Stiri medicale

Coronavirusul explicat pe intelesul tuturor! Plus care este diferenta dintre coronavirus și Covid-19?

Publicat: 02 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Coronavirusul explicat pe intelesul tuturor Plus care este diferenta dintre coronavirus și Covid-19
Diferenta dintre coronavirus și Covid-19

Diferenta dintre coronavirus și Covid-19. Coronavirus. Cuvântul acesta aduce frica în inimile noastre.

„Noul coronavirus” este termenul potrivit pentru acest virus nou care face ravagii în lumea aceasta nepregătită.

Dar, de asemenea, poți numi acest răufăcător cu numele său științific: sindromul respirator acut sever coronavirus 2 sau SARS-CoV-2 pe scurt.

Infectarea cu SARS-CoV-2 poate declanșa o boală respiratorie potențial mortală, numită Covid-19, o boală care prezintă trei simptome principale acute: febră, tuse profundă și uscată și probleme de respirație care poate pune rapid viața în pericol. Alte simptome pot imita o raceala sau gripa.

Diferenta dintre coronavirus și Covid-19

Covid-19 pare să lovească persoanele în vârstă și imunocompromise, cu afecțiuni cum ar fi diabet, boli de inimă și plămâni. Dar cei sanatosi nu sunt ocoliti – au fost numeroase decese în rândul persoanelor cu vârste între 20 și 50 de ani, și foarte puține în rândul copiilor.

Covid-19 poate prezenta, de asemenea, simptome ușoare foarte asemănătoare cu o răceală sau gripă tipică – sau deloc simptome, ceea ce face ca controlul răspândirii virusului cauzator de Covid-19 să fie foarte dificil.

Ce este un coronavirus?

Toți virușii sunt ca niște zombi – încearcă să preia corpul oamenilor – dar nu sunt în viață cu adevărat. În afara corpului gazdei, ei sunt adormiți, supraviețuind fără să trăiască. Odată atinsei sau inhalati și adusi în interior, mașinile lor antice se pun în acțiune, folosind proteine ​​pentru a se instala și a invada celulele umane.

Acolo înființeaza un magazin, producând milioane de exemplare ale lor și provocând ruperea acestor celule. Ca și faimoasa scenă din filmul „Alien”, urmașii virali invadeaza în fluxul sanguin, cu scopul de a invada tot mai multe celule.

Pe măsură ce se înmulțesc, oamenii încep să îi scuipe cu fiecare expirație, făcându-i contagiosi chiar cu câteva zile înainte de a începe să tusim, să avem diaree – toate simptomele pe care virusul le creează pentru a se asigura că pot sări de la om la om, producand astfel supraviețuirea ei.

Aceast „virus zombie” vine în tot felul de forme, dimensiuni și strategii genetice. Toate coronavirusurile sunt acoperite cu spire de proteine, oferindu-le aspectul de coroană sau „corona” – de unde și numele. Coronavirusurile folosesc aceste vârfuri pentru a se bloca și a ne străpunge celulele.

Coronavirusurile fac parte din brigada ARN a virușilor, care sunt mult mai puțin stabili decât tovarășii lor pe bază de ADN. De ce este atât de important? Deoarece instabilitatea duce la greșeli în copierea codului genetic.

Asta duce la mutații – mii, milioane, miliarde de mutații. Mai devreme sau mai târziu, o mutație permite virusului să treacă marele decalaj dintre diferite specii. Câteva milioane / miliarde / trilioane de greșeli creează o altă mutație care permite virusului să se răspândească cu ușurință. Acum virusul este atât în ​​noua sa gazdă, cât și contagios. Este acel tip de mutație care dă umanității viruși precum SARS-CoV-2.

Adauga un comentariu