Local

Două stații de monitorizare a calității aerului din Iași, defecte de trei luni. „Nu este în vigoare un contract de service”

Publicat: 31 oct. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Două stații de monitorizare a calității aerului din Iași defecte de trei luni. Nu este în vigoare un contract de service
Stațiile din Podu de Piatră și Tătărași sunt defecte

Stațiile de monitorizare a calității aerului din Podu de Piatră și Tătărași sunt defecte. În momentul de față nu există un contract de service pentru remedierea defecțiunilor

Două stații de monitorizare a calității aerului din cele șase din Iași, poziționate în cele mai aglomerate zone din municipiu, sunt defecte de câteva luni. Astfel, stația din Podu de Piatră este defectă de la sfârșitul lunii iulie 2022, iar cea din Tătărași, de la sfârșitul lunii septembrie 2022.

„La această dată sunt închise stațiile automate de monitorizare a calității aerului IS-1 Podu de Piatră (din data de 24 iulie 2022: defecţiuni apărute la instalația de aer condiționat care asigură temperatura optimă de funcţionare a echipamentelor) și IS-3 Oancea-Tătărași (din data de 27 septembrie 2022: echipamentul pentru asigurarea alimentării cu energie electrică a staţiei s-a defectat). Având în vedere că în acest moment nu este în vigoare un contract de service, remedierea defecțiunilor și repunerea în funcțiune a stațiilor se va face în funcție de alocarea resurselor financiare necesare, lucru ce sperăm să se întâmple cât mai curând. În situația defectării unor analizoare, calitatea aerului este monitorizată parțial, fără poluanții analizați de către respectivele echipamente, iar prin stațiile aflate în funcțiune putem avea o imagine a calității aerului în aglomerarea Iași”, se arată în răspunsul transmis de Dumitrița Picioruș, specialist în comunicare și Relații Publice, în cadrul APM Iași.

Două din cele șase stații din Iași sunt defecte

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) reprezintă un obiectiv de interes public naţional, aflându-se în administrarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, respectiv Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP). RNMCA include instrumentele de prelevare şi măsurare amplasate în punctele fixe şi echipamentele de laborator aferente acestora, precum şi echipamentele necesare colectării, prelucrării, transmiterii datelor şi informării publicului privind calitatea aerului înconjurător.

APM Iași, operatorul local al staţiilor (nominalizat prin OMMDD 546/2008 pentru constituirea structurii de coordonare şi funcţionare a RNMCA), efectuează şi derulează activităţi de monitorizare a calităţii aerului înconjurător la nivel teritorial (prin operarea echipamentelor, colectarea şi validarea datelor privind calitatea aerului înconjurător) și asigură informarea publicului cu privire la calitatea aerului în județul Iași. Indicatorii care arată calitatea aerului sunt PM10 și PM2,5, particule în suspensie periculoase pentru organismul uman.

Date despre poluare, disponibile pe site-ul calitateaer.ro

Reţeaua locală de monitorizare a calităţii aerului din județul Iași a fost realizată în anul 2005 prin proiectul PHARE RO 2002/000-586.04.12.03 – „Îmbunătăţirea reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului”.

„Astfel au fost instalate și puse în funcțiune cinci staţii automate de monitorizare a calităţii aerului (IS-1, IS-2, IS-3, IS-4, IS-5), rețeaua fiind completată cu încă o staţie (IS-6) în anul 2008 prin Contractul nr. 4361/2007 – Extindere RNMCA. De la punerea în funcțiune (noiembrie 2005), la toate stațiile automate de monitorizare au existat intervale de timp în care au fost necesare intervenții și reparații. Aceste intervale în care nu s-au colectat date se pot identifica în arhiva de date, disponibilă pe site-ul calitateaer.ro, în secțiunea monitorizare/rapoarte pentru intervalul 2005-2022, și s-au datorat defecțiunilor apărute la echipamentele din stații, lipsei consumabilelor sau închiderii stațiilor din diverse motive (pene de curent, necesitate actualizare softuri etc.). Intervențiile și reparațiile depind de existența unui contract de service încheiat la nivel central și de resursele financiare disponibile. În cazul defecțiunilor apărute ce nu pot fi remediate de APM Iași ca operator local (defecțiuni ce necesită service autorizat), APM Iași notifică Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Agenția Națională pentru Protecția Mediului și solicită intervenție specializată sau alocare bugetară, după caz”, se mai arată în răspunsul transmis cotidianului BZI.

Iașul este unul dintre cele mai poluate județe din țară. Ultimele raportări arătau că nivelul poluării este unul ridicat. Rămâne de văzut când vor fi puse în funcțiune cele două stații de monitorizare a calității aerului din Iași, care sunt defecte.

Comentarii
  • Nu va faceti griji, aduce acusica nea Chirica o firma de casa si rezolva problema.
    Bineinteles, 10% este capacul sau aferent. Fara spaga, nu se poate.

  • Pai nu monitorizeaza pentru ca statiile sunt defecte….sunati pe dl. Gurlui sa vina sa masoare si sa comunice iesenilor ce au respirat si cât?

  • Aceasta situatie este „gandita” pentru a nu intra Romania in infringement pe poluare. Daca ar functiona senzorii am fi si in acte cel mai poluat oras cu pulberi din UE. Dar asa cum se strica si scanerele de marfa la granite, ups.. asa se strica si senzorii. Mars acasa angajati de la mediu, cum puteti promova asa un mesaj: nu avem contract de service! Pai situatia se tot repeta, deci realizati un astfel de contract. Lupul paznic la oi, criminalii oficiali! Daca exista poluare ea trebuie raportata. Oamenii bolnavi datorita poluarii va pot da in judecata la Curtea Europeana. Daca exista poluare ea trebuie raportata si nu ascunsa.

Adauga un comentariu