Coronavirus

Eroare uriașă în cazul vaccinului anti-COVID-19. Participanții la studiu au primit o primă doză redusă la jumătate

Publicat: 26 nov. 2020
Vaccinarea împotriva virusului Covid-19 ar putea începe în decembrie 2020

AstraZeneca și Universitatea Oxford au dezvăluit faptul că o eroare de fabricație, în cazul vaccinului anti-COVID-19, ar putea periclita rezultatele finale ale studiului. Unele doze de vaccin conțineau o concentrație mai mică decât celelalte, fapt ce a dus la vaccinarea diferită a voluntarilor. Astfel că, 2.741 de voluntari au primit o primă doză redusă la jumătate, pe când cea de-a doua a fost administrată în concentrație completă.

Spre surprinderea cercetătorilor, participanții care au fost vaccinați cu doza mai redusă, au fost mai bine protejați, având o eficiență de 90%. Pe de altă parte, voluntarii vaccinați cu doza completă, au fost protejați mai puțin, observându-se o eficiență de 62%. În medie, eficiența vaccinului menit să protejeze împotriva COVID-19 este de 70%.

Conform Adevărul, 8.895 de voluntari au fost vaccinați cu serul la concentrația stabilită.

Luni, 23 noiembrie, au fost anunțate primele rezultate ale studiilor clinice pe voluntari din Marea Britanie și Brazilia, fiind estimată, în medie, o eficiență de 90%. De fapt, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu universitatea Oxford are o eficiență medie de 70%, în ceea ce privește combaterea virusului SARS-CoV-2.

În ce au constat studiile

Studiile s-au concentrat pe testarea a două moduri de administrare, ambele constând în vaccinarea repetată.

În conformitate cu rezultatele făcute public luni, s-a dovedit că vaccinul are o eficiență de 90%, pe când, inițial, este administrată o jumătate de doză, urmată de o doză completă la circa o lună distanță.

Astfel, eficiența de 62% apare atunci când sunt administrate două doze complete la distanță de cel puțin o lună.

Erorile descoperite nu au fost menționate de către companie, cu toate că a precizat că o parte din voluntari a primit prima doză redusă la jumătate.

Un impact asupra acestor rezultate preliminare l-ar putea avea și vârsta participanților: persoanele din grupul cu doze mai mici sunt voluntari de până în 55 de ani. Acest fapt ar putea fi relevant în ceea ce privește eficiența mai mare a vaccinului, deoarece reacția imunitară este mai puternică în cazul persoanelor mai tinere, neconstituind un fapt major concentrația în sine.

Datele anunțate de AstraZeneca sunt de natură să dezamăgească lumea ştiinţifică şi publicul larg. Testele extinse arată o eficienţă de doar 70%, în condiţiile în care companiile Pfizer şi Moderna au anunţat anterior că vaccinurile dezvoltate de aceste companii au o eficienţă de 95%.

Vaccinul Moderna, eficiență de 94,5%!

După un report preliminar, vaccinul dezvoltat de compania Moderna ar avea o eficiență de 94,5% din cazuri.

Compania producătoare de medicamente Moderna a anunțat că vaccinul său anti-Covid-19 are o rată de succes de 94,5%, după ce a analizat datele preliminare ale studiului larg și încă în desfășurare, transmite New York Times.

Cercetătorii au transmis că rezultatele sunt mai bune decât s-ar fi așteptat vreodată, însă vaccinul nu va putea fi disponibil pe piață timp de câteva luni. Moderna este a doua companie care a făcut publice datele preliminare despre un vaccin aparent de succes, oferind speranțe pentru încheierea pandemiei care a infectat 53 milioane oameni și a ucis peste 1,2 milioane.

Adauga un comentariu