Stiri medicale

Femeia acuzată că de la ea ar fi pornit pandemia de COVID-19

Publicat: 28 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Femeia acuzată că de la ea ar fi pornit pandemia de COVID-19
Maatje Benassi este considerata femeia de la care a pornit pandemia de coronavirus/Covid-19

Femeia acuzată că de la ea a pornit pandemia de COVID-19. Maatje Benassi, rezervist al armatei americane și mamă a doi copii, a devenit ținta teoreticienilor conspirației care au plasat-o în mod fals ca fiind cea de la care a pornit pandemiei coronavirusului, spunând că a adus boala în China si ca ar fi chiar pacientul zero.

Afirmațiile false se răspândesc pe YouTube în fiecare zi si aduna până la sute de mii de vizionări și au fost chiar preluate de mass-media partidului comunist chinez, noteaza CNN Business.

În ciuda faptului că nu au fost testati niciodată pozitiv pentru coronavirus, Benassi și soțul ei sunt acum subiecte de discuții pe media socială chineză despre focar.

Toate aceste presupuneri ale unor persoane care cred in teorii conspirationale le-au întors celor doi viața pe dos. Cuplul spune că adresa lor de domiciliu a fost postată online și că, înainte de a-și închide conturile de pe retelele sociale, căsuțele de pe social media au fost asaltate de mesaje de la adeptii conspirației.

„Este ca și cum te-ai trezi dintr-un vis urat care se transformă într-un coșmar zi de zi”, a declarat Maatje Benassi pentru CNN Business într-un interviu exclusiv, pentru prima dată când a vorbit în mod public.

Deoarece coronavirusul s-a răspândit în întreaga lume, dar la fel și informațiile greșite cu privire la boală. Giganții tehnologici au făcut toate demersurile pentru a combate dezinformarea, dar aceste eforturi nu au reușit să-i ajute pe sotii Benassis.

Femeia acuzată că de la ea a pornit pandemia de COVID-19

Suferința familiei evidențiază potențialul ca falsurile flagrante să fie răsplătite și amplificate de platformele de socializare. De asemenea, servește ca un memento puternic că dezinformarea on-line, oricât de sălbatica sau, evident, neadevărata ar părea, poate avea consecințe reale și de durata in mediul offline.

Maajte și soțul ei sunt încă activi în meseriile lor de la stat. Maajte este angajat civil la Fort Belvoir al armatei americane din Virginia, unde lucrează ca ofițer de securitate. Matt, un ofițer al Forțelor Aeriene retras, este angajat civil la Forțele Aeriene de la Pentagon.

În ciuda faptului că lucrează pentru guvernul SUA, cuplul se confruntă cu aceleași sentimente de neputință. „Vreau ca toată lumea să înceteze să mă hărțuiască”, spune Maajte în timp ce se lupta sa isi stapaneasca lacrimile.

Matt a încercat să scoată videoclipurile de pe YouTube și să împiedice difuzarea lor online. Cuplul a spus că au contactat un avocat, care le-a spus că nu se mai poate face nimic, dar și poliția, care de asemenea, nu i-a putut ajuta.

Originea unei teorii a conspirației coronavirusului

În primele săptămâni ale coronavirusului, teoreticienii conspirației au început să pretindă, fără dovezi, că este vorba despre o armă biologică a SUA. Ulterior, un membru al guvernului chinez a promovat public ideea că armata americană a adus virusul în China. Secretarul Apărării al SUA, Mark Esper, a declarat că este „complet ridicol și este iresponsabil” pentru cineva care vorbește în numele guvernului chinez să promoveze o astfel de informatie.

In martie, la luni după primele cazuri de coronavirus raportate în China, teoreticienii conspirației și-au îndreptat atenția către Maatje Benassi. Teoria fără bază a început cu participarea ei în octombrie la Jocurile Mondiale Militare, în esență la Jocurile Olimpice militare, care au fost găzduite de Wuhan, orașul chinez unde a început focarul de coronavirus, anul trecut, in decembrie.

Maatje Benassi a concurat în competiția de ciclism acolo, suferind un accident în ultimul tur, care a lăsat-o cu o coastă fracturată. În ciuda accidentului, Benassi încă a terminat cursa, dar s-a dovedit a fi începutul a ceva mai rău. În timp ce sute de sportivi din armata americană au luat parte la jocuri, Maatje Benassi a fost scoasa din grup și a primit un rol principal în teoria conspirației.

Se crede ca cel mai proeminent susținător al ideii că Benassi a avut un rol în complotul imaginar de a infecta lumea este George Webb, un american de 59 de ani, un maestru al dezinformării pe YouTube.

Intr-un interviu pentru CNN Business, pe care George Webb l-a transmis live pe YouTube, barbatul nu a oferit nicio dovadă credibilă pentru a sprijini afirmațiile sale despre soții Benassi. A spus că el se considera “un reporter de investigații”, nu un autor al conspirațiilor.

Femeia acuzată că de la ea a pornit pandemia de COVID-19

Matt Benassi a spus că se teme că întâmplarea s-ar putea “transforma într-o altă Pizzagate”, făcând referire la o altă teorie conspirativă fără un fundament, care afirma că un grup de pedofilie care o implica cumva și pe Hillary Clinton, printre alții, opera dintr-o pizzerie din Washington DC. Teoria marginală nu a primit prea multă atenție în masă până când un bărbat s-a dus la pizzerie la sfârșitul lui 2016 și a tras cu o armă de asalt, spunând că se afla acolo pentru a investiga “Pizzagate”.

“Este foarte greu să-l pui pe el (Webb) răspunzător. Forțele de ordine îți vor spune că nu putem face ceva în acest caz pentru că există libertatea de exprimare în această țară. După aceea, ei spun «Vorbiți cu un avocat». Așa am făcut. Am vorbit cu un avocat. Îți dai repede seama că pentru oameni ca noi este mult prea scump să ne judecăm pe așa ceva. Nu avem parte de ajutor de la forțele de ordine. Nu avem ajutor din partea instanțelor”, a declarat Matt Benassi.

Matt sustine că a făcut o plângere inclusiv la YouTube, dar chiar și atunci când compania dezactivează videoclipuri, poate dura zile. În acest timp, un videoclip poate deveni viral, iar paguba este deja facută. In plus, videoclipurile postate de Webb pe YouTube și care sunt scoase, deseori sunt republicate de acesta.

În China, videoclipurile de pe YouTube care îi atacă pe soții Benassi sunt încărcate pe platformele populare de acolo, precum WeChat, Weibo și Xigua Video. Acestea apoi sunt traduse în chineză, potrivit unei analize făcute de Keenan Chen, un cercetător la First Draft, o organizație non-profit care face analize despre dezinformari.

Adauga un comentariu