Economic Local

Fermierii din Iași primesc mai mulți bani de la APIA în acest an. Pentru un singur hectar se acordă 96,47 de euro

Publicat: 20 ian. 2023
Fermierii din Iași primesc mai mulți bani de la APIA în acest an. Pentru un singur hectar se acordă 9647 de euro
Noua subvenție plătită pe hectarul de pășune este în cuantum de 96,67 euro, la hectar

Fermierii din Iași primesc mai mulți bani pentru pășuni în acest an. Noua subvenție plătită pe hectarul de pășune este în cuantum de 96,67 euro. Plafonul alocat pentru anul 2023 este de 935.469.590 de lei pentru toți fermierii din țară

Ieșenii care au pășuni primesc subvenții mai mari în acest an. Suma stabilită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este de 96,47 de euro la hectar. Suprafața cu pășuni înregistrată în Iași este de aproape 45.000 de hectare și se află în proprietatea primăriilor. Din această suprafață, doar 30 la sută este dată în folosința ieșenilor.

Un crescător de animale care ia în arendă un hectar de pășune de la primărie primește de la APIA în jur de 700-800 de lei pe an, pe diverse scheme de finanțare. Cei care obțin subvențiile sunt fermieri activi care desfășoară o activitate agricolă pe teritoriul României.

Pentru a putea obține subvențiile, ieșenii trebuie să exploateze cel puțin un hectar de teren, cu o suprafață a parcelei de cel puțin 0,3 hectare. În cazul pajiștilor, beneficiarul trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM (n.r. – unitate vită mare)/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală.

Primăriile din Iași fac amenajamentele pastorale

Primăriile din Iași sunt obligate să facă amenajamentele pastorale, acele schițe referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente, prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli semnează contracte de închiriere în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor trebuie să îngrijească aceste pajiști. Astfel, din cauză că, în ultimii ani, fermierii nu îngrijeau pășunile corespunzător s-a introdus și această obligativitate privind realizarea unor amenajamente pastorale. Aproape toți primarii din județul Iași au finalizat amenajamentele pastorale.

Din cele 98 de unități administrativ-teritoriale (n.r. – UAT-uri), 96 au trimis toate documentele necesare la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Următoarea etapă presupune ca specialiștii Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Iași să meargă în teren să ia probe din sol și să le analizeze ca apoi să finalizeze aceste amenajamente pastorale.

Fermierii primesc subvențiile de la APIA

Mare parte din subvențiile primite ilegal de fermierii din Iași erau pentru pășuni. Astfel, atât primarii, cât și beneficiarii fizici încasau ilegal banii. Acest fenomen s-a redus considerabil în ultima perioadă. În urma controalelor efectuate de APIA în ultimii ani, aceștia au observat că a scăzut numărul celor care primesc ilegal subvenții.

Fermierii din Iași sunt mai atenți la datele din documentele depuse la APIA, prin care solicită subvenții, astfel că numărul celor care trebuie să dea banii înapoi pentru că i-au primit în mod necuvenit a scăzut.

Fermierii din Iași primesc, în această perioadă, subvențiile solicitate în anul 2022, pentru terenuri agricole și animalele din gospodării.
Adauga un comentariu