Prima pagină » Titlurile zilei » După moartea unui cunoscut scriitor, soția acestuia a aruncat o mare parte din avere! Puținul care s-a păstrat a ajuns la Muzeul Municipal din Iași – EXCLUSIV
După moartea unui cunoscut scriitor, soția acestuia a aruncat o mare parte din avere! Puținul care s-a păstrat a ajuns la Muzeul Municipal din Iași - EXCLUSIV

După moartea unui cunoscut scriitor, soția acestuia a aruncat o mare parte din avere! Puținul care s-a păstrat a ajuns la Muzeul Municipal din Iași – EXCLUSIV

31 dec. 2021, 02:00,
George Popa în Titlurile zilei

După decesul unui cunoscut scriitor, soția acestuia a aruncat o mare parte din avere! Astfel, Ion Mitican s-a stins din viață pe 24 martie 2012, la vârsta de 80 de ani. Mai apoi, soția acestuia a „pierdut” o mare parte din obiectele ce puteau fi adevărate piese de muzeu. În schimb, datorită clubului CFR Iași, unde Ion Mitican a activat ca profesor, au fost salvate câteva obiecte care să amintească de cunoscutul scriitor. Aceste obiecte sunt astăzi în posesia Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași

După moartea unui scriitor, soția lui a aruncat o mare parte din avere! Ion Mitican s-a stins din viață pe 24 martie 2012, la vârsta de 80 de ani. Ulterior, soția acestuia a „pierdut” o mare parte din obiectele ce puteau fi adevărate piese de muzeu. În schimb, datorită clubului CFR Iași, unde Ion Mitican a activat ca profesor, s-au salvat câteva obiecte care să amintească de scriitorul ieșean. Aceste obiecte sunt astăzi în posesia celor de la Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași.

„După ce scriitorul și istoricul Ion Mitican s-a stins din viață, am mers acasă la el, pentru a vorbi cu soția lui. Voiam să cumpăr câteva obiecte de-ale scriitorului. Țin minte și acum cum m-a primit doamna Mitican! Mi-a spus pe un ton foarte autoritar că ea a zvârlit tot din casă, pentru că nu vrea să fie urmărită de toată lumea și că va merge și la notar să semneze că renunță la tot. Eu am mai găsit obiecte de-ale scriitorului pe aici, pe la club. Iar, la propunerea reprezentanților Muzeului Municipal, am donat către această instituție o geacă, o pereche de ochelari, un plan de lecție și o adeverință semnată de Ion Mitican”, a povestit Paul Zamfir, directorul Clubului CFR Iași.

Cum a ajuns Ion Mitican la Clubul CFR Iași

Ion Mitican a fost angajat al CFR până la vârsta de pensionare și puțin timp după aceea. Până într-o zi, când i s-a spus că nu mai are dreptul să vină la muncă, deoarece depășise vârsta de pensionare. Cu toate acestea, Ion Mitican voia să muncească în continuare. Pe drumul lui spre casă, Mitican s-a întâlnit cu directorul Clubului CFR, căruia i-a povestit prin ce a trecut.

„Îmi aduc aminte cum l-am cunoscut pe Ion Mitican și cum a ajuns să lucreze la Clubul CFR. Într-o zi, veneam dinspre Primărie, unde am semnat niște acte, și mă îndreptam către stația de tramvai de la Filarmonică. Pe drum, dau nas-în-nas cu Ion Mitican, care era foarte abătut. Mi-a povestit de ce era atât de supărat și despre cum cei de la CFR nu îl mai lăsau să lucreze. Pe lângă aceasta, mi-a povestit multe despre calculatoare, era fascinat de ele, însă nu avea destui bani pentru a-și cumpăra un calculator personal, erau foarte scumpe la vremea aia. Atunci i-am spus să vină la club, i-am zis că îi voi plăti eu niște cursuri de informatică, luăm două calculatoare pentru început și, după aceea, dacă merge bine, mai cumpărăm. Așa a ajuns Ion Mitican să predea ore de Informatică la Clubul CFR Iași”, a adăugat Paul Zamfir.

Ion Mitican, un angajat cu merite deosebite

Datorită lui Ion Mitican, astăzi există radio-comunicație pe trenurile din Romania. Acesta s-a străduit enorm pentru a implementa acest sistem de comunicație. Ion Mitican s-a impus chiar în fața autorităților care nu considerau eficace și absolut necesară radio-comunicația pe trenuri.

„Ion Mitican a implementat sistemul radio pe trenuri, sistem care s-a dovedit a avea o eficiență nemaipomenită. În schimb, nu i-a fost ușor să facă acest lucru, pentru că a intervenit Securitatea, care, la vremea aceea, putea face orice. Însă Ion Mitican nu a renunțat la convingerile sale nici în fața Securității și a reușit astfel să convingă Partidul (PCR) să implementeze radio-comunicația pe câteva trenuri, ca să testeze eficiența acestui sistem. La scurt timp de la începerea probelor, sistemul a fost adoptat de către CFR și implementat pe toate trenurile”, a încheiat Paul Zamfir, directorul Clubului CFR Iași.

„Am îndrăgit istoria în general și mai ales pe cea a Iașului”, spunea scriitorul Ion Mitican

Ion Mitican s-a născut la 11 aprilie 1931, în comuna Dănești, județul Vaslui, într-o familie de țărani simpli. După absolvirea școlii primare în localitatea natală, a intrat în anul 1942 la actualul Colegiu Național din Iași. Fiindcă acesta și-a întrerupt cursurile în martie 1944, din cauza războiului, care se apropia de oraș, el și-a continuat studiile la Liceul „Mihail Kogălniceanu”, din Vaslui, până în toamna anului 1948, când a revenit la Liceul Național. Între anii 1950 și 1954 a urmat cursurile Facultății de Electrotehnică a fostului Institut Politehnic din Iași. După examenul de stat din februarie 1955, a fost repartizat ca inginer la Ministerul Energiei Electrice, dar, spre stupoarea profesorului Cristofor Simionescu, rectorul de atunci al Institutului Politehnic, a refuzat repartiția și s-a angajat ca inginer electrician la EACS – Vaslui, pentru a putea electrifica satul natal.

Evocator al Iașului, Ion Mitican și-a dedicat jumătate din viață cercetării istoriei Iașilor. Cercetând vechi publicații și documente din biblioteci și Arhivele Statului, a scos la iveală informații și amănunte puțin cunoscute despre trecutul orașului și personalitățile care l-au însuflețit.

„Am îndrăgit istoria în general și mai ales pe cea a Iașului. Mi-am dezvoltat gustul pentru scris grație profesorului de Istorie din liceu. Se bătea prea multă monedă pe savanți și realizările lor, iar el, ca să evite asemenea lucru, ne ținea extraordinare lecții despre Iași”, spunea acesta în timpul vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`