Local

Dreptul la informații îngrădit de primarul Marius Pintilie. Jurnaliștii din Pașcani care vor să se acrediteze trebuie să prezinte CV-ul

Publicat: 26 nov. 2021
Marius Pintilie, primar Pașcani
Primarul din municipiul Pașcani, Marius Pintilie, le solicită CV-ul jurnaliștilor pentru a se putea acredita

Marius Pintilie (PNL), primarul municipiului Paşcani, solicită tuturor jurnaliştilor care vor să se acrediteze să îşi prezinte CV-ul. De asemenea, ziariştii care au în vedere să prezinte într-o altă manieră informaţiile furnizate de la reprezentanţii Primăriei pot rămâne fără acreditare.

Marius Pintilie a îngrădit dreptul şi accesul mai multor jurnalişti din Paşcani la informaţii iar în situaţia de fata riscă să fie vizat de o anchetă a Avocatului Poporului.

„Jurnaliştii care refuză să prezinte informaţiile aşa cum le-au fost furnizate de reprezentanţii Primăriei municipiului Paşcani urmează să nu fie acreditaţi sau să rămână fără acreditarea de presă şi prin urmare să nu mai aibă acces la activităţile administraţiei locale şi la conferinţele de presă”, spune Marius Pintilie, primarul municipiului Paşcani.

De asemenea jurnaliştilor li se solicită să fac dovada “că se afla în relaţii contractuale cu instituţia de presă” şi să prezinte un CV, că la angajare. Şi aceste condiţii ar urma să fie retrase, la solicitarea presei, scrie bittv.info.

Proiectul propus edilul Marius Pintilie, avizat de Comisia juridică

De precizat faptul că proiectul propus de edilul municipiului Paşcani, judeţul Iaşi, a fost avizat pozitiv de Comisia juridică a legislativului local, chiar dacă excede cadrului legal.

În aproape toate insitutiile publcie din judeţ şi din ţară, acreditarea jurnaliştilor se face în baza prevederilor Legii 544/2001 – privind liberul acces la informaţiile de interes public, nu în urma unui regulament.

“Autorităţile publice au obligaţia să acorde, fără discriminare, acreditarea ziariştilor şi reprezentaţilor mijloacelor de informare în masă, iar acreditarea se acordă la cerere în termen de două zile de la înregistrarea ei”, conform articolului 18 din lege.

Mai exact jurnaliştii sunt acreditaţi, de regulă, pe baza unui formular de cerere şi a legitimaţiei de serviciu. Nu sunt solicitate alte documente şi nu au fost impuse reguli noi sau regulamente.

De asemenea conform art. 30 alin. 3 din Normele de aplicare a legii 544/2001 “participarea ziariştilor la activităţile autorităţilor sau instituţiilor publice nu va putea fi limitată ori restricţionată prin reglementări interne ce exceed textului Legii nr 544/2001”, iar proiectul propus de primar încalca aceste prevederi, potrivit transilvania365.ro.

Averea lui Marius Pintilie, noul primar din municipiul Pașcani. Două case, trei apartamente, șase conturi bancare

Alegerile locale 2020 au adus o schimbare și la Primăria municipiului Pașcani. După scrutinul electoral, la primărie a ajuns Marius Pintilie, candidatul PNL la această funcție. Marius Pintilie, noul primar al municipiului Pașcani, deține cinci suprafețe de teren intravilan, dintre care una în oraș și alte patru în comuna Moțca. Aceste terenuri au fost dobândite între 2016 și 2018, prin cumpărare. Suprafețele respective sunt cuprinse între 330 de metri pătrați și 450 de metri pătrați.

La capitolul imobile, Marius Pintilie deține trei apartamente, dintre care două în Pașcani și unul în Iași. Acestea au fost dobândite între anii 2009 și 2018. De asemenea, noul primar al municipiului Pașcani deține și o casă de locuit în oraș, precum și una în comuna Moțca. La capitolul active financiare, Marius Pintilie deține șase conturi curente de aproape 90 mii lei și peste 8 mii de euro.
Totodată, noul primar din Pașcani are și mai multe active financiare, toate acestea fiind trecute în lei. Anul precedent a ridicat circa 34 de mii de lei de pe urma unei societăți comerciale, sumă asemănătoare cu cea ridicată de soția sa de la o firmă privată.

Comentarii
  • Cea mai mare teapa pe care mi am luat o cu jegosul asta,mai bine ma …….. decat ma duceam la vot,daca nu am cascat ochi am ………………………

  • Comentariul tău arată cât de nepregătit politic ai fost, ești și vei fi în viitor… pe lângă faptul că ești incult, necivilizat și fără un scop în viitor..

Adauga un comentariu