Sanatate

Entorsa de gleznă vânătă: Cât timp durează recuperarea

Publicat: 22 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Entorsa de gleznă vânătă Cât timp durează recuperarea
Entorsele nu au nevoie de un tratament anume, în mod normal, acestea vindecându-se de la sine

Entorsa apare în urma unei leziuni a ligamentelor de la nivelul gleznei. În zona gleznei apare o umflătură și chiar vănătaie, iar acea parte a piciorului doare foarte tare.

În cazul entorsei de gleznă, mișcările nu sunt naturale, dar se pot face, chiar dacă zona doare tare.

Simptomele entorsei și ale fracturii de gleznă sunt foarte asemănătoare. De aceea, trebuie să știi despre ce e vorba, pentru a putea lua măsurile necesare, în așa fel încât leziunea să se vindece.

Entorsa de gleznă vânătă: Cum sunt afectate ligamentele

Entorsa de gleznă vânătă reprezintă întinderea unui ligament dincolo de limitele sale funcționale. Ligamentele sunt niște formațiuni fibroase, care au rolul de a stabiliza articulațiile și de a menține și susține anumite organe ale corpului. Ligamentele sunt elemente de legătură și sunt elastice, fiind alcătuite din fibre de colagen.

Ligamentele sunt foarte rezistente și pot face, în mod normal, față efortului fizic.

Entorsele sunt provocate de o mișcare bruscă a ligamentelor articulare cu sau fără ruptură și smulgerea acestora.

Cum să te tratezi acasă în cazul entorsele minore

În mod normal, entorsele nu au nevoie de un tratament anume, acestea vindecându-se de la sine. Pentru a putea trece peste durere, se recomandă medicamente cu acțiune antiinflamatoare, precum cele pe bază de ibuprofen și naproxen. De asemenea, se poate apela la gelurile antiinflamatoare.

Este posibil, de asemenea, să ai nevoie de o serie de ședințe de fizioterapie, dacă este vorba despre un caz moderat spre sever. Exercițiile de fizioterapie pentru luxații și entorse se recomandă după ce durerea și inflamația au dispărut. În cazuri severe, unde tratamentele convenționale nu își fac efectul, medicul îți poate recomanda intervenția chirurgicală.

În cazul entorselor de gleznă se recomandă imobilizarea zonei afectate pentru a produce vindecarea şi pentru a o proteja de accidente suplimentare. Pentru asta se pot folosi pansamente elastice, benzi sau atele.

Pentru a reduce durerea și umflarea zonei este necesar repausul. În plus, repausul este recomandat pentru începerea vindecării ţesuturilor din zona afectată.

Pentru a reduce durerea și umflătura și pentru a dispărea vănătaia, trebuie aplicat imediat gheaţă pe zona afectată. Ulterior, trebuie pus periodic gheaţă până când umflătura cedează.

Trebuie ținut cont de faptul că umflătura poate duce la pierderea mobilităţii în articulaţia afectată. Tocmai de aceea, trebuie comprimată zona afectată cu benzi sau bandaje elastice pentru a controla umflătura. Aceasta comprimare trebuie exercitată până în momentul în care acest proces se opreşte.

Recuperarea făcută la domiciliu

Este recomandat ca noaptea piciorul umflat deasupra nivelului inimii pentru a reduce edemul. Acest lucru este important în special noaptea.

Entorsele de gleznă au nevoie de aproxiamtiv 6 săptămâni pentru a se vindeca. Sunt situații în care pentru vindecare sunt necesare mai multe luni, în funcție de severitatea leziunilor. În asemenea cazuri se recomandă un ghips protector, un suport elastic sau alte forme de susținere a gleznei, pentru a proteja ligamentele.

Exercițiile de refacere după entorsa de gleznă pot fi efectuate acasă pentru asigurarea corespunzătoare a vindecării și pentru a preveni durerea cronică și instabilitatea. În plisa unor astfel de exerciții, glezna poate rămâne slăbită și instabilă.

Adauga un comentariu