Titlurile zilei

Dezvoltatorii imobiliari atacă cartierul milionarilor de pe Aleea Sadoveanu! Un nou complex de locuințe este anunțat în zona Viticultori. Marian Chiriac: „Este anormal, va dura 2-3 ani”

Publicat: 13 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dezvoltatorii imobiliari atacă cartierul milionarilor de pe Aleea Sadoveanu Un nou complex de locuințe este anunțat în zona Viticultori. Marian Chiriac Este anormal va dura 2-3 ani
Marian Chiriac vrea să construiască în apropiere de Aleea Sadoveanu, dar s-a lovit de birocrația din instituții

Magda Chiriac, prin fratele acesteia, anunță investiții pe un teren situat lângă Aleea Sadoveanu. Zona Viticultori este vânată de dezvoltatorii imobiliari care au anunțat deja investiții majore. Afaceriștii acuză lipsa unui Plan Urbanistic General

Noi proiecte imobiliare sunt anunțate în zona Viticultori, din apropierea cartierului locuit de milionari, de pe Aleea Sadoveanu. Un nou complex de case urmează să fie construit pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați, aflată pe trecătoarea Viticultori, nr.1, unde este edificată și o locuință veche. Beneficiarul proiectului este Magda Chiriac, care a inițiat mai multe investiții imobiliare în municipiul Iași. De ceva timp, de afaceri se ocupă fratele afaceristei, Marian Chiriac. Recent, investiția a fost inclusă pe ordinea de zi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), urmând să fie publicată rezoluția ședinței susținute de arhitecți. Cartierul urmează să fie edificat sub denumirea de Urban Tower.

„Terenul se află într-o zonă foarte liniștită, înconjurat de un frumos peisaj și mediu natural și se pretează pentru construcții de tip clasa A. Urban Tower își asumă finalizarea documentației necesare ce constă în finalizarea planului urbanistic zonal al proiectului propus și analizat foarte riguros, în cele mai mici detalii, autorizarea și implementarea a tot ce ține de know-how-ul necesar”, se arată în descrierea proiectului.

Mihai Chiriac acuză birocrația din instituțiile publice

Inițial, proiectul prevedea un complex rezidențial format din locuințe colective cu regimul de înălțime de D+P+3E. Era prevăzut un procent de ocupare a terenului de 40 la sută și un coeficient de utilizare a terenului de 1,8. Însă, investitorul a fost nevoit să reducă indicatorii.

„În acest moment suntem în așteptare. Pot să spun că în zonă drumul este foarte anevoios. Tot ce se află în jur a fost considerat ca o zonă defavorizată. Investițiile se fac haotic. Nu este normal să nu avem Planul Urbanistic General. Odată am fost primit de arhitectul-șef și am vorbit timp de 45 de minute. Le-am cerut scuze celor care așteptau. Și tot nu am rezolvat nimic. Terenul pe care îl deținem este format din terasamente. Să vedem ce aprobă, dar nu cred că mai mult de P+1. Este anormal, va dura 2-3 ani până când vor fi eliberate toate avizele”, a precizat Marian Chiriac.

În ceea ce o privește pe Magda Chiriac, afacerista apare ca asociat în două societăți: Graniti Design SRL și Incontro Due SRL. Nu departe de zona Viticultori, a vrut să investească și dezvoltatorul Larisa Iacob, însă vecinii din Cimitirul Evreiesc s-au opus.

Locuitori din Bucium au blocat proiectul pentru construirea unui complex rezidențial

În trecut, Magda Chiriac, prin societatea Graniti Design, a inițiat un proiect imobiliar pe șoseaua Bucium, chiar vizavi de cartierul de case Aleea Domenii. În luna august a anului 2020 a primit avizele Consiliului Local pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Conform documentației, blocurile ar urma să fie construite pe o suprafață de teren de 7.999 de metri pătrați. Cartierul este compus din 11 clădiri cu regimul de înălțime D+P+2E și D+P+3E. Zona va fi împărțită în trei unități teritoriale de referință. Indicatorii urbanistici arată un procent de ocupare a terenului de 30 la sută și coeficient de ocupare a terenului de 1.5.

Rezultă o suprafață construită de aproximativ 12.000 de metri pătrați. Din suprafața totală de teren, 30 la sută va fi ocupată de spații verzi. Proiectul imobiliar a fost inițiat în urmă cu 4 ani, moment în care vecinii au depus sesizări la sediul Primăriei Iași. Aceștia au acuzat că cele 11 blocuri ar urma să fie construite într-o zonă unde sunt probleme cu stabilitatea terenului. În ciuda sesizărilor, proiectul a primit avizul Consiliului Local. Acum, investiția se află în etapa de autorizare.

Lângă Aleea Sadoveanu, milionarul Gheorghe Iaciu construiește Greenfield Copou

Chiar lângă terenul lui Marian Chiriac, milionarul Gheorghe Iaciu deține o suprafață de 48.685 de metri pătrați, vizavi de Colegiul Agricol și Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași, cu acces din Aleea Sadoveanu. Prin societatea Impact Developer & Contractor SRL a fost lansat un Plan Urbanistic Zonal privind construirea unui număr de 20 de imobile de locuințe colective cu regimul de înălțime 2S+P+5. În total, vor fi amenajate 1.096 de apartamente, cu un preț de pornire de cel puțin 1.270 euro/mp.

Conform calendarului, cartierul va fi terminat în anul 2023, în funcție de data de eliberare a autorizației de construire. Deocamdată, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) beneficiază de un aviz de oportunitate din partea CTATU. Cartierul va beneficia de un număr de 1.126 de locuri de parcare. Apartamentele vor fi compartimentate în 1 și 5 camere, cu suprafețe cuprinse între 42 și 89 de metri pătrați. Primăria a anunțat că încearcă să fluidizeze traficul auto de pe Aleea Sadoveanu, prin construirea unui pasaj subteran.

Adauga un comentariu