Local

Ea este vătmănița care conduce tramvaiul PESA de peste 2 milioane de euro! Oana Spătaru este supravegheată pe traseu de un vatman din Polonia

Publicat: 14 sept. 2021
Vatmanița lângă noul tramvai și mai multe poze de la lansarea ofocială
Oana Spătaru este vatman de 20 de ani la CTP și a condus pe străzile din Iași primul tramvai PESA

Această vătmăniță din Iași a condus primul tramvai PESA pe străzile orașului! Oana Spătaru a fost cea care a fost prezentă la lansarea noilor tramvaie. Ea este una dintre cele mai vechi angajate ale Companiei de Transport Public din Iași. Aceasta este vatman de 20 de ani și și-a ales această meserie din pasiunea sa pentru condus

Oana Spătaru are 45 de ani, iar ultimii 20 de ani din viață i-a petrecut în cadrul Companie de Transport Public Iași. Aceasta a terminat școala de vatmani în anul 2001, iar de atunci a urmat această meserie fără oprire. Ieșeanca a precizat că iubește foarte mult să conducă și nu s-ar vedea să facă altceva. Oana a avut onoarea ca ea să fie prima care conduce noul tramvai PESA la lansarea oficială.

„Chiar astăzi, pe data de 13 septembrie 2021, am împlinit 20 de ani de când lucrez la această companie. Am 20 de ani de când doar asta fac, pentru că asta mi-am dorit și asta mi-a plăcut. Iubesc foarte mult să conduc. În anul 2001 am făcut 3 luni de școală la CTP și de atunci am rămas aici. Iubesc foarte mult ceea ce fac și nu m-aș vedea să fac altceva. Nu mi-a spus nimeni să vin aici sau să aleg această meserie. A fost pur și simplu dorința mea.

Când am primit vestea că voi conduce noul tramvai, chiar în ziua lansării, am fost foarte bucuroasă. A fost o mare onoare pentru mine. Nu știu de ce m-au ales chiar pe mine, dar m-am bucurat foarte mult. Eu am mai lucrat o perioadă scurtă ca vânzător de bilete, tot în cadrul companiei, cât se lucra la linii, iar imediat după ce s-au finalizat lucrările m-am întors ca vatman. Toată lumea are permis auto, eu am și pentru tramvai”, a declarat Ona Spătaru, vatman CTP Iași.

„Este mult mai ușor de condus, dar este mult mai mare și mai greu”

Oana Spătaru a povestit care este diferența de a conduce un tramvai vechi și unul nou, modern. În fiecare zi, femeia este însoțită de un alt vatman polonez, care să o ajute în cazul în care ceva nu funcționează bine. Din ziua lansării și până în prezent, Oana nu s-a mai dezlipit de noul său tramvai.

„În toți acești ani, am condus multe modele de tramvaie de la CTP, dar acesta este foarte diferit. În primul rând că este mult mai mare decât toate celelalte. Este chiar dublu atât în lungime cât și în tonaj, iar acest lucru face puțin mai dificil condusul, dar mă descurc. În schimb, este foarte bine, că întreg tramvaiul este supravegheat video. Sunt montate 15 camere, care ne ajută foarte mult. Avem și un sprijin, un vatman polonez care stă mereu cu noi pentru a ne ajuta în caz de orice și să verifice până la 500 de kilometri parcurși, dacă totul este în regulă. Problema este că nu prea ne înțelegem, vorbim prin semne sau cu ajutorul traducătorului de pe telefon”, a precizat Oana Spătaru.

În edițiile anterioare ale „BZI” a fost prezentat cazul Lilianei Diaconu, o ieșeancă care din controlor a devenit vatman.

Conducerea CTP a considerat că Oana este cea mai competentă pentru un astfel de eveniment

Conducerea Companiei de Transport Public Iași a ales-o pe Oana Spătaru pentru marele evenimet de lansare a noilor tramvaie la Iași, pentru că, spun ei, este unul dintre cei mai competenți vatmani, un angajat dedicat și echilibrat din toate punctele de vedere. În total, 16 vatmani au fost instruiți pentru exploatarea noilor tramvaie.

„Au fost 16 vatmani instruiți în vederea exploatării noilor tramvaie, de către reprezentanții PESA în România. Colega noastră, Oana Spătaru, este unul dintre cei mai competenți vatmani, un angajat dedicat și echilibrat din toate punctele de vedere. Colega noastră a mai participat la evenimente publice de amploare și am considerat că stăpânește foarte bine un astfel de moment, din punct de vedere emoțional, tehnic și organizatoric”, a precizat Andreea Barna, purtător de cuvânt CTP Iași.

Amintim că, lansare a tramvaielor PESA a avut loc joi, 9 septembrie 2021. La inaugurarea primei curse cu noul tramvai a fost prezent și Excelența Sa Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România, dar și o delegație a producătorului polonez. Tramvaiele PESA vor fi scoase treptat pe traseele din municipiul Iași.





Comentarii
Adauga un comentariu