
Pâinea noastră cea de toate zilele,
Dă-ne-o nouă astăzi
Şi ne iartă nouă gresalele noastre
Precum şi noi iertăm greşiţilor noştri
Şi nu ne duce pre noi în ispită
Ci ne izbăveşte de cel rău.
Că a Ta este împărăţia
Slavă şi puterea,
În numele Tatălui
Al Fiului
Al Sfântului Duh
Amin.”

Adauga un comentariu