Probabil, ai auzit că unele persoane se plânge de pietre la fiere. Ce înseamnă asta? Ei bine, multe neplăceri şi chiar durere. Colecistul sau vezica biliară, după i se mai spune, se afla sub ficat. Ea colectează bila, aceasta din urmă fiind un lichid ce conţine saruri biliae, colesterol şi lecitina. După ce le aduna, se eliberează în intestinul subţire, stimulând digestia. Calculii biliari apar în momentul în care bila conţine prea mult colesterol, iar acesta se lipeşte de vezica, cristalizându-se. Ca să nu păţeşti aşa ceva niciodată, îţi recomand dieta pentru pietre la fiere.
Din pricina colesterolului cristalizat, bila este blocată, drept consecinţă putând apărea infecţii ori alte complicaţii asociate. Cum îţi dai seama dacă ai pietre la fiere? Simplu: au dureri puternice în spate sau în partea dreaptă a abdomenului şi greaţă. De asemenea, foarte posibil să apară şi transpiraţii, cam la o jumătate de după ce ai mâncat. Din fericire, nu trebuie să ajungi din prima la operaţie. Poţi să ţii boala sub control numai prin regim alimentar. Află de mai jos dieta pentru pietre la fiere.
Dieta pentru pacienţii cu pietre la fiere
Înainte de a te gândi la intervenţia chirurgicală, afla câteva detalii despre cum ai putea scăpa de pietre la fiere folosind dieta la îndemână.
În primul rând, trebuie spus că, dacă vrei să consumi lactate, optează pentru cele cât mai degresate (brânză de vaci proaspătă şi nefermentata, iaurt, lapte bătut).
Din categoria fructe, optează pentru cele cu un conţinut mare de apă. Se recomanda strugurii, pepenele verde, perele, merele, piersicile şi prunele.
Atenţie la produsele de panificaţie! Ideal este să fie preparate din faina integrală.
Găseşti mai jos şi alte sfaturi pentru dieta de ţinut atunci când ai pietre la fiere:
- nu ai voie carne grasă. E greu de digerat. Evită în special carnea de porc, afumătura, carnea de raţă şi mezelurile (cârnaţi, salam);
- fără condimente. Pot declanşa crize de fiere. De altfel, sunt iritante. În această categorie intră: muştarul, piperul, hreanul, boiaua iute;
- fără brânzeturi fermentate şi produse lactate grase. Evită, spre exemplu, smântână;
- nu consuma prăjituri cu creme făcute cu multe ouă;
- fără: maioneză (chiar dacă e de casă), omletă grasă, ouă prăjite, gălbenuşuri.
Nu uita că nu ai voie nici măcar prăjeală. În schimb, poţi consuma multe legume fierte. Carnea de pui e recomandată numai dacă e fiartă. De asemenea, poţi consuma salate ori alimente făcute la cuptor. Supa, tocăniţa ori ciorba sunt permise, numai dacă nu au nici un fel de adaos de ulei. Optează pentru rețete culinare cât mai sănătoase, așadar.
Sfatul specialistul când e vorba de pietre la fiere
Iată ce spune dr. Elena Tănase, medic specialist medicină internă, masterand Nutriție și Siguranță Alimentară, Medicover, București:
„Există factori de protecție care previn dezvoltarea calculilor biliari: tratamentul cu statine (medicamente care normalizează colesterolul circulant), aportul de vitamina C (în special la femei), consumul moderat de cafea, proteinele din surse vegetale, grăsimile mono și polisaturate (uleiurile vegetale sunt principala sursă).
Alimentația săracă în fibre și excesivă în grăsimi și proteine de origine animală va favoriza dezvoltarea calculilor biliari. Cu alte cuvinte, consumul redus de legume, fructe, produse din cereale integrale (pâine integrală, orez, paste integrale), asociat cu consumul în exces al cărnii și produselor din carne grasă (mici, cârnați, mezeluri) sau de brânzeturi grase crește riscul de litiaza biliară. Nu același risc îl comportă consumul ocazional sau moderat cantitativ.”
Sfaturile de mai sus se potrivesc de minune și celor cu probleme cardiovasculare ori care suferă de diabet.