Local

Dezinsecție în comunele ieșene, o mare vrăjeală! „Plănuim să facem, nu ne-am gândit încă…!”

Publicat: 16 iun. 2022
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Dezinsecție în comunele ieșene o mare vrăjeală Plănuim să facem nu ne-am gândit încă...
Primarul din Bălțați încă stropește pentru Covid

Deși temperaturile sar de 25-30 de grade în fiecare zi, primarii din județul Iași încă nu s-au gândit la dezinsecție în comunele. Primarul de la Bălțați stropește anti-Covid, cel de la Focuri nu s-a gândit încă, iar cel de la Dobrovăț deja stropește la finalul săptămânii

Țânțarii, mulți purtători de boli periculoase, nu par a-i interesa deloc pe primari. La capitolul dezinsecție în comunele ieșene, edilii par că nu au luat deloc în calcul acest demers. Vasile Aștefanei, primarul din Bălțați, spune că încă stropește pentru Covid 19, iar Viorel Murariu, de la Focuri, încă nu s-a gândit la dezinsecție

primarul comunei focuri, Viorel Murariu
Primarul din comuna Focuri a uitat să se gândească la dezinsecție

Dezinsecție în comunele ieșene, doar la nivel de idee

Catalin Martinus in studioul bzi live
Cătălin Martinuș a început deja demersurile pentru dezinsecție

Primarul comunei Focuri, Viorel Murariu, pare că nu este foarte sigur de faptul că va face dezinsecție în comună, dar dă de înțeles că se va gândi cândva să facă acest demers.

“Nu am început demersurile pentru stropit, plănuim să facem, nu ne-am gândit încă la stropit”, declară scurt și pus în încurcătură Viorel Murariu.

Primarul comunei Bălțați, Vasile Aștefanei, pare că este mai interesat de prevenirea virusului Covid 19. Acesta încă stropește cu substanțe care au fost folosite în combaterea virusului. În schimb acesta nu consideră că este vremea pentru dezinsecție, pe motiv că nu au venit căldurile cele mari.

“Am dat pentru covid încă! Acum, nu am intrat în discuții pentru tânțari, încă nu au dat căldurile. O să cumpăr o substanță și o să dau, nu am intrat încă în următorul trimestru. Pentru trimestrul acesta nu s-a calculat astfel bugetul. Vom da strictul necesar, unde e aglomerație de populație, pe cursurile apelor, nu ne apucăm să dăm în toată comuna ca să ne aflăm în treabă”, a declarat primarul comunei Bălțați, Vasile Aștefanei.

barbat in uniforma ce foloseste un aparat pentru dezinsectie cu fum
Acțiunile de dezinsecție trebuie făcute cu substanțe ce nu afectează insectele benefice ecosistemului

Unii primari au început din timp demersurile

 imagine macro cu un tantar care inteapa epiderma unei persoane
Țânțarii pot transmite boli

Primarul comunei Dobrovăț, Cătălin Martinuș, este mai precaut și a încheiat demersurile pentru dezinsecție, astfel sâmbătă, 18 iunie 2022, va avea loc prima tranșă de dezinsecție. Cătălin Martinuș susține că a discutat cu firma ce va asigura acest serviciu ca substanțele folosite să nu dăuneze speciilor de insecte și animale ce nu sunt dăunătoare, dar care pot suferi pe urma unui astfel de proces, cum ar fi albinele și aricii.

“Prima tură de dezinsecție va fi sâmbătă (n.r. – 18 iunie 2022). Zona este foarte aproape de pădure și țânțarii devin o problemă rapid. Vor fi substanțe, stabilite prin contract, care să nu afecteze albinele sau alte viețuitoare nedăunătoare. Vom proceda ca anul trecut, când am stropit inclusiv în jurul apelor și chiar și la marginea comunei”, declară Cătălin Martinuș.

Aparent, toți cei trei edili s-au gândit că vor avea grijă la speciile de viețuitoare care pot fi afectate de procesul de dezinsecție, sau cel puțin vor lua în calcul acest aspect, atunci când se vor gândi să înceapă procesul de dezinsecție în comunele ieșene Bălțați și Focuri. La Dobrovăț, primarul ne asigură că, asemeni anului precedent, substanțele nu afectează speciile importante pentru ecosistem.

Comentarii
  • Se fac ca fac.
    Firma lui Maricel Popa da cu apa chioara in comune
    de multi ani cu aceiasi firma fantoma si incaseaza milionul de euro prefacandu-se ca fac dezinsectie.

  • Wai Astefanei, daca nu te pricepi nu vorbi prostii ca ajungi la puscarie. Cum adica nu faci peste tot in comuna? Pai asa se face bovina ce esti.

  • Dar firma lui Costel Alexe Tabla in ce comune da cu apa in loc dezinsectie?
    Nu ii mai controleaza nimeni pe politicienii astia imbuibati
    ATENTIE DNA Este o singurura firma care face toate comunele fara licitatie. ACEIASI peste tot in fiecare an

  • Rata de infectare cu virusul ”SARS CORMORCOV”, în comuna Focuri este 0.
    Primarii de pretutindeni să contacteze firmele de Dezinsectie din Iasi, că doar acesta este scopul acestei stiri.
    Restul folositi pastile de tîntari.

Adauga un comentariu