Sanatate

Ganglioni la gât la copii. Din ce cauză aceștia se inflamează?

Publicat: 01 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ganglioni la gât la copii. Din ce cauză aceștia se inflamează
Nu este neobișnuit ca această patologie să fie diagnosticată în cabinetul stomatologic, în aproximativ 5-7% din cazuri

Ganglioni la gât la copii este un proces inflamator care afectează unul sau mai mulți ganglioni limfatici în același timp, care poate apărea ca urmare a unei infecții. În cele mai multe cazuri, apare la copii din cauza slăbiciunii sistemului lor imunitar. Nu este neobișnuit ca această patologie să fie diagnosticată în cabinetul stomatologic, în aproximativ 5-7% din cazuri.

Sub vârsta de cinci ani, ganglionul limfatic al gâtului unui copil poate fi inflamat din cauza unei infecții respiratorii acute, a unei infecții a amigdalelor sau a urechii, iar la copiii mai mari din cauza focarelor de inflamație purulentă la rădăcina dinților. În aproximativ 40% din cazuri, limfadenita la copii nu este diagnosticată la timp. Acest lucru se datorează, de obicei, lipsei de experiență a medicilor în tratamentul acestei patologii. La adulți, totuși, boala este mai puțin frecventă decât la copii, dar cauzele sunt similare.

Ganglioni la gât la copii. Cum să evaluați corect dimensiunea acestora?

Pentru a evalua corect dimensiunea, părinții trebuie să palpeze ușor ganglionii limfatici de pe gâtul copilului la intervale regulate. În unele cazuri, mărirea poate fi atât de severă încât devine vizibilă chiar și în exterior, se poate observa o „umflătură” pe piele. În plus, limfadenita la copii este adesea însoțită de durere, astfel încât aceștia indică în mod independent zona deranjantă părinților lor.

Rețineți că nu este recomandabil să palpați ganglionii limfatici prea des, de mai mult de 2 ori pe zi, deoarece acest lucru poate agrava afecțiunea. Ganglionii limfatici inflamați la nivelul gâtului la copii sunt, de obicei, ușor de observat vizual. Aceștia sunt măriți semnificativ și pot fi simțite la palpare. În plus, ganglionul limfatic capătă o structură alterată. În cazul inflamației, acesta se îngroașă, în timp ce în cazul supurației, consistența sa devine excesiv de moale și dureroasă la palpare.

Un ganglion limfatic mărit în gâtul unui copil este însoțit de slăbiciune, greață și frisoane, precum și de o creștere a temperaturii de la 37,5 grade și peste. Adesea există o durere de cap. În limfadenita cronică poate să nu existe niciun semn clinic. Ganglionii limfatici măriți din gâtul unui copil nu reprezintă o patologie separată, ci un simptom al unei alte boli. Prin urmare, tratamentul se efectuează pentru a elimina cauza reacției și fiecare caz este diferit. Ganglionii pot reveni la dimensiunea lor normală după perioade diferite, în funcție de tipul și gravitatea bolii de bază.

Diferențe între limfadenita odontogenă și non-dontogenă

În cazul limfadenitei odontogene, pacienții se plâng de obicei că ganglionii limfatici din gâtul unui copil sunt inflamați pe o singură parte și aceasta corespunde de obicei glandei submandibulare.

Atunci când pacientul este chestionat se constată de obicei că a avut o durere de dinți sau viroze pe gingie înainte de inflamația propriu-zisă. De asemenea, poate exista și un tratament recent al dintelui. Cu alte cuvinte, se poate face o legătură certă între inflamație și dinte sau cu o patologie a mucoasei orale.

În cazul limfadenitei acute neodontogene, ganglioni la gât la copii sunt simțiți în mare parte sub formă de „noduli” în partea superioară a gâtului sau în regiunea submandibulară. Ei atribuie adesea acest lucru unei dureri de gât recente, unei infecții virale sau unor infecții ale urechii. Caracteristica principală a acestui tip de limfadenită este că ganglionii limfatici din gâtul copilului sunt inflamați în mai multe locuri deodată.

Adauga un comentariu