Local

Cvadrupleții născuți din mama confirmată cu COVID-19 au împlinit o lună de când au apărut pe lume. Micuții au luat în greutate, iar în câteva săptămâni ar putea fi externați

Publicat: 09 apr. 2021
Bebelușii născuți prematur din mamă infectată cu coronavirus internați la secția de Terapie Intensivă a Maternității
Vești bune de la medicii de la Maternitatea "Cuză Vodă" din Iași la o lună de la nașterea cvadrupleților. Frățiorii au luat în greutate, iar starea lor este una favorabilă

Cvadrupleții născuți din mama confirmată pozitiv cu coronavirus serbează o lună alături de cadrele medicale de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Medicii sunt optimiști cu privire la evoluția lor, după ce în aceste săptămâni nu au apărut complicații și au reușit chiar să ia în greutate

Cei patru frățiori născuți pe 9 martie 2021 la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, de o mamă confirmată cu virusul COVID-19, împlinesc astăzi o lună de viață. Ca niște adevărați luptători, băieții au devenit micile vedete de la Secția de Neonatologie de la Maternitatea „Cuză Vodă”. În aceste săptămâni, au avut o evoluție bună. Alexandru, Robert, Lucian și Luca vor mai sta încă o lună în spital.

Pe data de 23 martie, când au împlinit două săptămâni, medicii au anunțat că au recuperat greutatea de la naștere. Au fost născuți cu greutatea corporală cuprinsă între 1.480 și 1.820 de grame. În mod normal, copiii au la naștere între 2.300-2.400 grame. În cazul prematurilor, aceștia vor putea fi externați atunci când vor atinge greutatea de 2.500 de grame. Medicii sunt optimiști și speră că evoluția lor va continua să fie la fel de bună și că nu vor apărea complicații. Frățiorii vor fi monitorizați în cadrul maternității până la vârsta de 2 ani.

Cei patru frați sunt aproape de greutatea potrivită. Medicii speră că după o lună îi vor putea pune în brațele părinților

Alexandru, Robert, Lucian și Luca au fost născuți prin cezariană după 34 de săptămâni de sarcină. Cei patru frățiori vor sta internați în secția de Neonatologie până vor ajunge la greutatea potrivită de 2.500 de grame. Ulterior, trebuie evaluați audiologic, oftalmologic, iar pe termen lung este necesară recuperarea motorie, cognitivă și de limbaj. Cei 4 micuți au avut la naștere 1.489, 1.520, 1.600 și 1.820 de grame. În ultimele două săptămâni au început treptat să ia mai mult în greutate.

„Nu au apărut complicații, iar cel care la naștere a avut 1.430 de grame și care a avut probleme digestive și-a revenit. Au luat în greutate, acum au ajuns chiar la 2.300 de grame, unul dintre ei are 1.900 de grame. Noi sperăm ca după încă o lună să îi putem externa cu bine din spital”, spune prof. dr. Maria Stamatin, medic primar pediatrie-neonatologie, sef secție Neonatologie II în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.

Nașterea micuților a fost o premieră în România

Venirea pe lume a celor patru frățiori a fost o premieră medicală națională, fiind primul caz de cvadrupleți născuți din mamă COVID-19 pozitivă. Liliana Bălan, mama de 37 de ani, a fost diagnosticată pe 8 martie 2021 cu coronavirus, iar a doua zi a născut la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași. Cvadrupleții au avut rezultatul testului negativ, dar fiind născuți prematur, au nevoie de îngrijire în secția de Terapie Intensivă la Maternitatea „Cuză Vodă” din Iași. În perioada pandemiei au mai fost nașteri din mame confirmate pozitiv cu coronavirus și niciun nou-născut nu a fost depistat cu infecția.

„Pacienta prezenta infecție cu SARS-CoV-2, cu trombocitopenie, dar și defect septal atrial operat în antecedente. Echipa de medici obstetricieni, anesteziști și neonatologi a extras prin operație cezariană 4 copii de sex masculin, cu greutăți între 1.400 și 1.800 de grame, care s-au adaptat bine la viața extrauterină”, au anunțat medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași.

Adauga un comentariu