Membrii echipajului care au ajuns, în urmă cu exact un an, la primul pacient confirmat pozitiv cu coronavirus din județul Iași și-au reamintit de evenimentele din acea zi. Cu frica de necunoscut, dar cu misiunea de a salva vieți, paramedicii au plecat echipați la locuința primului ieșean pozitiv la infecția care a stârnit teroare printre locuitorii planetei. Era primul ieșean transportat cu celebra izoletă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași
Pe 10 martie 2020, în urmă cu exact un an de zile, în județul Iași s-a depistat primul caz confirmat cu coronavirus. Un echipaj format din cinci membri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) al județului Iași au mers să îi transporte de la domiciliu către Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Echipamente de protecție, izoletă, autospecială, menite să ajute echipajul să se protejeze de o posibilă infectare cu virusul care a creat teroare pe întreg Mapamondul.
Zvonuri apocaliptice se difuzau peste tot, iar ieșenii erau îngroziți atunci când auzeau sirenele ambulanței SMURD care se deplasa la locuința unei persoane suspectă de infecția cu noul coronavirus. Un echipaj format din șofer și paramedici, echipați din cap până în picioare, se deplasau de la un caz la altul. Primul caz însă nu se uită niciodată, privirile oamenilor la vederea paramedicilor s-au întipărit în mințile lor pentru toată viața. Un an mai târziu, peste 34.000 de cazuri de coronavirus și 614 decese s-au înregistrat în județul Iași.
Transportul primului pacient confirmat pozitiv cu coronavirus a fost o provocare pentru echipajul special
Un ieșean în vârstă de 42 de ani, din cartierul ieșean Nicolina, a fost transportat de la domiciliu la spital pe 10 martie 2020, fiind primul caz confirmat pozitiv cu noul coronavirus din Iași. Deși asimptomatic, protocolul menționa atunci internarea tuturor cazurilor. Ieșeanul s-a întors pe 2 martie 2020 din Veneția, Italia, țară foarte afectată de acest virus. Un echipaj format din 5 membri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Iași a mers cu izoleta și l-au preluat de la domiciliu.
„Persoana locuia la parterul blocului, în vârstă de 42 de ani, era asimptomatică, am stat de vorbă cu persoana, i-am explicat procedura. Fiind prima persoană din județul Iași care era transportată astfel, îi era frică când ne-a văzut pe toți îmbrăcați în combinezoane, cu izoleta, nu știa despre ce este vorba. L-am asigurat că va fi bine, i-am pus oxigen suplimentar ca să nu îi fie frică pe perioada transportului. Locuia împreună cu mama sa, care a fost cooperantă, comunica foarte bine. Când am primit apelul și am plecat, știam că dacă nu o facem noi nu poate să o facă nimeni. Ne-am deplasat să salvăm oameni, echipamentul necesar ne-a ajutat să ne simțim în siguranță”, spune paramedicul Ionel Andronic, plutonier în cadrul ISU Iași și coordonatorul echipei care a preluat primul caz de coronavirus din județ.
Ionel Andronic, plutonier în cadrul ISU Iași: „Îmi spălam hainele la temperaturi de 60 de grade”
După primul caz, membrii echipajului au evitat să se mai ducă acasă, la membrii familiei. Soțiile lucrează tot în sistemul sanitar și s-au izolat departe de părinți, bunici. Chiar dacă lucrau în linia întâi, au reușit să se protejeze și nu s-au infectat cu noul coronavirus. Cea mai mare teamă a lor era să nu îi infecteze pe ceilalți membri ai familiei sau pe colegi.
„Din obișnuință îmi spălam hainele la temperaturi de 60 de grade. Pentru că și la alte intervenții puteam să intru în contact cu un pacient care a sângerat, și atunci am evitat orice contaminare, nu numai cea cu coronavirus. Ne-am dezinfectat foarte des, am redus ieșirile, am purtat mască. Procedura de echipare era formată din combinezon de protecție, cizme, mască, viziere și, la nivel de mănuși, două albe si una specială, asta ca să nu ne atingem efectiv cu mâinile pe suprafața corporală. După ce am transportat pacientul la spital, ne-am deplasat la detașamentul doi pentru a realiza decontaminarea și ne-am dezechipat și am stat o oră în repaus pentru decontaminarea autospecialei.
Soția lucrează în sistemul medical și ne-am izolat, ca să zic așa, împreună. Foarte multe zvonuri circulau la început și noi am încercat să ne protejăm atât pe noi, cât și pe cei din jur. Și în cadrul serviciului suntem ca o familie și nu ne-am dorit nicio clipă să ne punem în pericol. Mi-am făcut treaba așa cum a trebuit. A fost mai greu pentru că nu am mai vizitat familia”, adaugă plutonierul din cadrul ISU Iași.
La începutul pandemiei, mulți pacienți își pierdeau speranța că se vor mai întoarce acasă. Alți pacienți îi încurajau pe membrii echipajului
Alte zeci, sute de cazuri au continuat să apară după primul. S-au format mai multe echipe și activitatea începea să devină o rutină. Echipamentele de protecție și soluțiile dezinfectate erau nelipsite. Mulți pacienți își pierdeau orice speranță că se vor mai întoarce cu bine acasă, iar membrii echipajului îi încurajau că se vor trata și vor reveni în sânul familiei. Doar odată s-a întâmplat ca pacientul să încurajeze echipajul în ciuda stării grave în care se afla din cauza infecției cu coronavirus.
„L-am transportat pe părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, o persoană foarte puternică. Îmi amintesc că în timpul intervenției voia să stea de vorbă cu noi și să ne spună să avem încredere în Dumnezeu și să avem grijă de noi, deși avea nevoie de oxigen, era un caz de COVID-19 nu chiar ușor. M-a impresionat pentru că majoritatea pacienților erau panicați, le era teamă, nu știau ce se întâmplă, le explicam că izoleta este și pentru ei, dar și pentru noi o protecție.
Cel mai greu a fost pe la finalul lunii martie, începutul lunii aprilie, când am stat în jur de 8 ore în echipament fără să putem bea o gură de apă sau să mâncăm ceva. Am plecat de la Iași la Pașcani, până am preluat pacientul care avea în jur de 70 de ani și se afla în stare gravă, până l-am transportat la spital, a avut nevoie de oxigen, așa că am condus foarte ușor și s-au adunat 8 ore în care nu am putut face altceva”, a povestit paramedicul Ionel Andronic.
Plutonier major Gabriel Blaj: „Transportul cu izoleta implică foarte mulți oameni, este un efort fizic și totodată psihic”
Paramedicii ieșeni erau pregătiți pentru cazuri foarte dificile. Situația surprinsă în China arăta cât de agresivă este infecția cu noul coronavirus. Au apărut primii pacienți și în România și au fost atenți la tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere al procedurii pentru transportul pacientului și au învățăt ce este bine de făcut și ce nu. Stresul a fost enorm. În jur, oamenii se retrăgeau speriați din calea mașinii pentru transportul persoanelor și a victimelor multiple în care apăreau persoane echipate cu combinezon și viziere. Gabriel Blaj, plutonier major în cadrul ISU Iași, a condus autospeciala care a transportat primul caz de coronavirus din județ la Spitalul de Boli Infecțioase.
„Eram pregătiți, am văzut cum au acționat ceilalți colegi pentru că deja apăruseră cazuri și eram bine instruiți. Prima intervenție o țin minte ca și cum ar fi fost ieri, și doar pe aceea mi-o amintesc cel mai bine. Am stat separați ca echipă pentru a nu infecta ceilalți colegi. Lumea când ne vedea că venim cu izoleta și mașina se fereau și ziceau că nu vor cu izoleta. A fost o perioadă stresantă, dificilă. Transportul cu izoleta implică foarte mulți oameni, este un efort fizic și totodată psihic. Pentru pacient nu a fost deloc ușor mai ales gândul că va ajunge la spital și nu avea speranțe că va mai ieși cu bine. Treptat ne-am confruntat cu zeci de cazuri, transferuri între spitale, dar prima intervenție, când am mers cu izoleta după pacient, a fost marcantă”, a declarat Gabriel Blaj, plutonier major în cadrul ISU Iași.