National

Doi jandarmi, urmăriți penal după ce un bărbat a decedat din cauza modului în care a fost imobilizat

Publicat: 21 apr. 2021
Jandarmi
Jandarmi

Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București a anunțat miercuri că doi jandarmi sunt urmăriți penal în dosarul Pitești, deschis după ce un bărbat de 63 de ani a murit. În același dosar, doi polițiști sunt în arest preventiv.

Cei doi jandarmi sunt cercetați pentru purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, „în coautorat cu doi agenți de poliție din cadrul IPJ Argeș”, arată comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București. De asemenea, unul dintre jandarmi a fost reținut pentru 24 de ore.

„În fapt s-a reținut că, la data de 16.04.2021, cei doi militari jandarmi, aflați în misiune de patrulare mixtă, împreună cu două echipaje de poliție din cadrul IPJ Argeș-Poliția Municipiului Pitești, au intervenit la o terasă situată în incinta Autogării Sud Pitești. La fața locului, militarii jandarmi împreună cu cei doi agenți de poliție au acționat asupra unei persoane de sex bărbătesc, au proiectat-o pe carosabil printr-o acțiune violentă, soldată cu decesul victimei”, mai transmit procurorii.

Cei doi polițiști sunt în arest preventiv, potrivit comunicatului Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București.

Detalii exclusive în cazul intervenției extrem de violente a polițiștilor de la Pitești

Imaginile de la Pitești care redau intervenția polițiștilor pentru a imobiliza un bărbat recalcitrant în vârstă de 63 de ani, care ulterior a decedat, sunt dovada faptului că tânărul agent de Poliție s-a năpustit asupra victimei folosind metode violente.

Un agent de Poliție trebuie să aibă pregătirea necesară ca în fața unei persoane care nu aduce niciun fel de amenințare să poată să o imobilizeze fără violență. Tânărul polițist l-a îmbrâncit însă pe inginerul în vârstă de 63 de ani atât de puternic încât în momentul imediat următor acesta s-a izbit cu capul de caldarâm și, mai mult, din autopsia efectuată de Serviciul de Medicină Legală Argeș, a reieșit că genunchiul polițistului pus pe ceafa bărbatului care era cu capul lipit de pământ a dus la asfixia mecanică și decesul foarte rapid al acestuia.

„Vorbim despre sistem, până la urmă, pentru că acești tineri care sunt aruncați în stradă cu misiunea fermă de a apăra cetățeanul și ordinea publică, trec totuși printr-o școală – fie că este vorba despre Academia de Poliție, fie că este vorba, în cazul agenților, cum e cazul celor doi polițiști, Drăghici Daniel și Florea Ilie, arestați în cazul de la Pitești, care au avut parte de o pregătire.

M-am interesat cum este cu pregătirea aceasta la Școala de subofițeri de la Câmpina, unde în 2017 încă se mai făcea doi ani școală. Din 2017 se știe că a fost redusă această școlarizare la zece luni, din care cinci luni se face teorie și cinci luni, practică la Inspectoratele de Poliție de unde provin sau unde este nevoie să fie trimiși.

Mai mult decât atât, m-am interesat și eu cum a putut acest agent care are doi ani și jumătate de serviciu, pentru că a terminat școala de la Câmpina în noiembrie 2018, ce a avut el în cap și câtă pregătire a avut el pentru a interveni în acest caz atât de brutal încât cauza morții inginerului să fie aceea de asfixie mecanică”, a spus Adina Anghelescu.

Adauga un comentariu