Actualitate

Scandal monumental cu semnătura primarului. Afacere dubioasă cu un italian pe spatele locuitorilor din comuna Bălțați. Plângere penală pentru primarul Vasile Aștefanei – DOCUMENTE

Publicat: 10 sept. 2020
Primarul Vasile Aștefanei a dat un contract unei firme italiene în comuna Bălțați, fiind constatat un prejudiciu de peste 217 mii lei conform documentelor
Scandal monumental în comuna Bălțați cu primarul Vasile Aștefanei

Scandal monstru în comuna ieșeană Bălțați, după o afacere făcută de primarul Vasile Aștefanei, cu un partener italian. Peste 62.000 de metri pătrați au intrat în patrimoniul unei firme administrate de un italian, în vreme ce comuna nu ar fi încasat niciun ban. Ministerul Agriculturii a constatat un prejudiciu de peste 270 de mii de lei. S-a ajuns la plângere penală făcută pe numele actualului primar al comunei aflată la drumul european

Dezastru total în comuna Bălțați. O situație în care actor principal a fost primarul Vasile Aștefanei a dus la o gaură de 270 de mii de lei în bugetul comunei, descoperită de un control făcut de Ministerul Agriculturii. Firma Lattonedil RO SRL a încheiat un contract pentru construire hală panouri termoizolante, terenul fiind trecut ca extravilan. Pentru a fi intravilan, era nevoie de un plan urbanistic zonal (PUZ), terenul fiind arabil.
Avizul pentru scoaterea din circuitul agricol trebuia emis direct de Ministerul Agriculturii, însă actele au fost făcute de Direcția Agricolă de la Iași. Astfel, Ministerul a fost prejudiciat de o sumă uriașă, respectiv de taxa de ameliorare ce trebuia plătită pentru terenul în cauză. Mai mult, hala de producție promisă nu a mai fost realizată, ci acolo s-a făcut un parc de panouri fotovoltaice.

Afacere făcută de primarul Vasile Aștefanei cu firma unui italian în comuna Bălțați. Destinația s-a schimbat din mers

Afacerea cu firma respectivă s-a făcut în anul 2008, când primarul Vasile Aștefanei a venit la conducerea instituției. De atunci, proiectul a curs liniștit, fără ca statul să încaseze fondurile la care avea dreptul. „SC Lattonedil RO SRL a cumpărat de la Mihai Petrișor din Iași, prin contractul de vânzare-cumpărare nr.741/05.05.2008, suprafața de 62.100 mp teren extravilan, categoria de folosință arabil, situat în satul Sîrca, comuna Bălțați. Terenul a fost introdus din extravilan în intravilan printr-un PUZ elaborat în 2008”, se arată în raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii.
Firma respectivă nu a plătit taxele de folosință de către Ministerul Agriculturii, prejudiciul calculat fiind de peste 217 mii de lei.

„Potrivit Anexei 1 la Legea 18/1991 privind fondul funciar, taxa datorată pentru scoaterea definitivă din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan pentru clasa a II-a de calitate este de 3,5 lei /mp. Pentru suprafața de teren de 62.100 mp scoasă din circuitul agricol, taxa datorată de Lattonedil RO SRL se ridică la suma de 217.350 lei, valoare ce se indexează anual cu coeficientul de inflație, sumă care nu s-a regăsit ca fiind plătită”, se arată în raportul emis de Ministerul Agriculturii.

Terenul de 62 de hectare a fost plimbat între instituții. Primarul Vasile Aștefanei s-a ales cu plângere penală

Un ales local din Bălțați, Ovidiu Pricopie, a făcut o adresă către Prefectura Iași, către Ministerul Agriculturii, prin care a semnalat problema. Astfel, s-a ajuns ca autoritatea centrală să trimită Corpul de Control la Primăria Bălțați și să constate prejudiciul.

„Din informațiile publice, pentru acest favor de a nu plăti taxa pentru ameliorare și acela de a decoperta stratul fertil și a-l pune la dispoziția persoanelor care aveau nevoie pentru îmbunătățirea calității altor terenuri, Vasile Aștefanei și fiul său, Marius Aștefanei, ar fi primit drept răsplată acțiuni la SC Lattonedil RO SLR, între 5 și 10 la sută. Orice persoană angajată sau firmă de pază pentru acel obiectiv va fi acceptată doar la recomandarea primarului”, se arată într-o plângere depusă de Ovidiu Pricopie, consilier local în Bălțați.

Sesizarea trimisă de alesul local a ajuns și la Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), pentru a fi cercetată.

Ce spune primarul Vasile Aștefanei?

În schimb, primarul Vasile Aștefanei susține că totul s-a făcut legal și că plângerea respectivă nu își are rostul.

„Au spus că niște agenți economici au făcut o chestie ilegală. Imediat s-au sesizat ei că am făcut eu ilegalități și s-a făcut acel control. Lattonedil a plătit taxa și nu e niciun prejudiciu. Departamentul de Luptă Antifraudă mi-a trimis o adresă, eu am răspuns pentru că nu am nimic de ascuns. PUZ-ul respectiv are toate avizele, eu nu am nicio treabă”, a spus primarul comunei Bălțați.

Vezi AICI raportul corpului de control al Ministerului Agriculturii

Comentarii
 • De 12 ani acest hot se ascunde sub sloganul ca el este cinstit!!!
  ALOOOOOOO, BZI, verificati firma care se ocupa de construirea gardurilor si trotuarelor la primarie si scoala ca lucreaza si la casa fiului sau din satul Madarjesti.

 • ȘPĂGAR, ȘPĂGAR, ȘPĂGAR!!! Pe buzunarele acestui hoț scrie numai șpaaagăă!!! Racordările la apă și canalizare 1500- 2500 lei. Racordările la gaz în satul Sârca 5000- 8000 lei. O să-l voteze bunicu’su din groapă!! Din Sârca nu va mai pupa nici un vot!! Sau trezit oamenii la REALITATE.

 • PSD-ist prost si apagar.Un analfabet care mai are si diploma de inginer.Se comporta ca pe propria mosie.Dar nu este vin lui ci a celor care l-au votat.

 • Ce sa ceri unui analfabet? A lasat scoala de la Baltati in paragina 9 ani de zile, distrugand si ceea ce a fost inceput, s-a chinuit indelung sa faca un teren de sport si n-a reusit nici acum, a inchis biblioteca din comuna, a inceput renovarea unui camin cultural dupa placul lui, cu muncitori tocmiti cu ziua, a turnat betoane ca la puscarie in jurul primariei, dar trotuarele sunt cele din 1960, unde-ti rupi gatul daca mergi pe ele, si-a facut centru de zi pentru batrani doar pentru a-si angaja rudele. Nu-i asa ca “mereu victoriosul” Vica e tare? Dragnea il asteapta.

 • Frumos. Primarul astefanei face afaceri si manareli iar profesorii de la Valea Oilor construiesc Wv-uri, pun rigips si dau cu var.Analfabetul tot analfabet ramane.

 • Ce faci Vasilica, iti asfaltezi domeniul si alte drumuri prin camp inutile? Ti-ai terminat casa feciorasului? Ba, vezi ca ai terminat parcul de la Madirjesti, ai rezolvat cu dispensarul de la Valea Oilor, cu canalizarea si gazul in comuna. Ma, tu nu-ti rupi gura cu minciunile promise? De 12 ani acelasi mizerabil esti.

 • Domnule Astefanei matale ai elicopter de poti intra si iesi de la primarie? Esti de risul intregului judet ca nici nu stii ce ai semnat cind s-a marcat soseaua. Ai izolat comuna iar acum stiu cetatenii ca tot din banii lor trebuie sa faci demersuri sa-ti repari prostia ?

 • De la ce partid este acest Astefanei?Dupa ce am citit Raportul Corpului de Control al ministrului imi dau seama ca pana acum a fost tinut in brate de un partid si de acum i va veni sorocul. Cine nu are limita trebuie sa plateasca. Atatea nereguli sunt si trebuie sa dea socotela.Nu intelg cum de nu s-au autosesizat cei de la prefectura mai demult. Cum sa dai inainte cu asemenea conducator?Cate mandate de primar are acest individ?Dupa cum se vede pare de neclintit din functia pe care o ocupa. Oamenii trebuie sa ia decizii pentru binele comunitatii.

 • Alegerile locale bat la usa. Am impresia ca acestui om NU ii este teama nu ca nu mai castiga alegerile, este teribil de speriat de ce i se va intampla dupa. Vremea lui a sosit ca sa dea socoteala si sa raspunda pentru toate neregulile ce sunt la aceasta primarie. Cu siguranta se vor descoperi si ai sai complici. Am impresia ca pana la finele anului va sfarsi tare rau…

 • Reclamagii, un prost si un hot, va vor vota semenii si sunt putini in comuna, oamenii normali vor vota un om capabil, ca au de unde alege, Dati un articol la bzi si dupa alegeri , sa comentam cata valoare aveti

 • De unde corectitudine la Astefani. A iesit dintro greseala primar cumparand oamenii cu puii de la cosarom. E in stare sa isi vanda si copilul pentru functie de murdar ce este.

 • Ovidiu , ramai in istoria comunei ca au adus garda de mediu si i-ai fortat sa dea amenda comunei 2 miliarde, ai votat numai contra la tot ce s-a facut in comuna

 • Felicitări domnul Pricope, ca sunteti sef la garda de mediu si ati putut sa l amendati pe Astefani. Amenda nu se ia pe ochi frumosi ci pe neregulile constatate. Astea cine le vede ?

 • In toata perioada cu pandemia nu s-a luat nici o masura pentru preventie. La Valea Oilor de 20 de ani cad plafoanele iar primarul acuma si-a gasit sa le repare.

Adauga un comentariu