Prima pagină » Titlurile zilei » Fiul unui procuror și un afacerist vor să dea lovitura cu un bloc în Copou! Judecătorii le-au anulat autorizația de construire după ce vecinii au făcut scandal – FOTO

Fiul unui procuror și un afacerist vor să dea lovitura cu un bloc în Copou! Judecătorii le-au anulat autorizația de construire după ce vecinii au făcut scandal – FOTO

12 mai 2023, 02:00, 11 ,
Ciprian BOARU, în Titlurile zilei

Petru Abătăcesei și Alexandru Amariei, fiul fostului șef al Parchetului Național Anticorupție, vor să continue investiția din Copou, blocată de judecători. Autorizația a fost anulată în 2019, la presiunea vecinilor care nu și-au dat acordul. Intrarea în legalitate este condiționată de avizul de la Monumente

După 5 ani de la decizia de anulare a autorizației de construire, dezvoltatorul imobiliar Petru Abătăcesei și Ioan Alexandru Amariei, fiul fostului șef al Parchetului Național Anticorupție, actuala Direcție Națională Anticorupție, vor să intre în legalitate. În 2018, cei doi au început lucrările la un bloc de locuințe colective pe bd. Carol I, nr. 40-42. Acestea au fost demarate pe amplasamentul unui loc de joacă pentru copii, cu o suprafață de 429 de metri pătrați, revendicat în instanță.

Vecinii din blocurile alăturate nu au fost de acord cu proiectul investitorilor și chiar au protestat în stradă. Prefectura județului Iași a fost sesizată, iar autorizația de construire a fost atacată în instanță. Pe data de 12.04.2019, magistrații au admis cererea de anulare a autorizației. Beneficiarii au atacat decizia la Curtea de Apel Iași, dar judecătorii au respins cererea. Și afaceristul Ioan Hatmanu a avut probleme cu un proiect imobiliar. Autorizația a fost anulată după ce nu a asigurat numărul necesar de locuri de parcare pentru un imobil de pe strada Fericirii. Până la urmă a intrat în legalitate.

Fiul unui procuror și un afacerist au nevoie de avizul de la Monumente

Petru Abătăcesei își încearcă norocul la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice

Petru Abătăcesei își încearcă norocul la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice

Ca să intre în legalitate, cei doi investitori au nevoie de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), formată din arhitecți. Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței din data de 11.05.2023, dar deocamdată nu au fost publicate rezoluțiile comisiei. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), aprobat în 2017, Abătăcesei și Amariei aveau posibilitatea să construiască un bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime D+P+4E.

În acest moment, lucrările sunt sistate la stadiul de demisol. Petru Abătăcesei și Ioan Amariei au în portofoliu un bloc cu 5 etaje, în cartierul Nicolina. Beneficiarii au mai fost prezenți la CZMI, la finalul anului 2020, dar proiectul nu a fost avizat. Se mai ridică și o problemă legată de trafic. Accesul poate fi realizat spre amplasamentul afaceriștilor printr-o alee îngustă, deschisă circulației auto.

Petru Abătăcesei a avut o cifră de afaceri de 2 milioane de euro

Pentru construcția blocului din Copou a fost contractată societatea Delta Con SRL, din Copou, care aparține chiar investitorului Petru Abătăcesei. În 2022, firma de construcții a înregistrat o cifră de afaceri de 10,5 milioane de lei, aproape 2 milioane de euro, cu un profit de 448.867 de lei, datorii de 4,2 milioane de lei și un număr de 50 de angajați. Petru Abătăcesei este cunoscut și pentru contractele de lucrări încheiate cu Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași. Totuși, rămâne de văzut dacă afaceristul și fiul fostului procuror vor obține avizul de la Monumente.

Comentarii
  • Petcu Alupulesei

    Locul e ideal pentru un bloc, dar mic, doar 4 etaje. Zona linistita, calma, Copou. Eu votez pentru.

  • Oricum au depasit si amprenta la sol. Horo, vezi cine aproba si umfla-l!

  • Afaceristul (adica nulitatea societatii, interlopul societatii) a avut o cifra de afaceri deoarece sunt fraieri care cumpara imobile la preturi ametitoare!!!

  • Pt fraierii care vor cumpăra apartamente în blocul micuț, să știe că blocușorul are o fundație de doar 0,5 m, pământul a fost excavat însă nu a fost compactat. La primul cutremur se vor trezi la subsol cu toate zidurile în cap. Amprenta la sol este de 400 mp vă dați seama cât de îngrămădite vor fi apartamentele ? niște cutii de chibrituri mai mici ca în vremea lui Ceașcă.
    Locul a fost atribuit abuziv, acolo nu e Bd. Carol I ci str. Oastei – în mod abuziv a fost atribuit probabil cu o șpagă consistentă.

  • Pupu Apulicesei

    Poate face cate un apartament pe etaj

  • EXCROCHERIILE LUI CHIRICA IN ZONA DE CASA BLOCURI ASTIA SUNT INVESTITORI…..VEZI PE TOMA COZMA ….CUM CRESC GOLANIILE

  • pe naiba copou linistit, ala e loc pentru bloc, nu vedeti ca zona e sufocata de masini, de vasluieni si moldoveni? locatarii din zona sa se tina tare pe pozitie

  • Individul e un escroc.

  • s-a umplut copoul de tarani

  • Evident, a aparut postacul de serviciu – locatar ( „iesean”, desigur :))))) ) – care se ia de „vasluieni si moldoveni” !!! Aaaaa, si sa nu uit, avand in vedere ca dezvoltatorii sunt „ieseni” , invectivele si ura sunt mai mici !!!

  • Evident, a aparut postacul de serviciu – locatar ( „iesean”, desigur :))))) ) – care se ia de „vasluieni si moldoveni” !!! Aaaaa, si sa nu uit, avand in vedere ca dezvoltatorii sunt „ieseni” , invectivele si ura sunt mai mici !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *