National

Dezvăluiri de groază din comuna Țibănești. Scandal incredibil cu primarul Aurica Cobuz, pentru 160 de mii de euro. Dosar penal pentru jonglerii cu fonduri UE – DOCUMENT

Publicat: 03 sept. 2020
În comuna Țibănești, primarul Aurica Cobuz a retras un proiect cu fonduri UE de peste 160 de mii de euro pe criterii politice și a ajuns să fie cercetată de Serviciul de Investigații a Criminalității Economice Iași
Dezvăluiri de groază din comuna Țibănești, unde primarul Aurica Cobuz s-a ales cu dosar penal pentru jonglerii cu fonduri UE

Caz unic în comuna Țibănești din județul Iași. Primarul Aurica Cobuz nu a vrut să implementeze un proiect cu fonduri UE în comunitatea locală pentru că acesta a fost început în mandatul fostului primar. Mai mult, Aurica Cobuz a solicitat chiar instituției care a avizat proiectul renunțarea la acesta. Peste 160 de mii de euro s-au pierdut imediat, primarul actual venind cu un alt proiect pentru a avea muniție electorală. Aurica Cobuz s-a ales cu un nou dosar penal, la Serviciul de Investigații a Criminalității Economice Iași

Un adevărat dezastru se abate asupra locuitorilor din comuna Țibănești, județul Iași. Primarul Aurica Cobuz nu a vrut să implementeze un proiect cu fonduri UE în comunitatea locală pentru că acesta a fost început în mandatul fostului primar. Mai mult, Aurica Cobuz a solicitat chiar instituției care a avizat proiectul renunțarea la acesta. Valoarea investiției depășea 160 de mii de euro, proiectul fiind în beneficiul mai multor persoane din localitate. Toate detaliile au fost scoase la iveală de un refent din primăria comunei, actual candidat la alegerile locale 2020.
În decembrie 2015, fostul primar Vasile Ipate a depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) o cerere de finanțare pentru modernizarea, renovarea și dotarea Căminului Cultural Țibănești. Valoarea investiției din fonduri europene era de 162 de mii de euro.

„În calitate de referent cultural am contribuit major la realizarea acestui proiect, conceput de mine pentru îmbunătățirea, diversificarea activităților culturale și modernizarea, renovarea și dotarea Căminului Cultural Țibănești cu fonduri europene nerambursabile”, a spus Lucian Vornicu.

Investiție de 160 de mii de euro, blocată de primarul Aurica Cobuz. Primăria Țibănești s-a jucat cu dosarul

În acest proiect erau prevăzute investiții în modernizarea, renovarea și dotarea Căminului Cultural Țibănești la interior și exterior. Primăria Țibănești a depus proiectul din fonduri UE și pentru un studio de înregistrări de care s-ar fi folosit Ansamblul Folcloric „Petre P. Carp” al Căminului Cultural Țibănești. În plus, proiectul prevedea și un atelier de pictură.

„Proiectul nu a fost implementat de primarul Aurica Cobuz pe criterii politice pentru că era inițiat și conceput de fostul contracandidat la alegerile locale pentru funcția de primar al comunei Țibănești. În calitate de angajat al Primăriei Țibănești, am insistat ca acest proiect să fie implementat în interesul cetățenilor. Am apelat și la prefectul Iașului. Acesta a trimis o adresă Primăriei Țibănești, dar care a fost ignorată de Aurica Cobuz”, a mai spus Vornicu.

Primarul Aurica Cobuz a cerut renunțarea la proiectul derulat cu fonduri europene

Culmea, primarul Aurica Cobuz nici nu a căutat să se conformeze realizării pașilor ceruți de finanțator prin notificarea primită la data de 1 februarie 2017 pentru semnarea constractului de finanțare. Câteva luni mai târziu, în iunie 2017, actualul primar a trimis o solicitare de renunțare la cererea de finanțare către Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru comuna Țibănești. Cobuz a făcut acest lucru din varii motive, susținând că vrea îmbunătățirea proiectului. Culmea, noul proiect are o valoare mai mică, Primăria Țibănești pierzând fonduri nerambursabile în valoare de 162.643 de euro.

„Primarul, împreună cu consultantul Cătălin Chiriac, nu au vrut să consulte Ghidul Solicitantului și s-au înțeles să retragă cererea de finanțare. Consultantul, prin firmele sale, a primit de la primar în anul 2018 un contract de proiectare pentru Centrul de Permanență Medicală, care a fost realizat în vechiul sediu al primăriei. Pentru contractul de consultare la căminul cultural, acesta a încasat 18.600 lei, sumă fără TVA, de la Primăria Țibănești. Deci, locuitorii comunei au pierdut din cauza abuzului în serviciu al primarului Aurica Cobuz suma de 162.643 de euro fonduri europene nerambursabile. La aceasta se adaugă și cei 18.600 de lei dați către consultant”, a mai spus Lucian Benoni Vornicu, candidat USR la Primăria Țibănești.

A redepus un proiect mai mic pentru a-și atrage capital electoral. Vrea nunți în clădirea făcută cu bani europeni

Culmea, în anul 2018, consultantul Cătălin Chiriac a cedat proiectul și drepturile de autor primăriei din comuna Țibănești. Aurica Cobuz a depus apoi, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Colinele Iașilor, un proiect cu aceeași denumire, dar cu o valoare de numai 78 de mii de euro.

„În acest proiect, primarul Aurica Cobuz a scos toate investițiile din dotarea Căminului Cultural Țibănesti, costume populare, instrumente muzicale de suflat, studioul de înregistrări, atelierul de pictură și investiții în sală. Tot proiectul în sine o deranja, mai ales că erau cuprinse investiții și activități socio-culturale cu titlul obligatoriu de realizat în Căminul Cultural Țibănești timp de 5 ani de la ultima plată, prin monitorizare anuală de către finanțator. Aceasta nu mai putea să facă praznice, nunți și mese rotunde, activități incompatibile cu scopul finanțării din fonduri europene”, a mai spus Lucian Benoni Vornicu.

Plângere penală pentru abuz în serviciu. Primarul s-a ales cu dosar penal la Poliție

Pentru că a retras cererea de finanțare a proiectului din fonduri UE depus de vechea conducere a Primăriei Țibănești, primarul Aurica Cobuz s-a ales cu plângere penală pentru abuz în serviciu. Plângerea a fost depusă în luna iunie anul acesta. Primarul în funcție s-a ales deja cu un dosar penal, acesta fiind în lucru la Serviciul de Investigații a Criminalității Economice Iași. „Atunci când primarul Aurica Cobuz promite cetățenilor comunei Țibănești că va realiza o investiție în interes public, să știți că se conturează un abuz în serviciu, o delapidare de fonduri sau nu va face nimic din ce promite”, a mai spus Lucian Vornicu, referent în Primăria Țibănești.

Vezi AICI  Adresa primarului Și plângerea penală

 

Comentarii
 • Neata. Femeia asta nu-i sanatoasa deloc la cap. Imi aduc aminte de o tampenie marca Cobuz. Pe Facebook femeia isi cauta firme ca sa achizitioneze casute si mese pentru nuj ce targ sau expozitie legat de primaria sa. O alta PSD-ista plecata cu sorcova. De cand achizitiile publice (din banul public de la bugetul local) se fac pe Facebook ? Gasise o firma din Targul Frumos. Ar fi bine de sapat mai adanc aceste dedesubturi.
  PS: Apropo, pesedista asta a trimis 2 autocare la IASI cand a venit la Iasi Dragnea.

 • Astia se cred Dumnezeii satului , ii manevreaza pe saracii oameni cum vor, dna Cobuz e nimeni pe langa dl Rotaru din Tibana , omul asta a vandut sediul primariei din Tibana , oamenii din sat sunt disperati , acum vorbsa inchirieze un bar din localitate sa devina primarie , Doamne unde esti ?

 • Este prea tare. Această femeie și a făcut soțul comandantul Centrului Militar Județean Iași, apoi șeful Poliției locale Tibanesti unde freacă menta pentru 50 milioane plus pensie. Femeia a fost și în Consiliul județean Iași angajată dar nu curgea banul zilnic așa că s a intors la Tibanesti iar dosarele penale le trece ca lemnele pe foc.

 • Madam Cobuz nu e interesata sa stranga bani la Primarie, ci la buzunarul ei. Taban de la Tibanesti de ex a luat zeci de milioane de la niste canadieni ca a facut o casa la interior la o taratura de la Garbesti care a facut copii cu cumnat-su de la Rasboieni. A declarat Taban veniturile la Primarie ca sa plateasca impozit pe banii incasati? Sigur ca nu. Pe motiv caefata fimeii Mihaela si caafacut gratis. Gratis pe draq ca nu misca un pai gratis. Si ca el sunt multi si tanti Aurica ii stie, dar nu o intereseaza sa aduca bani la Primarie. Ca daca ii mai lucreaza Taban si altii pe la ea pe acasa de ce sa-i sfatuiasca sa plateasca impozite la Primarie.La Procuratura toti.

 • Mda… Iaca, hop și „Bienoni” Vornicu, plângând cu muci pe la presă.
  Ăsta se plângea mai în urmă cu un an doi, că primarița l-a bătut, bietul de el… Pfuai, idiot ipochimen.
  Eternul candidat, născut (în mintea lui) înțelept administrator, mort speranță patetica. Acu’ e la USeRe, acum patru ani cred ca era la PMP sau plm… Peste patru ani o să-și facă partidul lui, Asociația Democratică a Zugravilor cu pretenții de Pictori. Bine, asta dacă nu o să se us’ce de la atâta plânset cu muci!

 • Aratati fata nu fi famen fii barbat, lasa jignirile, eu nu ma cobor intratat in cat sa lovesc oamenii asa cum face primarul penal Cobuz Aurica.

  Daca apreciezi asemenea oameni nu iesti departe de ei ,,cine se asemana se aduna”

  Voi merge in instanta si voi obtine o condamnare pentru purtare abuziva.

  Luati si va rugati, atata va ramas, tot degeaba va rugati cu mine nu merge cu miloaga si cu iertarea, omul trebuie sa-si arate credinta la timp nu dupa ce vede ca urmeaza pedeapsa, puteti sa o votati cu ambele maini tot isi va pierde mandatul indiferent de condamnare in cele 5 dosare penale deschise pentru abuz in serviciu si 2 pentru delapidare de fonduri publice.

Adauga un comentariu