Titlurile zilei

Fostul manager al Operei Naționale Române, balerina suspectă într-un mega-dosar de delapidare Beatrice Rancea, provoacă un nou scandal teribil la Iași! Tocmai a „încasat” 10.000 de euro din vistieria instituției (Exclusiv)

Publicat: 08 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul manager al Operei Naționale Române balerina suspectă într-un mega-dosar de delapidare Beatrice Rancea provoacă un nou scandal teribil la Iași Tocmai a încasat 10.000 de euro din vistieria instituției Exclusiv
Balerina Beatrice Rancea, suspect într-un dosar legat de delapidare cu consecințe deosebit de grave, a provocat un nou scandal de proporții la Opera Națională Română Iași

Balerina suspectă într-un mega-dosar de delapidare Beatrice Rancea a provocat un nou scandal-monstru, tot la Opera Națională Română Iași! Este un nou exemplu de aroganță și bătaie de joc la adresa ieșenilor. Dând dovadă de un tupeu incredibil, aceasta a solicitat 10.000 de euro pentru ca un spectacol aflat de mulți ani în repertoriul instituției să poată fi jucat. Asta, tocmai la aniversarea a 65 de ani de la fondarea entității culturale! Fostul manager s-a prelevat de ambiguitatea legislației și a „smuls” o sumă frumușică din vistieria Operei din Capitala Moldovei

Balerina Beatrice Rancea „lovește” din nou, taman la Opera Națională Română Iași (ONRI)! Suspectă într-un mega-dosar de delapidare și asociere la grup infracțional organizat, individa a mai „smuls” 10.000 de euro din bugetul instituției ieșene. Concret, „marele om de cultură” Rancea a solicitat imperios ONRI această sumă pentru ca spectacolul „Traviata” să poată fi jucat la aniversarea a 65 de ani de la fondarea entității culturale din Iași.

Fostul manager s-a prelevat de ambiguitatea legislației. În mediul cultural național este cunoscută „cutuma” potrivit căreia un manager, tocmai pentru a-și rotunji veniturile, să regizeze creații artistice chiar în instituția pe care o conduce. Dincolo de bunul simț, totul intră în zona clasică a conflictului de interese. În lipsa unor prevederi clare ale legii, șefii instituțiilor apelează la acest tertip.

Balerina Beatrice Rancea, la un pas să anuleze sărbătoarea Operei Naționale Române din Iași

Firul evenimentelor halucinante, derulate în urmă cu câteva zile în interiorul Operei din Iași, le-a fost dezvăluit reporterilor cotidianului „BZI” de către un grup de angajați.

„Așa ceva nu credem că este posibil decât în România! După ani buni în care a făcut ce a vrut la Opera din Iași, a angajat și a dat afară oameni cum a vrut, acum a venit cu o nouă mostră de tupeu… Taman ea, o persoană anchetată într-un mega-dosar de delapidare și asociere la grup infracțional organizat, care ar fi prejudiciat ONRI cu milioane și miloane de lei, a cerut imperios bani ca să poată fi jucată o piesă aflată în repertoriul Operei.

Chiar dacă i-a fost propusă suma de 3.000 de euro, ea nu a acceptat! Totul ar fi dus la un scandal de proporții și la umbrirea momentului aniversar… Am consultat și noi avocați care, din păcate, au confirmat că, în primă instanță, ar fi avut câștig de cauză și Opera ar fi trebuit să îi ofere despăgubiri uriașe”, povestesc angajații Operei Naționale Române din Iași.

„Fantoma de la Operă” încă bântuie pe holurile clădirii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași

Mai departe, balerina Beatrice Rancea a solicitat ca ea să decidă inclusiv distribuția din „Traviata”.

„Da, și a cerut ca tot ea să decidă distribuția, coregrafia… Vă imaginați ce gândește și cum acționează această doamnă?! Au fost tensiuni uriașe, a fost propusă o variantă în care, la spectacolul «Traviata», artiștii să stea doar în fața unor microfoane și să cânte, să nu fie coregrafie, decor, lumini… Și, asta, tocmai la un moment aniversar al ONRI! Credem că lucrurile au mers mult, mult prea departe și că autoritățile responsabile ar trebui să intervină.

Din păcate, nimeni nu face nimic, iar de banii publici oricine poate să pofite și să se înfrupte. O logică spune că, dacă Beatrice Rancea are drept de autor ca regizor, atunci și ca manager care a pierdut procese în instanță cu zeci de angajați care au fost concediați să le plătească din buzunarul propriu despăgubiri, nu din fonduri publice”, au încheiat, revoltați, angajații Operei din Iași.

Amintim că, pe 1 martie 2021, anchetatorii au emis 11 mandate de control judiciar pentru angajați ai ONRI, în frunte cu Beatrice Rancea. Oamenii legii au constatat că mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals. Asta, într-un dosar cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei. Reporterii „BZI” au încercat să o contacteze telefonic, pentru a-și expune un punct de vedere cu privire la această situație, dar Beatrice Rancea nu a putut fi găsită.

Adauga un comentariu