Titlurile zilei

Decizie neașteptată în cazul exploziei mortale care a distrus un bloc din Copou! Procurorii ieșeni au clasat dosarul! Păgubiții vor fi nevoiți să-și caute dreptatea în instanțe! FOTO / VIDEO

Publicat: 15 iul. 2020
Procurorii au luat o decizie neașteptată în cazul exploziei mortale care a distrus un bloc din Copou, dispunând clasarea cauzei
Explozia de pe strada Văscăuțeanu, din Copou, a lăsat fără case zeci de persoane

Decizie neașteptată în cazul exploziei mortale care a distrus un bloc din Copou! Procurorii au clasat dosarul, ajungând la concluzia că nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru ce s-a întâmplat! Păgubiții vor fi nevoiți să-și caute dreptatea în instanțele de judecată. Cel mai probabil, ordonanța de clasare va fi atacată de ieșenii care au fost nevoiți să părăsească apartamentele din Văscăuțeanu în urma deflagrației

Decizie neașteptată în cazul exploziei mortale care a distrus un bloc din Copou! Procurorii ieșeni au decis clasarea dosarului! La aproape 4 ani de la producerea deflagrației care a luat două vieți, păgubiții vor fi nevoiți să-și caute dreptatea în instanțele de judecată!
Astfel, cel mai probabil, ordonanța de clasare va fi atacată de ieșenii care au fost nevoiți să părăsească apartamentele din Văscăuțeanu în urma acelei deflagrații.

Motivul pentru care procurorii ieșeni au clasat dosarul!

Procurorii ieșeni au considerat că faptele din acest dosar nu au fost comise cu forma de vinovăție prevăzută de lege.

„Pot să vă confirm faptul că, în această cauză, a fost emisă o ordonanță de clasare a cauzei față de un inculpat și 6 suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă și ucidere din culpă. S-a apreciat de către procurorul care a instrumentat cauza că fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăție prevăzută de lege. Cauza este soluționată, urmează, probabil, ca soluția să fie confirmată sau infirmată în procedura plângerii împotriva rezoluției procurorului”, a declarat ieri Ionela Gîmbuță, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Pe de altă parte, un fost locatar al imobilului susține că decizia i se pare ciudată.

„Eu nu am primit nicio informare oficială din acest punct de vedere, dar am auzit și eu același lucru. E.ON (actuala companie Delgaz Grid SA) a încheiat acorduri cu toate părțile civile din dosar, în sensul că au fost acordate despăgubiri, din câte știu eu. Nu cunosc valoarea fiecărui acord încheiat. Pe de altă parte, soluția nu știu dacă e OK, pentru că acolo au fost două victime, doi morți. Mi se pare ciudată decizia, vă spun sincer…”, a precizat un fost locatar al imobilului de pe strada Văscăuțeanu.

Acesta a adăugat că nu știe ce se va întâmpla în continuare cu rudele celor doi soți decedați în urma deflagrației din Copou.
Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au declarat ieri că au fost de acord să le dea proprietarilor de apartamente câte o cotă indiviză.

„Primăria nu mai are vreo implicare în ceea ce privește acel imobil. Dar noi am fost de acord să dăm o cotă indiviză de teren persoanelor de acolo, pentru a rămâne proprietari, în cazul în care se va reface blocul sau se va ridica unul nou”, a spus ieri Radu Botez, viceprimarul municipiului Iași.

Compania Distrigaz, anchetată în dosarul exploziei de la blocul de pe strada Văscăuțeanu

În cursul anului trecut, procurorii ieșeni anunțau faptul că societatea de distribuție a gazului din Iași era inculpată în dosarul exploziei din Văscăuțeanu. Astfel, la aproape 3 ani de la producerea deflagrației, soldată cu 2 morți, procurorii au anunțat că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de compania Delgaz Grid SA, pentru ucidere din culpă și distrugere din culpă.
Astfel, anchetatorii anunțau în 2019 că Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de societatea comercială Delgaz Grid SA. Potrivit procurorilor, deși făcuseră verificări pe strada Văscăuțeanu și observaseră că există scurgeri de gaz, angajații companiei nu ar fi luat măsuri pentru remedierea situației.

„S-a reținut că, deși societatea, în urma mai multor verificări efectuate de către angajați ai acesteia, a cunoscut faptul că, pe strada Theodor Văscăuțeanu, nr. 8, din municipiul Iași, existau scurgeri de gaze naturale, nu a luat măsurile care se impuneau pentru stoparea acestora. Asta, în contextul în care și durata de funcționare normală a conductelor era depășită, împrejurare ce a dus pe 1 august 2016 la o explozie la nivelul blocului C2. Explozia primară a provocat degradarea importantă a blocului, cu afectarea structurii de rezistență, proiectarea unor elemente de construcție asupra unor bunuri aflate în imediata apropiere a imobilului, rezultând pagube materiale importante și decesul a două persoane”, spuneau procurorii ieșeni în 2019.

Doi oameni au murit, dar procurorii au concluzionat că nu există niciun vinovat!

Amintim faptul că, pe 1 august 2016, la parterului blocului C2, de pe strada Văscăuțeanu, nr. 8, din Iași, a avut loc o explozie puternică. În urma deflagrației, două persoane și-au pierdut viața, unii dintre locatari au fost răniți, iar din cauza distrugerilor provocate, din acea noapte nimeni nu a mai putut locui în imobil.
Încă de atunci, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au dechis un dosar penal in rem pentru distrugere din culpă și ucidere din culpă. În luna mai 2019, compania Delgaz Grid SA a fost înștiințată că avea calitatea de suspect în dosar, iar, ulterior, a fost anunțată că este inculpată.

Totuși, în cele din urmă, procurorii au luat o decizie neașteptată în cazul exploziei mortale care a cutremurat blocul din Copou, dispunând clasarea dosarului, pe motiv că „fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăție prevăzută de lege”. Pe de altă parte, unul dintre moștenitorii celor doi soți Bulacovschi, care au decedat în urma exploziei, le-a declarat ieri reporterilor cotidianului „Bună Ziua Iași” că nu dorește să comenteze.

„Deocamdată nu pot comenta nici în ce privește soluția Parchetului, nici cu privire la acordurile încheiate de Delgaz Grid”, a spus ieri după-amiază Ilie Ștefan Bulacovschi.

Mai multe expertize făcute de INSEMEX, în cazul exploziei devastatoare din Copou

Timp de aproape 4 ani, anchetatorii au încercat să deslușească ițele tragediei care a avut loc în blocul din zona Copou. Oamenii legii au precizat că au fost efectuate mai multe expertize de către INSEMEX, companie din Petroșani. De asemenea, în cauză a fost întocmit un raport de Institutul Național de Expertize Criminalistice, pe țeava de gaz, o expertiză privind structura imobilului și evaluarea pagubelor, dar și una finală, făcută tot de cei de la INSEMEX.
Reprezentanții companiei din Petroșani au menționat la acea dată că este vorba despre una dintre cele mai complexe expertize tehnice pentru a stabili cauzele care au dus la producerea deflagrației din Văscăuțeanu. Potrivit acestora, a fost descoperită o acumulare de gaz cu efect de explozie, la subsolul blocului respectiv.

Pe de altă parte, reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” au încercat să îi contacteze pe reprezentanții Delgaz Grid SA, pentru a-și expune un punct de vedere cu privire la situația dată, însă aceștia au refuzat să comenteze.

„Compania noastră nu comentează deciziile organelor de urmărire penală și / sau deciziile instanțelor de judecată”, a precizat ieri-seară Sorin Munteanu, reprezentantul Delgaz Grid SA.
Comentarii
  • eon=delgaz e o firma de corupti ,spagari ,in aceasta firma nepotismul este maxim ,sefii alearga doar dupa spaga iar putorile de muncittori in loc sa isi fac treaba dorm prin masini pe teren sau se duc acasa vezi cazul celor 2 muncitori stan si bran care inca mai lucreaza in eon delgaz si care in loc sa isi faca treaba si sa depisteze pierderile ei se duceau acasa la somn ,se fac in continuare fraude la contuare iar prostii platesc …………….rusine delgaz iasi

  • DEL-GAZ SI ANRE SUNT MANA IN MANA CU FURTURILE DE GAZ SI CURENT CARE SE FAC DE CATRE ANGAJATII LOR ,GAZ SCAPA PE LA TOATE FIRIZILE SI POSTURILE DE REGLARE PT CA NIMENI NU SE MAI OCUPA DE INSTALATII ,DOAR SIMULEAZA ,PE TIMPUL DOMNULUI ING STEFURA NU SE INTAMPLA ASA CEVA -CEI DE LA SEFIA DEL-GAZ ,ANRE SI SINDICAT DEL-GAZ S-AU IMBOTIT DIN ATATEA FURTURI SI MITA ZILNIC PT CA NIMENI NU II CONTROLEAZA ,NICI O AUTORITATE A STATULUI ,PLATESC MITA PESTE TOT ,AU PLATIT MITA SI LA AVOCATI PROCURORI IN ACEST CAZ DE EXPLOZIE DE ASTA AU SCAPAT BASMA CURATA CA IN TOATE CAZURILE

  • DEVIZA DELGAZ IASI = IMPROVIZATII ,SPAGA ,DISTRACTII SI PETRECERI CU MINORE ,SPAGA ZILNICA ,CADOURI,DISTRACTII,VACANTE CAT MAI MULTE PE BANII NOSTRI ATAT

  • Procurori slab pregătiți și corupți ! Intr-un caz clar boul da soluție clasare ? Dobitocul dacă ar fi locuit in bloc, sa vadă averea de o viața distrusă și părinții morți, ce soluție dădea ? Nu prevede legea neglijența și distrugerea ? Parchet de corupți, cu salarii imense !

  • Cand PSD. A vrut sa dea legea raspunderii magistratilir, toti #rezist au iesit in strada. Acuma acesti dumnezei procurorii, nu pot fi trasi la raspundere. Asa ca, ce rostvare sa acuze ei ditamai Eon ca nu castiga nimica, nu mai bine fac ei un mers pentru pensia lor??? Asa ne trebuie tara de sclavi #rezist, multinationalele sa ne conduca!

  • Strigati in strada pentru independenta banditilor, magistratilor. Bin va face. Dupa patru ani, putoarea , vine cu clasare. Sa ti fie rusine, excroc ordinar.

  • S-a defectat contorul si i-am anuntat. Ce credeti ca au facut HOTII de la E-ON ? Au schimbat contorul si apoi m-am trezit cu un sac de hartii de recalculare pe 6 luni in urma obligandu-ma sa platesc fara niciun calcul, fara nicio justificare de consum 400 kw h peste ce -am paltit in aceste 6 luni. Avand consum mic am platit lunar in cele 6 luni , consumul estimat de 140 kw dar NICIODATA nu am avut consum mai mare de 100 kwh, SI HOTII E-ON IN LOC SA MI RESTITUIE PRIN REGULARIZARE KW NECONSUMATI MA OBLIGA SA LE PLATESC EU INCA 400 KW PESTE CE AM PLATIT SI NU AM CONSUMAT INTEGRAL.HOTII, HOTII , HOTII!A m facut reclamatie la E-ON, Protectia Consumatorului si ANRE care uzeaza de un ORDIN 121 DIN 2015 pentru a jefui romanii. Sa vedem, dupa raspuns ma pot adresa Avocatului Poporului de la Iasi, Curtii de Conturi, CORPULUI DE CONTROL AL GUVERNULUI. NU VA LASATI JEFUITI DE HOTIIIII DE LA E-ON, faceti reclamatii este un jaaaaaf!!!!!!!!!!!! Si facturile sunt gresite, regularizarea nu e regularizare, se trec niste kw h aiurea chiar daca ar veni cititorul pe teren nu se ia in considerare indexul transmis de acesta, se trec aiurea niste kwh si asta e regularizarea. SA CURGA RECLAMATIILE, NU VA LASATI JEFUITI, S-AU INVATAT ASA SA NU FIE RECLAMATI SI DE ACEEA NE JEFUIESC

  • trebuie sa facem mereu reclamatii , milioane de romani sunt furati in fiecare luna de E-ON , apoi putem face o petitie comuna semnata de mii de romani, apoi putem uza si de alte modalitati, dar strigati toti ca sunteti furati de e-on si nu faceti nimic, cum ati luat factura din posta o platiti imediat cu ochiii inchisi si va plangeti vai….. ce hoti vai ce sume ..vai ce factura,… vai ce ne fura. Sunteti si suntem de vina ca permitem din comoditate UN JAF IN STIL MAFIOT asta este E-ON, TREBUIE SA CURGA CU MIILE RECLAMATIILE LA HOTII E-ON , NU VA LASATI JEFUITI!!!!

  • Maj sefiilor delgaz grid sa iasi sunt niste pramatii corupte ce tin langa ei 2=3 operatori turnatori care le da spaga grasa culeasa de pe teren ,le organizeaza petreceri private cu fetite minore ,petreceri la mare,munte etc si nu fac nimic pe teren ,in loc sa munceasca ei stau la pacanele sau la pescuit …..iar ceilalti amarati fraieri trebuie sa munceasca si pt aceste putori piloase ,pe teren trebuie sa faci ce nu au facut aceleasi putori nimic de multi ani ,peste tot scapa gaz si nimeni nu face nimic si nu se complica ,daca incerci sa vb esti inlaturat !sindicatu e partas cu aceste pramatii psd de la conducere .

Adauga un comentariu