Economic Local

Fermierii din Iași primesc două milioane de euro în această săptămână! APIA a autorizat la plată cererile depuse în anul 2021

Publicat: 13 dec. 2021
Sediul APIA Iași
APIA virează în conturile fermierilor din Iași două milioane de euro, subvenții pentru cererile depuse în anul 2021

APIA a autorizat la plată subvenții în valoare de două milioane de euro, pentru această săptămână. Specialiștii din Iași au autorizat plățile inclusiv sâmbătă, 11 decembrie 2021, pentru ca banii să ajungă cât mai repede la fermierii din județ. Peste 17.000 de beneficiari din Iași au primit până în prezent subvenții în valoare de 34 de milioane de euro

Fermierii din Iași primesc două milioane de euro, subvenții solicitate în anul 2021, prin cererea depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Banii sunt acordați în cadrul campaniei de plăți finale, din 2 decembrie 2021. APIA achită fermierilor din Iași diferența de 30 la sută, după ce au primit avansul din subvenții care reprezintă 70 la sută din suma totală pentru fiecare schemă în parte. Suma plătită până acum celor peste 17.000 de fermieri autorizați la plată este în valoare de 34 de milioane de euro.

Specialiștii din cadrul APIA Iași susțin că autorizarea cererilor merge foarte bine, iar plățile ar putea fi încheiate chiar înainte de termenul estimat. Plățile finale se vor derula până la jumătatea anului 2022. Banii sunt acordați atât pentru sectorul vegetal, cât și zootehnic, speciile ovine și caprine. În schema unică de plată pe suprafață (SAPS) se achită 95,47 la hectar, între 5 și 48 de euro la hectar pentru plata redistributivă. În afara de schemele pe suprafață, la plată sunt și crescătorii de ovine cu sprijinul cuplat. La bovine, autorizările pentru sprijinul cuplat încep de astăzi, 13 decembrie 2021.

Fermierii din Iași primesc subvențiile pentru anul 2021 în mai multe scheme de plată

În schema de plată pentru înverzire se acordă 57 de euro, la hectar, iar pentru tinerii fermieri, 40 de euro la hectar. Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine ce va fi acordat de APIA este în valoare de 17 euro la hectar. Cuantumul per hectar al plăților directe care se acordă pentru anul de cerere 2021 a fost stabilit prin Hotărârea nr.1053/02.10.2021 privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și al intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta.

În anul 2021 au fost depuse 18.000 de cereri unice de plată, pentru o suprafață de 280.000 de hectare. Specialiștii din cadrul APIA susțin că, an de an, a scăzut numărul solicitanților, dar a crescut suprafața solicitată la plată. Cei mai mulți bani se acordă în SAPS, astfel că latifundiarii cu mii de hectare de teren agricol primesc sume consistente. Cea mai mare sumă acordată drept avans din subvenții, în anul 2021, este în valoare de jumătate de milion de euro.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) virează în conturile ieșenilor ajutoare financiare în valoare de 833.000 de lei, renta viageră

Ieșenii primesc renta viageră de la APIA, pentru anul 2020. Sumele acordate sunt cuprinse între 50 și 100 de euro la hectar. Numărul beneficiarilor din județul Iași a scăzut în anul 2021, comparativ cu anul precedent. Renta viageră este o sumă care li se acordă anual persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol până pe data de 31 decembrie 2009. Este plătită pe durata vieții rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie un acord cu investitorul. Banii pot fi încasați și de moștenitorii rentierului agricol. În cazul decesului rentierului, renta viageră datorată acestuia poate fi încasată de moștenitori dacă se respectă prevederile Legii nr. 247/2005.

În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri sunt returnate în contul Agenției din diverse motive, APIA poate relua plata acestora în termen de 3 zile de la data-limită anuală de plată, inclusiv în caz de deces al rentierului, către moștenitorii legali ai acestora, având la bază documentele justificative aferente. În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanți nu corespund realității, dreptul de a primi renta viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului, conform prevederilor legale în vigoare.
Adauga un comentariu