Prima pagină » Sanatate » Disecție de aortă. Cât de periculoasă este boala și cum poate fi tratată

Disecție de aortă. Cât de periculoasă este boala și cum poate fi tratată

15 sept. 2022, 16:36,
în Sanatate

O disecție de aortă reprezintă o creștere patologică locală a diametrului său. Disecția aortică este o ruptură totală sau una incompletă a căptușelii interioare, adică a endoteliului. În urma acestei probleme de sănătate, sângele sub presiune mare începe să se răspândească între straturile peretelui aortic, exfoliindu-l.

Cauza principală a anevrismului și disecției aortice este patologia peretelui său pe fondul leziunilor aterosclerotice. Din păcate, severitatea acestei probleme este uneori subestimată, ceea ce se poate datora absenței îndelungate a simptomelor bolii. Însă, deformarea aortei, încălcarea funcției sale elastice, având în vedere că aorta pulsează ca șteni alte artere și ocluzia ramurile care se extind din aortă sunt consecințe foarte grave ale bolii. Pe termen lung, scăderile mari și ascuțite ale tensiunii arteriale afectează negativ starea aortei, contribuind la deteriorarea stratului său interior, urmată de disecție și formarea unui anevrism.

barbat care se tine de inima din cauza disectiei de aorta

Dacă disecția afectează gurile ramurilor care se extind din aortă, se observă simptome de tulburări circulatorii în organele relevante

Disecție de aortă. Simptomele anevrismului

Leziunile aterosclerotice și hipertensiunea arterială sunt cei mai frecvenți factori de destabilizare a peretelui aortic. Mult mai rar, anevrismul și disecția aortică apare pe fondul proceselor infecțioase distructive atât în ​​aorta însăși, cât și în țesuturile și organele din jurul acesteia.

Anevrismele de aortă, care apar ca urmare a unei patologii congenitale, ereditare sau anterioare și nu sunt asociate cu disecția peretelui vascular, în majoritatea cazurilor nu prezintă semne clinice evidente. Pe când, anevrismele mari pot fi însoțite de o senzație de plenitudine, durere surdă în spate și pot apărea simptome de compresie a organelor adiacente.

femeie care se tine de inima din cauza disectiei de aorta

Una dintre cele mai fiabile metode de diagnosticare a întregii aorte este aortografia

Un anevrism de aortă cu disecție are un tablou clinic mai izbitor și mai caracteristic. În momentul ruperii peretelui aortic interior, există o durere ascuțită în piept sau spate. Locul durerii este influențat în funcție de localizarea leziunii. Această durere este de scurtă durată, dar poate provoca o scădere reflexă a tensiunii arteriale și leșin.

După ceva timp, pacientul începe să fie deranjat de dureri arzătoare în piept cu răspândire la brațe, gât, sub omoplați, această durere nu este atenuată de nitroglicerină. De asemenea, apare o tuse uscată, o senzație de lipsă de oxigen, presiunea scade și are loc colapsul.

Când pacientul trebuie internat în spital și supus unei intervenții chirurgicale?

Dacă disecția a avut loc în aorta inferioară, atunci durerea este observată în partea inferioară a spatelui cu iradiere în pelvis și picioare. Dacă disecția afectează gurile ramurilor care se extind din aortă, se observă simptome de tulburări circulatorii în organele relevante. De obicei, în această etapă, pacienții sunt internați și supuși unei intervenții chirurgicale de urgență.

femeie care se tine de inima din cauza disectiei de aorta

În cazul unei rupturi complete a peretelui aortic, apar sângerări masive și șoc terminal

În cazul unei rupturi complete a peretelui aortic, apar sângerări masive și șoc terminal. Din păcate, peste 90% dintre acești pacienți mor în acest caz. Însă, pentru a evita astfel de situații tragice, disecția secțiunilor inițiale ale aortei poate fi determinată folosind ecocardiografia transtoracică sau transesofagiană.

Una dintre cele mai fiabile metode de diagnosticare a întregii aorte este aortografia. Această metodă în timp real vă permite să vedeți defecte în pereții aortei, lumenul secundar format ca urmare a disecției și cavitatea anevrismului. Dacă locul rupturii este închis de un tromb, atunci aortografia poate da un rezultat fals negativ.

Pentru a trata o disecție de aortă complicată pacientul este supus unei îndepărtari planificate, urmată de plastie aortică. În cazul unui anevrism de aortă de disecție, pacientului i se administrează morfină pentru ameliorarea deranjului și pentru a preveni șocul durerii urmând un tratament chirurgical de urgență. Cel din urmă constă de obicei în excizia zonei afectate a aortei și instalarea unei proteze vasculare sintetice în locul acesteia.

colaj cu disectie de aorta

Disecția aortică este o ruptură totală sau una incompletă a căptușelii interioare, adică a endoteliului

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Vremea 24 martie - 21 aprilie 2025. Deosebit de cald în următoarele zile, cu temperaturi de peste 22 grade Celsius
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Documentul obligatoriu din 2 aprilie. Românii obligați să și-l procure
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Crește valoarea tichetelor de masă 2025. Cât vor primi angajații după majorare
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 martie 2025
21 martie 2025