Local

Cutremur în mediul politic din județul Iași! Plângere penală pentru primar după ce nu a dat afară doi aleși trădători din Consiliul Local

Publicat: 04 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremur în mediul politic din județul Iași Plângere penală pentru primar după ce nu a dat afară doi aleși trădători din Consiliul Local
Vasile Aștefanei, primarul PSD al comunei Bălțați din județul Iași, s-a ales cu plângere penală pentru abuz în serviciu, după ce a refuzat să pună în aplicare un ordin al prefectului privind încetarea mandatelor a doi consilieri locali PNL

Dosar penal pentru un primar din județul Iași care a ignorat un ordin emis de Prefectură. Vasile Aștefanei, primarul comunei Bălțați, s-a ales cu plângere penală pentru abuz în serviciu, pentru că nu a vrut să renunțe la doi consilieri locali ce au rămas fără mandat. Decizia este o premieră în administrația publică locală. Cei doi consilieri locali PNL au fost dați afară din partid, însă primarul PSD a ignorat solicitările de nominalizare a unor noi aleși

Premieră în administrația locală. Primarul unei comune din județul Iași s-a ales cu plângere penală pentru abuz în serviciu după ce a ținut în brațe doi consilieri locali ai unui alt partid. Vasile Aștefanei, primarul PSD al comunei Bălțați, nu a pus în aplicare un ordin al prefectului pentru încetarea mandatelor de consilier local a doi aleși PNL. Cei doi au fost excluși din filiala PNL Iași, iar Prefectura a emis ordinul pentru încetarea mandatelor. Primarul Vasile Aștefanei nu a emis vreo hotărâre pentru vacantarea locurilor lui Dumitru Enache și Vasile Nechifor. Ba mai mult, cei doi foști consilieri locali au votat proiectul de buget pe anul 2021, precum și unele hotărâri de patrimoniu din Bălțați.

Premieră în administrația ieșeană. Bugetul a fost votat de consilieri locali fără funcție

Liderii organizației locale PNL au trimis o serie de adrese către Prefectura Iași, dar și proiectele de hotărâre ce au fost discutate în cursul zilei de 23 aprilie 2021. Reprezentanții Prefecturii au arătat că proiectul privind propunerea de buget nu a fost afectat de votul celor doi consilieri, având în vedere configurația politică din Consiliul Local Bălțați (9 consilieri PSD și 6 consilieri PNL). „Din verificări a rezultat că participarea persoanelor în cauză la adoptarea unor hotărâri nu a afectat valabilitatea acestora, chiar fără voturile respective fiind îndeplinit cvorumul necesar”, au menționat reprezentanții Prefecturii Iași. Scandalul a plecat de la faptul că cei doi consilieri locali dați afară din PNL au rămas în Consiliu cu sprijinul fățiș al primarului Aștefanei, fără ca acesta să respecte legea.

Plângere penală pentru primarul Vasile Aștefanei. Nici foștii aleși locali nu vor scăpa

În aceste condiții, pe numele primarului Vasile Aștefanei va fi depusă o plângere penală pentru abuz în serviciu. Totodată, pe numele foștilor consilieri Dumitru Enache și Vasile Nechifor va fi depusă o plângere penală pentru uzurpare de calități oficiale.

„Apreciem însă că există implicații penale în această speță, respectiv o răspundere a celor care au făcut convocarea persoanelor știind că nu mai au calitatea de consilieri, precum și a acestora, care prin participare și-au arogat o calitate pe care nu o mai au”, au mai transmis cei de la Prefectura Iași.

Primarul Vasile Aștefanei: „Nu este niciun război la Bălțați”

Primarul comunei din județul Iași s-a arătat surprins de decizia luată de autoritățile județene. Primarul nu se află la prima abatere cu documente din Consiliul Local și de pe urma căreia s-a ales cu o plângere. Cu toate acestea, Vasile Aștefanei nu vede nicio problemă în faptul că i-a ținut în brațe pe cei doi foști liberali.

„Este părerea lor, să se pronunțe asupra ei. Eu nu sunt de acord. Nu vreau să discut despre PNL și PSD la Bălțați, nu este niciun război aici. Chiar mă depășește această chestiune și nu mă pronunț. Nu intru în calea justiției, eu nu știu decât să fac administrație. Consilierii trebuie să facă treabă pentru localitate, nu contează din ce partid sunt”, a susținut Vasile Aștefanei, primarul comunei Bălțați.

Adauga un comentariu