Titlurile zilei

Exclusiv! Război pe un teren la „kilometrul zero” al Iașului! Moștenitorul unei familii boierești cere despăgubiri!

Publicat: 28 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Exclusiv Război pe un teren la kilometrul zero al Iașului Moștenitorul unei familii boierești cere despăgubiri

Un război care durează de mai bine de un deceniu în instanțele din Iași a ajuns recent la o concluzie, deși, deocamdată, sentința nu este definitivă. Moștenitorul unei familii boierești a obținut retrocedarea unei suprafețe de teren în vecinătatea Parchetelor și a Casei de Cultură a Studenților. Acesta a solicitat și acordarea de despăgubiri

Continuă războiul „la baionetă” dus în instanțe, pe o bucată de teren din centrul orașului! Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins acțiunea formulată de Ștefan Radu Mihail Paul Sculy Logotheti cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, din cauza lipsei calității procesuale a pârâților. De asemenea, instanța a respins acțiunea reclamantului cu OCPI Iași, ca rămasă fără obiect.

În schimb, Judecătoria a admis în parte acțiunea cu Municipiul Iași – Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat, Serviciul de Urbanism, OCPI, Casa de Cultură a Studenților și Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.

„Instanța obligă pârâtul Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași la efectuarea demersurilor în vederea refacerii cărții funciare a imobilului care se suprapune parțial cu suprafața de 1.205,56 mp de teren de pe străzile Vasile Conta și Nicolae Gane, proprietatea reclamantului, restituită în natură prin Dispoziția din 1 noiembrie 2016 a primarului. Obligă Municipiul Iași la efectuarea demersurilor în vederea refacerii cărții funciare și la punerea în posesie a reclamantului cu suprafața de 1.205,56 mp de teren.

Obligă Municipiul Iași la întocmirea documentației pentru acordarea de măsuri reparatorii prin echivalent reclamantului cu privire la suprafața de teren de 461,44 mp, din care 295,24 mp de teren neconstruit și 166,20 mp de teren construit. Obligă Casa de Cultură a Studenților Iași la eliberarea terenului restituit reclamantului de bunurile care îi aparțin acesteia. Respinge cererile reclamantului de obligare a pârâților la plata de penalități și daune morale”, au afirmat judecătorii.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.

De unde a pornit totul

În urmă cu câteva luni, reclamantul a acționat în judecată instituțiile amintite, solicitând instanței obligarea acestora la punerea efectivă în posesie, igienizat și liber de orice sarcini, a terenului ce face obiectul retrocedării, plata unor penalități de 800 de lei pentru fiecare zi de întârziere, acordarea unor sume reparatorii pentru o suprafață din teren, precum și plata unor daune morale.

„Am purtat un proces greu și îndelungat, prin care am solicitat să-mi fie retrocedate imobilele construcții și terenul situate în Iași. După o perioadă de 15 ani, cererea a fost admisă și am dobândit în proprietate cele patru construcții și suprafața de 1.504 mp de teren liber de construcții. Am adresat nenumărate cereri pentru a fi pus în posesie efectiv, pentru a putea să-mi intabulez imobilul proprietate retrocedat și să fie realizată documentația, în vederea transmiterii către autoritățile competente ce urmau să-i acorde despăgubiri, pentru partea din teren care nu a putut fi restituită, parte din aceasta fiind înstrăinată, uzucapată, chiar în timpul acțiunii de retrocedare.

Deși am depus atât documentația cadastrală, cât și hotărârile judecătorești, mi-a fost respinsă de către OCPI Iași solicitarea de a fi intabulată proprietatea mea, pe motiv că există suprapuneri cu terenul Primăriei, pe care l-a dat în folosință Casei de Cultură a Studenților, dar și cu o mică suprafață de teren care aparține Parchetului. În iunie 2017 am formulat o cerere de reexaminare, dar nu am primit nicio soluție”, a afirmat reclamantul în instanță.

Au cerut respingerea acțiunii

De partea cealaltă, Parchetele au invocat excepția lipsei calității procesuale pasive a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel și Judecătoria Iași.

„Imobilul clădire și terenul aferent Parchetului, în care-și desfășoară activitatea unitățile de Parchet, a fost dat în administrarea Procuraturii Regiunii Iași prin HCM nr. 906, fiind deținute anterior acestui an de către CFR”, au precizat acești pârâți.

Mai mult, OCPI Iași a invocat excepțiile lipsei calității sale procesuale pasive, inadmisibilității și lipsei de obiect a cererii, solicitând respingerea acțiunii. În plus, Municipiul Iași a invocat excepția lipsei de obiect cu privire la capătul de cerere referitor la întocmirea documentației pentru despăgubiri. La rândul ei, Casa de Cultură a Studenților Iași a solicitat respingerea acțiunii ca netemeinică și nelegală, menționând că, anterior formulării acțiunii, reclamantul nu a notificat-o în vederea ridicării construcțiilor. După primirea acțiunii, Casa de Cultură a Studenților a depus diligențe, în vederea obținerii autorizației de demolare.

În urmă cu câțiva ani, un teren alăturat Casei de Cultură a Studenților a fost restituit moștenitorilor familiei Sculy – Logotheti. Astfel, a fost restituită suprafața ca teren nefolosit, deși acolo au fost construite două bazine PSI ce deservesc Casa de Cultură a Studenților.

În anul 2006, pe terenul respectiv s-a dispus construcția acelei rezerve PSI, fiind ridicate două rezervoare cu o capacitate de 80 mc/bucată, valoarea totală a lucrărilor fiind de aproximativ 375.000 de lei. Mai mult, decizia a afectat și sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, aflat în vecinătatea Casei de Cultură a Studenților.

Adauga un comentariu