Local

Începe Postul Paștelui! Ce nu au voie să facă creștinii timp de 40 de zile până la Învierea Domnului?

Publicat: 15 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Începe Postul Paștelui Ce nu au voie să facă creștinii timp de 40 de zile până la Învierea Domnului
De astăzi, 15 martie 2021, începe Postul Paștelui, o perioadă de 40 de zile în care creștinii trebuie să se pregătească spiritual și trupește până la Învierea Domnului

De astăzi, 15 martie 2021, credincioșii-ortodocși intră în Postul Învierii Domnului. Această perioadă este considerată a fi una din cele mai importante de peste an, iar Biserica Ortodoxă îi acordă o importanță aparte. Credincioșii sunt îndemnați ca timp de 40 de zile să respecte un post spiritual și trupesc pentru a se împlini la marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului

Perioadă importantă pentru creștinătate în următoarele 40 de zile. Începând de astăzi, 15 martie 2021, credincioșii întră în Postul Paștelui. Postul cel Mare va ține 40 de zile, de astăzi, 15 martie, și până pe 1 mai 2021, conform calendarului creștin- ortodox. În zilele noastre, postul reprezintă o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii care sărbătoresc Învierea Domnului. Potrivit tradiției, acest post este cel mai lung și cel mai aspru din posturile de durată ținute de Biserica Ortodoxă. Este cunoscut și sub denumirea de Postul Mare și amintește de postul celor 40 de zile, ținut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de începerea activității Sale mesianice, de aceea a primit și numele de Paresimi. Postul acesta a fost instituit încă din vechime. După Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit a adoptat ca durată a acestui post perioada de șapte săptămâni.

Ce este interzis în Postul Învierii Domnului?

Postul Mare al Paștelui face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, ce a avut loc înainte de a începe propovăduirea Evangheliei. În această perioadă nu au loc nunți și botezuri. De asemenea, în Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel, în această perioadă, petrecerile sunt considerate nepotrivite. Dacă Sărbătorile Pascale la ortodocși cad pe 2 mai, la catolici Învierea Domnului este în acest an în data de 4 aprilie. Se pare însă că Biserica Ortodoxă și cea Catolică vor să găsească o cale ca Învierea Domnului să fie sărbătorită la aceeași dată și să nu mai fie variabilă.

Tradiții de secole în Postul Paștelui. Ce trebuie să respecte credincioșii în aceste zile?

În primele secole se obișnuia să se postească doar în Vinerea Patimilor, doar două zile înainte de Paști sau o săptămână înainte. Această perioadă este și una care îi pregătește sufletește pe creștini. În Postul Mare, creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animală. Este și o perioadă plină de obiceiuri pe care nu multe persoane le mai știu. În Postul Paștelui, credincioșii trebuie să se înalțe sufletește prin rugăciune alături de fapte bune. Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se abțină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc. În calendarul bizantin, Postul Mare începe în lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din Rai, iar cel latin cu Miercurea Cenușii.

Adauga un comentariu