Sanatate

Durere de măsea: Cauze, simptome, tratament

Publicat: 17 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Durere de măsea Cauze simptome tratament
Durerea de măsea poate fi ușoară și poate dura sau scurtă și ascuțită

Durerea de măsea este una dintre cele mai intense dureri. Fiecare s-a confruntat măcar o dată în viață cu această mare problemă. Durerea de măsea indică o afecțiune gravă care, tratată superficial, poate duce la extracția dintelui și, implicit, la implantul dentar.

În marea majoritate a cazurilor, durerea de măsea apare de la o carie netratată. Asta chiar dacă este indicat să mergem la medicul dentist de cel puțin două ori pe an pentru a efectua un control de rutină. Mulți ajung la medicul stomatolog abia când au dureri foarte mari.

Măselele, denumite molari, sunt situate în spatele gurii, câte trei de fiecare parte de sus și de jos a maxilarului. Sunt mai mari decât ceilalți dinți și au mai multe rădăcini. Primele două masele cresc în jurul vârstei de 6 ani, respectiv 12 ani. Ultimele masele cresc cel mai târziu, fiind numite și „de minte“.

Durere de măsea: Care sunt cauzele și simptomele

Cariile apar mai des la măsele decât la ceilalți dinți, infecțiile apărând mai ușor din cauza poziționării în cavitatea bucală, a formei și a faptului ca sunt mai greu de curățat cu periuța de dinți.

Cauzele care duc la apartiția durerii de măsea sunt multiple. Zgârierea sau deteriorarea măselei, precum și acumularea de tartru sunt cele mai frecvente cauze ale apariției durerii de măsea.

O altă cauză poate fi crăparea măselei, ce poate să apară în urma unui traumatism, din cauza înaintării în vârstă sau din cauza unor carii netrate.

Durerea de măsea poate să apară în urma apariției unor carii, iar durerea este ascuțită și pulsantă. Pulpita apare pe fondul unei carii dentare și se manifestă ca o inflamație în interiorul măselei.

Durerea poate să mai apară și atunci când creșterea măselei este blocată în os.

O altă cauză poate fi abcesul dentar sau periodontal. În acest caz, durerea este puternică la contactul cu lichide sau alimente calde din cauza unei acumulări de puroi. Aceasta apare ca urmare a unei infecții la măsea în pulpa dentară sau lângă aceasta.

Retragerea gingiilor poate fi o altă cauză a apariției durerii de măsea deoarece zonele mai sensibile ale măselei nu sunt protejate de smalț.

Parodontita este o altă cauză a apariției durerii de măsea, aceasta manifestându-se prin durere la mestecat și cauzând inflamație, distrugerea gingiilor și deteriorarea oaselor din apropiere.

Alte cauze care pot provoca durerea de măsea sunt aparatul ortodontic, sinuzita bacteriană, migrena, ulcerul aftos, afecțiuni cardiac sau neurologice.

Pe lângă durerea de măsea poate să mai apară durerea de față, de cap, de ureche, la mestecat, în maxilar, în zona sinusurilor, febră, sensibilitate la mâncat, secreție urât mirositoare sau dificultate la înghițire.

Tratamentul în cazul durerii de măsea

Tratamentul este stabilit de medicul stomatolog în funcție de natura afecțiunii. Tratamentul poate include terapie pentru durere și infecție, curățarea zonei afectate, aplicarea unei plombe dentare, a unei coroane dentare sau, dacă este cazul, extracția dentară a măselei.

În plus, se poate folosi metoda de sigilare a măselei pentru a evita apariției cariilor.

Tratament endodontic sau de canal presupune scoaterea nervului și închiderea canalului și eliminarea țesutului afectat.

Tratamentul de restaurare a leziunilor cauzate de carii presupune reconstrucția dentară prin plombarea cavității lipsă de la nivelul măselei.

Tratamentul pentru abces dentar cauzat de o infectie bacteriană presupune eliminarea infecției, după care procedurile pentru păstrarea măselii.

Coroana dentară este o procedură de reconstrucție prin care se reface o măsea spartă sau fisurată.

Tratamentul parodontal presupune curățarea țesuturile maselei dure și moi.

Adauga un comentariu