Titlurile zilei

EXCLUSIV! Afaceristul țepar din Iași este mare șmecher în Guvernul României! A fugit cu banii unor proprietari de vile. Și-a găsit loc într-o campanie gigant – FOTO

Publicat: 30 apr. 2020

Afaceristul țepar din Iași și-a găsit un loc călduț în Guvernul României. Între timp, nu și-a onorat contractul față de aproape 50 de familii din satul Vișani. Trebuia să le aducă rețeaua de gaz în gospodării. A fugit cu banii, iar firma a băgat-o în insolvență. Trebuie să monteze o rețea de furnizare gaze naturale pe o lungime de peste 1,5 kilometri. A fost numit reprezentant al Guvernului în compania Transgaz. Reporterii BZI au dat de presupusul om de afaceri. „Vorbim mai târziu. Voi rezolva în două săptămâni”, au fost singurele precizări ale lui Vlad Nechita

 

Detalii incredibile ies la iveală despre afacersitul țepar din Iași, Vlad Paul Nechita, patronul societății Sistem Servicii Tehnic Grup SRL. În edițiile trecute ale cotidianului BZI s-a arătat că omul de afaceri a cerut insolvența propriei firme din cauza datoriilor acumulate în anii de funcționare. Este vorba despre datoriile înregistrate către persoanele juridice. Însă, partea neștiută este că Nechita datorează suma de 125.000 lei, aproape 26.000 euro, unor persoane fizice, 50 la număr. În 2018, mai mulți locuitori din satul Vișani, comuna Bârnova, au încheiat un contract pentru aducerea rețelei de gaz pe strada Sf. Nicolae. De atunci, echipele lui Nechita au îngropat o țeavă în pământ și atât. Rețeaua trebuia să aibă o lungime de 1.607 metri. Proprietarii sunt revoltați pentru că nu au fost racordați la utilități.

„Nici nu știu cum a lucrat. El avea autorizație doar pentru proiect, nu și pentru lucrări. A îngropat o țeavă și atât. Din 2018 stăm așa. Mulți și-au pus centrală pe lemne ca să poată locui aici. În jur de 50 de familii au plătit. S-a plătit cam întreaga sumă din contract. Unii au plătit și 17.000 lei. Noi nu știm ce putem face, nu mai dă nimeni de el”, a precizat un locuitor din satul Vișani.

Angajat al Guvernului României

Dintr-un afacerist mărunt, Nechita a dovedit că relațiile cu membrii PNL sunt mai mult decât binevenite. În timp ce furnizorii așteaptă plata facturilor, iar locuitorii din Vișani sunt disperați, afaceristul țepar ocupă un post-cheie în Guvernul României. Mai precis, pe data de 4 martie, conform unui document oficial, Vlad Nechita a fost desemnat mandatarul Guvernului în Adunarea Generală a Acționarilor din cadrul companiei Transgaz SA.

„Cu 8.780.464 de voturi «Pentru», reprezentând 95,5 la sută din numărul de voturi exprimate, cu 353.905 de voturi «Împotrivă», reprezentând 3,8 la sută din numărul total de voturi exprimate și cu 20.844 de voturi «Abținere», reprezentând 0,2 la sută din numărul total de voturi exprimate, aprobă actul adițional la contractul de mandat semnat cu membrii neexecutivi ai Consiliului de Administrație al SNTGN «Transgaz SA», în forma publicată pe pagina de internet a societății și împuternicirea reprezentantului Secretariatului General al Guvernului în AGA, în persoana domnului NECHITA VLAD – PAUL pentru a semna, în numele companiei, actele adiționale la contractele de mandat”, se arată în raportul Transgaz.

Numerele de telefon nu mai sunt valabile

Știindu-se cu musca pe căciulă, afaceristul țepar nu mai are contacte valabile. Reporterii BZI l-au contactat pe unul dintre angajații lui Nechita și s-au recomandat drept potențiali clienți. Angajatul a transmis informația lui Nechita, care a revenit cu un apel telefonic, de pe un număr ascuns. Când a auzit că este căutat de un reporter de la BZI, Nechita a reușit să promită printre dinți că va rezolva situația din Vișani.

„Vorbim mai târziu. Voi rezolva în două săptămâni”, a precizat reprezentantul Guvernului României.

Până la închiderea ediției, nu a revenit cu explicații suplimentare. Culmea, liberalii din Iași susțineau că Nechita este un simplu simpatizant, dar în realitate este mai mult decât înfipt în realitatea politică actuală.

Ce s-a întâmplat cu firma

Din cauza datoriilor, Vlad Paul Nechita a solicitat la Tribunalul Iași intrarea în insolvență a societății Sistem Servicii Tehnic Grup SRL. Solicitarea a fost aprobată de magistrați, iar, recent, a fost finalizat și tabelul preliminar de creanțe. Datoria lui Nechita este aproape 1 milion lei, adică 200.000 euro. Spre exemplu, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași are de recuperat suma de 421.980 lei, în timp ce Wiee România SRL intenționează să recupereze suma de 163.479 lei. Societatea este deținută de Gazprom Schweiz AG, companie de distribuție, furnizare și servicii de gaze naturale care a fost cumpărată anul trecut de către Engie România. Lichidatorul judiciar va căuta bunuri ce pot fi valorificate pentru acoperirea datoriilor.

Conform ultimelor date financiare, Sistem Servicii Tehnic SRL a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 372.675 lei, pierderi de 332.043 lei, cu un număr de 16 angajați. Vlad Nechita are calitatea de asociat și în societatea ISO Grup SRL, alături de Marius Ionel Isopescu. Firma cu obiect de activitate „consultanță tehnică” are performanțe financiare insignifiante. Mai apare ca asociat în firma Sistem Servicii Tehnic Grup Nord SRL. Omul de afaceri nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere legat de planul de redresare a societății.

Comentarii
Adauga un comentariu